Pomiar półpośredni-licznik elektroniczny

Mam licznik elektroniczny Schneider ,wykonany w II klasie ochronności,pomiar półpośredni ,licznik pracować będzie jako podlicznik do rozliczeń wewnętrznych.I teraz : dlaczego strona wtórna przekładników prądowych nie jest uziemiona,tak mówi instrukcja licznika.Czy to przez klase ochronności licznika?Miał ktoś z tym do czynienia?

Link http://www.eschneider.pl/...tu=17072&sort=9

Jakiego typu są zastosowane przekładniki prądowe.
Większość przekładników prądowych wymaga uziemienia.

WITAM !!!
Uziemianie str. wtórnej przekłanika to zabezpieczenie się przed skutkiem przerzucenia napięcia ze strony pierwotnej na wtórną. W związku z powyższym obwód wtórny winien być uziemiony.

Jak uziemisz uzwojenie przekładnika to jest niewykonalne, instrukcja pewnie ma na myśli obudowę przekładnika o ile posiadał on jakiekolwiek elementy mogące przewodzić prąd. Dziś większość przekładników ma II kl och. więc nie ma co uziemiać. Jak masz obawy to zmień licznik na inny dowolny.

Najpierw kolego przeczytaj dowolną instrukcję a później pisz co i jak należy uziemić i co jest niewykonalne.

1. Zawsze uziemiaj jeden z zacisków każdego z uzwojeń wtórnych przekładnika.
    W celu uniknięcia jednoczesnego uziemienia tego samego obwodu w dwóch punktach należy dokładnie sprawdzić cały obwód.

2. Zawsze zwieraj uzwojenia wtórne przekładnika, które nie są aktualnie używane, w celu niedopuszczenia do powstania wysokiego napięcia między zaciskami uzwojenia. Może ono być niebezpieczne dla personelu lub zniszczyć uzwojenie wtórne przekładnika. Uzwojenie takie dodatkowo musi by równie uziemione.

http://www05.abb.com/global/scot/scot235.nsf/veritydisplay/3c97b7f44c86340bc12576100048385f/$file/instrukcja%20montazu%20i%20eksploatacji%20tpu_pl.pdf

post dotyczy układu pomiarowego, zastosowany przekładnik ma pomóc w pomiarze ilości zużytej energii a nie w sprawdzeniu natężenia prądu. Nie czytałem tej instrukcji bo na pierwszy rzut oka widać ,że załączony przekładnik do tego nie służy pozdrawiam Pana Krzyśka

Ty kolego naprawdę nie wiesz o czym piszesz.

To jest taki przekładnik

witam.
Poprzez zacisk S2 (uzwojenie wtórne). :slight_smile:

zwracam honor odwołuje to co napisałem uziemisz uzwojenie S2 tu masz schemat.

A jeśli uziemi S1 to będzie błąd?

Ciężko dać jednoznaczną odpowiedź, teoretycznie to bez różnicy którą stronę przekładnika uziemimy ponieważ strona wtórna jest odseparowana galwanicznie od strony pierwotnej a ustrój pomiarowy ma bardzo niską impedancję. Jednak różne instrukcje obsługi różnych liczników każą uziemiać raz s1, a raz s2. Mało mam praktyki, ale jeśli nie każą uziemiać w instrukcji to może licznik ma tak ułożone wewnętrzne połączenia że SAM uziemia jedną ze stron przekładnika? Wtedy uziemiając nie tą stronę możemy zewrzeć ustrój pomiarowy a tym samym fałszować pomiar.

Właśnie zgadzam się z kolegą steraf w jednej instrukcji piszą , żeby uziemiać s1 w innej z kolei s2.Ja zawsze uziemiam s1 czyli początek uzwojenia wtórnego i tyle.
Też kombinowałem w te strone,że licznik sam uziemia ale już nie wnikałem.Następnym razem przyjże się bliżej takiemu licznikowi.
A kolega kozaczy chyba naprawdę nie wie o czym i co pisze :slight_smile: Na załączonym obrazku pokazuje uziemiony zacisk k czyli początek uzwojenia czyli s1 a “każe” uziemić s2 :slight_smile: Tylko ,że nie o to chodzi bo jak uziemiać to ja doskonale wiem pytanie było o coś zupełnie przeciwnego czyli dlaczego nie uziemiać :slight_smile: