Sprawa ta jest dla mnie pilna, więc bardzo bym prosił o jakieś konkrety.
Potrzebuję materiałów na temat pomiarów napięcia rażenia. Interesuje mnie przedewszystkim aspekt urządzeń energetycznych (stacje transformatorowe, odłączniki słupowe SN, GPZ 110/15 kV).
Z góry dziękuję za podpowiedzi, linki i wskazanie literatury.
Witam ![]()
Na początek proponuję normę PN-E-05115.
Widzę że temat jest nam mało znany. NIc to szukam dalej i namiętnie.
Witam
Zwracam uwagę na zwarcia dwufazowe w sieciach IT, powodują one większe zagrożenia niż wynikające ze zwarcia jednofazowego.
Uwzględnianie tego zagrożenia wynika z PN-E-4700.
A może więcej, jakich konkretów odnosnie napięć rażeniowych, z czym ma kolega problemy? W waszym ZE są pomiarowcy i oni mają pod reką (chyba) literaturę.
Pozsdrawiam
zax
Dzięki dla wszystkich. Co do tej literatury to jest jej naprawdę mało.
Kolego EDI no właśnie chcę kupić ten sprzęt z Gliwic i poszukuję materiałów pomocnych w udowodnieniu, że zakup tego sprzetu jest ekonomicznie uzasadniony. Takie czasy, że ekonomia ponad wszystko. Jednym z argumentów jakie chcę urzyć to ilość zurzytego materiału do wykonania uziomu w glebie o dużej rezystywności, w celu osiągnięcia np wartości 1,25 Oma, gdy z pomiarów napięcia rażenia wynikało by , że wartość ta nie jest wcale potrzebna wcelu “uzyskania” napięcia bezpiecznego na elementach przewodzących danego urządzenia. Jak wiem ceny systemy np GALMAR są dość znaczne, a i wykonanie uziomu z wielu elementów nie zawsze pozwala uzyskać odpowiednie parametry uziemienia.
To jest jeden z celów moich poszukiwań.
Z poważaniem
Dariusz Trzciński
Witam Kolegę Darka i Kolegów na Forum
Jest na ten temat rozdział w książce Technika badań wysokonapięciowych - WNT Warszawa 1985, tom 2, - w rozdziale 14 - opr. przez Romana Kosztaluka.
Zawiera także obszerny spis literatury.
Myślę że materiały te byłyby dostępne w bibliotece Politechniki Gdańskiej.
Jeżeli chciałby Kolega więcej szczegółów - proszę do mnie napisać.
Pozdrawiam
Teodor