jestem laikiem w tych sprawach, ale wygląda na to, że jest 3-fazowa - w dokumentacji jest napisane 3x380V + N - poza tym pod stycznik są wszystkie 3 kable podłączone.
Kolego glowa, według mnie jest to układ zasilania 3-fazowy, bez przewodu N
Pytanie : czy przewód zasilający jest oryginalny ?
Często spotykamy 4-żyłowe przewody o takich kolorach żył. Wówczas niebieska żyła pełni rolę przewodu fazowego (niestety).
Na temat kolorów (wymaganych) pisze w PN-HD 308 S2 Identyfikacja żył w kablach i przewodach oraz w przewodach sznurowych
PS. Dziękuję za schemat Minimag-a, być może przyda się w przyszłości
No więc sprawa przedstawia się w następujący sposób:
podłączyłem 3-fazy oraz uziemienie i jedyne co działa to wentylator. Reszta, czyli wysuw drutu, podawanie gazu oraz kontrola zasilania nie działają.
Zastanawiam się teraz czy to skutek 2-letniej przerwy, czy może złego podłączenia.
No i jakie mogą być konsekwencje, tego że podłącze ten niebieski kabel do masy, a gdyby on miał być faktycznie pod faze.
p.s. Spawarka posiada napewno orginalny przewód, Posiadamy ją od nowości (od 96r.), jednak braciszek potrzebował kiedyś wtyk 3-fazowy i go odciął od kabla - stąd moje wątpliwości co do podłączenia.
I zastanawia mnie jeszcze, to że w dokumentacji fabrycznej jest napisane 3x380V + N , więc wynikało by że jednak jest potrzebna ta faza…
To jest tak jak robi się “małe” eksperymenty.
Jest w instrukcji 3x380V + N
Równie dobrze mogło to być (rok 1996) + PEN.
Ze schematu nie wynika, że jest przewód N.
Podsumowując :
Po długim okresie postoju maszyny należy przeprowadzić badania kontrolne w zakresie ochrony przeciwporażeniowej.
Jeżeli jest tam elektronika ( wynika ze jest) to po czasie postoju mogły paść kondensatory i urządzenie nie chodzi.
w tym minimagu przewód N jest niepotrzebny, sprawdź bezpieczniki B-3 i B-4 , złączki przy płytce elektroniki oraz wizualnie płytkę i potencjometry od tyłu bo podłączyłeś dobrze, chyba że nie masz którejś fazy