Pomiar instalacji 24V

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Wiadomym jest że punkty 411 są w arkuszu „4” normy PN-IEC 60364-4
a dokładnie PN-IEC 60364-4-41:2000.
Za pomyłkę przepraszam tych co tego nie zrozumieli.

Witam Kolege Krystyn i wszystkich Kolegow na forum,

Moglby Kolega Krystyn przytoczyc dokladny przepis mowiacy o tym ze nie trzeba badac 24V wogole? Glowilem sie jakis czas temu nad tym problemem i zdaje sie ze doszedlem do stwierdzenia: Riso trzeba badac… Ale moja pamiec jest zawodna, a przepisy sie szybko zmieniaja wiec chetnie odswiezylbym wiadomosci.
Mnie chodzi dokladnie o sama instalaje 24VDC bez trafo, dokladnie to akumulator z regulatorem zasilony z ogniwa slonecznego. Czy potrzeba badac izolacje w takim wypadku?

Witam Kolegę „lzmija” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Akty prawne i normy przeważnie piszą co należy wykonać a rzadziej czego nie trzeba wykonywać, tak więc nie znam takiego przepisu.
Wg mnie powinno znajdować się w normach badanie instalacji pętli zwarciowej miedzy „L” a „N” oraz (a szczególnie) w sieciach 24 V DC między „L+” a „L-”, gdyż w takich obwodach płyną wysokie prądy, które niejednokrotnie są przyczyną pożarów.

Witam Kolege “KSKRAK_Krystyn” i pozostałych Kolegów,

Słuszna i rzeczowa uwaga

To, że mierzenie pętli zwarcia między “L”+ a “L-” nie ma w normach to jestem pewnien (choć u nas to pewnym nigdy być nie można;)) ale zdaje się, że Riso trzeba mierzyć to gdzieś było, tylko jakby to ktoś z Kolegów mógł potwierdzić…

Witam !
Szanowni koledzy. Jak zwykle Krystyn mądrze napisał,ze nie potrzebne są pomiary instalacji pod katem zabezpieczenia przeciwporażeniowego.
Ja sądzę, jest dla wszystkich oczywiste, że trafo musi spełniać wymogi bezpieczeństwa.
Jeszcze raz pochwala dla kolegi krystyna za zwrócenie uwagi na zabezpieczenie przeciw pożarowe= zabezpieczenie przeciążeniowe.

Dalej moja uwaga,ze trfem 160VA to mozna zasilic lampe wkanale, natomiast na klatkeje st potrzebne trafo min. 630VA, a nawet takie tafo ,to zaledwie 10x60W. Tylko małe klatki.

Z zabezpieczeniem przeciążeniowym bedzie bardzo duży problem. Nawet samego trafa, chyba ,ze zastosujemy spesjalny układ miekiego startu.
Przewaznie instaluje sie bezpiecznik na jakim trfo chodzi, nie zwracając uwagi nato,ze przekracza znacznie wymogi zabezpieczenia wejścia trafa.
Sprawa nby prosta, ale skomplikowana, nie wspomne o przekrojach, chcąc pozostawic istiejące kable, trfo musi miec znacznie więcej niz 24V.
Prostowniki na 230V AC nic niedają, było to stosowane. Grzejnik mozna używać.

CYRUS.

Ja stosuję inne lepsze ukłdy przeciwkradziezowe na 230V.

Witam Kolegę „lzmija” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Odnośnie Riso (rezystancji izolacji instalacji), to zapis znajduje się w normie PN-IEC 60364

1. PRÓBY 612.1. Postanowienia ogólne
    W zależności od potrzeb należy przeprowadzić, w miarę możliwości w następującej kolejności, niżej wymienione pró-by dotyczące:
    (…)
  • rezystancji izolacji instalacji elektrycznej (patrz 612.3);
    (…)

A w pkt 612.3 jest tabela 61A omawiająca badania dla obwodów SELV i FELV.