Pomiar impedancji w obwodach z RCD

Szanowni panowie!
Chciałbym się dowiedzieć czy w obwodzie w którym jest RCD bada się Impedancję Pętli Zwarcia (tak jak by nie było RCD), czy tylko sam RCD? Jeśli tak to czy pomiar Impedancji nie spowoduje zadziałania RCD? :bulb:

Pomiar impedancji pętli L-N nie spowoduje wyzwolenia RCD.
L-PE już tak, do tego podchodzi się nieco inaczej.

Oczywiscie że przeprowadza sie takie pomiary, np żeby sprawdzić ciągłośc przewodu PE. Służą do tego mierniki nie wyzwalające RCD, mierzące impedancję prądem o połowe mniejszym od znamionowego pradu róznicowego RCD (np prąd pomiaru<15mA dla róznicówki 30mA)

Niektórzy elektryc stosuja też metode bocznikowania RCD, ale to rozwiązanie jest czasochłonne, i na czas pomairu tracimy ochronę p-poraż

W obwodach z RCD wykonuje się pomiar impedacji pętli zwarcia L - PE po zmostkowaniu RCD oraz pomiar samego RCD w rozdzielnicy. Pomiar PE prądem nie powodującym wyzwolenia RCD nie jest wystarczający.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Kto i gdzie tak napisał???
Może Kolega poda źródło takich informacji, bo ja niestety nie wiem.

Źle sie wyraziłem: Chodziło mi o pomiar impedancji pętli zwarcia, poszedłem za bardzo na skróty.

Witam Kolegę „marekb” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Ja poprzednie zdanie Kolegi zrozumiałem i wiem o co chodzi.
Zapewne Kolega ma na myśli pełne zdanie w formie:

Pomiar impedancji pętli zwarcia SSW prądem nie powodującym wyzwolenia RCD nie jest wystarczający.

Ja niegdzie się takiego zdania nie doszukałem i dlatego zadałem pytanie:

które ponawiam.
Ja i moi pracownicy w ten sposób wykonaliśmy setki pomiarów RCD.

Do tej pory uważałem pomiar impedancji pętli zwarcia prądem 15mA za niewystarczający. Myliłem się?

Inna kwestia: jak wykonuję pomiar miernikiem do pomiaru impedancji pętli zwarcia po zmostkowaniu RCD znajdującego się w tym obwodzie to popełniam błąd?

Cytat Kolegi Krystyna: “Ja i moi pracownicy w ten sposób wykonaliśmy setki pomiarów RCD”. - piszemy o pomiarze RCD czy impedancji pętli zwarcia?

Wyjaśnię: Napisałem w innym wątku iż nie wykonuję pomiarów okresowych na zlecenie, a tylko pomiary wykonywanych przez siebie prac.
Dzięki za odpowiedzi. Myślę, że nie tylko mi się ona przyda.

Witam Kolegę „marekb” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Zgadnie z normami pomiar ten jest wystarczający. Ale zgodnie z naszym rozsądkiem i wiedzą techniczną, to jest kiepski pomiar.
Przy obecnych normach, nowoczesnych miernikach z których to dane są automatycznie importowane do komputerowego programu tworzącego protokół z pomiarów może zaistnieć np. taka sytuacja że impedancja (raczej rezystancja) pętli zwarciowej SSW w TN będzie wynosiła 1000

NIE ale opisałem już to poprzenio.

Teraz ja napisałem może niezbyt precyzyjnie. Chodzi o pomiar SSW.

Przy pomiarach powykonawczych a okresowych nie ma dużych różnic, gdyby nie powiedzieć że ich wykonywania powinno być prawie takie samo.

A więc dobrze myślełem pisząc, że pomiar prądem 15 mA jest niewystarczający - z technicznego punktu widzenia - lepiej go unikać.
Natomiast widzę różnicę pomiędzy wykonywaniem wyłącznie pomiarów w “nieznanym” obiekcie, a wykonywaniem pomiarów po wykonanych robotach. W drugim przypadku “zna” się instalację, a pomiar służy potwierdzeniu dobrze wykonanej roboty.
Dziękuję za wyjaśnienia.

p.s.
Cieszę się, żę na spokojnie można takie kwestie omawiać. Na pewno nie tylko mi się przydadzą.

Pracuje w firmie robiacej instalacje elektryczne w obiektach wielkopowierzchniowych. Przez pare tygodni ludzie okablowuja obiekt, następnie przyjezdżam z kolega na pomairy. Które nalezy wykonać w krótkim czasie.
Np kilkanaście rozdzielni, a w każdej 100 wyłączników kombinowanych. Zycze powodzenia komuś kto zdecydował by się bocznikować zabezpieczenia (przy bocznikowaniu wylącznika kombinowanego “nadmiarowo-różnicowy”, niedość że tracimy ochrone p-poraż - to jednoczreśnie szybkie wyłaczenie zwarcia), pozatym zajęło by sporo czasu taka operacja bocznikowania.

Osobiście nie wyobrazam sobie sytuacji ze ktoś inny robi pomiary, a ktos inny (kto nie ma pojecia o pomiarach) protokoły, znam takie sytuacje, ale ich nie pochwalam

Wiem że pomiar prądem 15mA jest obarczony ogromnym blędemi nie uwzglednia wielu zjawisk, i stosuje go tylko do sprawdzenia poprawności połaczeń przewodu PE, oraz sprawdzenia jego ciąglosci.
Jak wynik pomiaru mam powyżej 10Ω to juz mówie ludziom z budowy by się przyjrzeli temu obwodowi.

Pomiar przez bocznikowanie RCD jest dobry, ale tylko w obwodach, przy których mamy pewność, że nikt na nich nie pracuje, i przy niewielkiej ilości RCD (np mieszkania)