Zrobiłem pomiar uziomu metodą cęgową miernikiem SONEL MRU 101 wartość która mi wyszła to jakieś 49 oma sondy zabiłem w trójkąt, w oddaleniu i przybliżeniu sondy wyniki różniły się o jakieś 15-18% ponad to rezystancje sondy prądowej miernik zmierzył w wartości 1.87 koma a napięciowej ponad 800 oma. Polanie wodą i tak nie wiele dało a używałem sond 80cm. Pytanie mam …co zrobić w takim przypadku? Przypuszczam, że grunt ma znaczenie (sucha glina) i śmieci zakopane w pobliżu sondy (kamienie, wióry stalowe). Proszę o jakieś pomysły… dodam że robiłem pomiar drugim miernikiem MPI-525 i pokazał jakieś 26oma przy rezystancjach elektrod ponad 800om.
Ale w czym kolega widzi problem? - widocznie uziom ma 49om.
Jedyne na co zwróciłbym uwagę, to przesunięcie sondy napięciowej zgodnie z wytycznymi normy nie powinno powodować zmian wartości zmierzonej. Jeżeli jest inaczej to oznaka, że nie masz sond w ziemi odniesienia. Ich rezystancja względem ziemi nie wiele ma wspólnego z wynikiem - jeżeli będzie za duża, to przyrząd wskaże błąd.
No trochę czułem się zakłopotany tą rezystancją sond. Druga sprawa iż w instrukcji tego miernika znalazłem taki zapis:
Jeśli rezystancja elektrod pomiarowych jest zbyt duża, pomiar uziomu RE zostanie obarczony dodat- kowym błędem. Szczególnie duży błąd pomiaru powstaje, gdy mierzymy małą wartość rezystancji uziemie- nia sondami o słabym kontakcie z gruntem (sytuacja taka ma często miejsce, gdy uziom jest dobrze wyko- nany, a górna część gleby jest sucha i słabo przewodząca). Wtedy stosunek rezystancji elektrod do rezy- stancji mierzonego uziemienia jest bardzo duży i zależny od tego błąd pomiaru również. Można wtedy zgodnie ze wzorem podanym w załączniku „Dane techniczne” dokonać obliczenia, które pozwoli oszacować wpływ warunków pomiarowych – lub skorzystać z wykresu również umieszczonego w tym załączniku. Można też poprawić kontakt elektrody z gruntem na przykład przez zwilżenie wodą miejsca wbicia elektrody lub ponowne jej wbicie w innym miejscu. Należy również sprawdzić przewody pomiarowe - czy nie jest uszkodzona izolacja oraz czy kontakty przewód - wtyk bananowy - elektroda nie są skorodowane lub poluzowane. W większości przypadków osiągnięta dokładność pomiarów jest wystarczająca, jednak zawsze należy mieć świadomość wielkości błędu, jakim jest obarczony pomiar.
Ech można oszaleć…