Witam
Chciałbym wykonać pomiar skuteczności zerowania miernikiem MZK-2 ale nie mam przystawki z imedencjami pomiarowymi. Chciałbym się dowiedzieć jak ją można wykonać.
Z góry dziękuje.
Witam
Same zagadki, prosze jasniej opisac swój problem, wtedy pomoc się znajdzie.
Pozdrawiam
Jerzy
posiadam miernik MZK-2 ale nie mam do niego przystawki z impedncjami pomiarowymi, bez których nie mogę wykonać pomiaru skuteczności zerowania. Chcę się dowiedzić w jaki sposób mogę taką przystawkę wykonać.
Witam Kolegę „mariowp” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Na wstępie witam nowego Kolegę na forum.
Proponuję dużo wątków poczytać na forum.
Już od kilku lat nie mówi się „skuteczności zerowania” lecz „skuteczności samoczynnego wyłączenia” (SSW).
Owszem Kolega taką przystawkę może wykonać, chociaż nie wiem jak ale proszę pamiętać przyrządy pomiarowe do badań ochrony p. porażeniowej powinny posiadać odpowiednie atesty. I jestem pewien, że otrzymanie takiego atestu na wykonaną przystawkę, będzie Kolegę kosztować więcej niż dobrej klasy przyrząd wielofunkcyjny w cenie od 5 - 10 tys. PLN.
Ja również witam.
Jeżeli chodzi o nazwę “skuteczność zerowania” to oczywiście się zgadzam, ale ta nazwa nadal funkcjonuje w potocznym języku dlatego tak to określiłem.
Myślę, że chodzi o urządzenie ze zdjęcia, ale potrzebował bym schemat jego budowy.
Pozdrawiam.
Witam
Ładne zdjęcie kolego Pawle.
To jest zdjęcie rozłożonej przystawki MZK-2.
W środku są cztery rezystory i jeden dławik, a przystawka posiada trzy zaciski
oznaczone jako F, P22, P220
Między F a P220 jest jeden rezystor 220 om
Między F a P22 są trzy rezystory 4,3 oma połączone szeregowo i połączone szeregowo
z dławikiem o rezystancji 6,1 oma i X= 11 om.
Proszę pamiętać, że przystawka z miernikiem stanowią integralny zestaw
i powinny być razem kalibrowane.
Ponadto w czasie pomiarów wydziela się w niej około 2 kW ciepła.
Mam nadzieję, że po zaspokojeniu ciekawości kolega mariowp wykaże zdrowy
rozsądek i wybierze tańszy wariant polegający na zakupie nowego miernika.
Mimo wielkiego sentymentu dla tego miernika nie polecał bym go dla realizacji dużej
liczby pomiarów.
Witam Kolegów na Forum.
Dokładnie tak , kolego elservice
To jest zdjęcie rozłożonej przystawki MZK-2.
W środku są cztery rezystory i jeden dławik, a przystawka posiada trzy zaciski oznaczone jako F, P22, P220
Oryginalna przystawka ELTRON (Kędzierzyn)
Proszę pamiętać, że przystawka z miernikiem stanowią integralny zestaw
i powinny być razem kalibrowane.
Ponadto w czasie pomiarów wydziela się w niej około 2 kW ciepła.
Wszystko się zgadza , sentymenty też !
To może dołączymy schemat (rysunek) tej przystawki ?
Mam pytanie, ile może być warty przyrząd MZK-2, z przystawką rezystorów, opakowaniem, instrukcją, dowodem zakupu w 1983 roku. Przyrząd jest skonstruowany na 220V, nie byłby kupowany w sklepie a na placu czyli nie ma za bardzo gdzie i jak go sprawdzić.
Proszę o opinie
Sugeruję odczekać parę(set) lat - jego wartośc muzealna powynna być nieco większa ![]()
pzdr., PB