Mam pytanie do sznownych Kolegów. Czy mając uprawnienia w zakresie: obsługi, konserwacji, napraw, kontrolno-pomiarowym,montażowym instalacji i sieci:
- sieci, urządzenia napędowe o mocy do 250kW, spawarki, instalacje o napięciu do 1KV
- aparatura kontrolno-pomiarowa oraz urządzenia i instalacje automatycznej regulacji, sterowania i zabezpieczeń i instalacji w/w
można wykonywać pomiary natężenia oświetlenia wewnętrznego oraz wystawiać na to protokoły (bo same pomiary to zawsze można zrobić)
Mile widziane wskazanie aktów prawnych dotyczących tego zapytania.
problem był poruszany z 10 razy już proszę poszukać tematów na forum na pewno pan znajdzie wyczerpujące odpowiedzi
w skrócie - każdy to interpretuje po swojemu, ja jestem ze szkoły że można, ale są i zaciekli zwolennicy że trzeba mieć przeszkolenie przez PIP i każdy przytacza jakieś podstawy prawne które nie wszystkich przekonują. Ogólnie konkretnych przepisów nie ma kto to może wykonywać.
Witam.
Tak jak napisał Kol. Andrzej ,są różne szkoły i tak jak napisał było o tym z 10 razy albo i więcej.Każdy mówi na ten temat co innego .Ja osobiście nie wiem jaki akt prawny reguluje te sprawy .Mimo wielu naszych próśb nie doczekaliśmy się jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie z podaniem podstawy prawnej a pewnie wszyscy chcieliby robić to zgodnie z przepisami.
Pozdrawiam Cezar