Witam kolegów,i mam pytanie,w łazience ma być piecyk gazowy i rura od gazu była podłączona do połączenia wyrównawczego,przyszli pracownicy z gazowni i stwierdzili,że nie wolno tak robić,bo już mieli przypadki,że z tego powodu mieli pożar,czy mieli racje?
wszystko możliwe w tej sytuacji, z gazem niema żartów. W cywilizowanym świecie wykonuje się instalację wyrównawczo-uziemiającą w której ewentualna przewodność materiału rury gazowej nie może być wykorzystywana. Ostatnio bywa, że podczas remontu starych instalacji gazowych wymienia się główne przewody gazowe na plastykowe i wtedy powstaje zagrożenie.
Witam!
Bzdura.
Żaden użytkownik ni właściciel sieci nie ma żadnego prawa by zabronić objęcia tejże sieci połączeniami wyrównawczymi.
Jednakże może dojść do niebezpiecznej sytuacji jeżeli wykonano połączenia wyrównawcze miejscowe w obiekcie w którym nie ma wykonanych połączeń głównych.
Więc panowie z gazowni miast uczulenia na barwę żółtozieloną powinni zrozumieć ideę połączeń wyrównawczych.
Witam,panowie z gazowni,kazali zlikwidować,połączenia wyrównawcze,bo jeżeli one zostaną to nie założą licznika.Dziękuje.
Witam!
Idąc dalej tokiem myślenia gazowników, to również należy odpiąć przewody ochronne od wszystkich urządzeń przyłączonych do ich oraz do elektrycznych instalacji.
Rura gazowa jest częścią przewodzącą obcą i jako taka musi zostać objęta połączeniami wyrównawczymi. I nie chodzi tu o nadanie jej potencjału ziemi, ale o to by uniemożliwić >przywleczenie< i napięcia z zewnątrz.
Kilka miesięcy temu, wykonywałem połączenia wyrównawcze w instalacji elektrycznej w łazience i kuchni w lokalu spółdzielczym.
Właściciel lokalu miał wątpliwości czy moje połączenia mają sens w przypadku łączenia w łazience każdego punktu czerpalnego osobno skoro instalacja jest z miedzi. Gdy zadzwonił do znajomego wykładowcy z elektryki, znajomy nie widział w tym nic złego, ale jak spytał się go czy gaz również łączyć -stanowczo zaprotestował.
Pomimo protestów wykładowcy i właściciela rura gazową podłączyłem .
Na pytanie zadane przez właściciela dlaczego tak zrobiłem mimo tego, że on tego nie chciał odpowiedziałem.
Proszę Pana, na schemacie jak i pomiarach obecność przewodu zaznaczyłem. Wykonawcą instalacji jestem ja a nie Pana Kolega, proponuję panu konsultacje z innymi kolegami, jeżeli inni koledzy przekonają Pana, że ten przewód nie powinien być podłączony pod rurę gazowa to proszę go obciąć obcinaczkami.
Po dwóch miesiącach ten sam klient zlecił mi podłączenie osprzętu w kuchni, przewód pod rurę gazową był nadal podłączony.
Rozstaliśmy się bez komentowania kto miał rację.
Chciałbym dodać do swojej wypowiedzi, że zawsze przed objęciem ekwipotecjalizacją rury gazowej przy modernizacji instalacji elektrycznej między rurą gazową a przewodem PE nie płynie za duży prąd.
Czasami bywa tak, że przez modernizowanie instalacji elektrycznej w lokalu polepszamy jakość uziemienia przewodu PEN starego WLZ.
Prąd często płynie przez rurę gazową a nie przez stare przewody instalacji elektrycznej.
Bardzo ważne jest, żeby przed podłączeniem rury gazowej zmierzyć jaki płynie prąd. Po jego wartości ocenimy czy wykonujemy świadomie skuteczną ekwipotenjalizację czy bajpas dla łatwiejszego przejścia prądów roboczych ze starych ,zaśniedziałych WLZ-ów.
Ostatnio Kolega przez przypadek wyłączył z wtyczki kuchenkę gazowa i zgasło mu światło.
Miesiąc temu inny kolega „gazownik” dzwonił z zapytaniem dlaczego pion gazowy na klatce jest taki gorący.
Jeszcze inny kolega elektryk musiał odłączyć mostek miedzy PEN a bolcem w gniazdku od kuchenki gazowej bo przepalał się od obciążenia i żeby zmusić prąd aby płynął po przewodach instalacji elektrycznej a nie gazowej.
Warto wiec czasami zadzwonić do spółdzielni i zgłosić, że z instalacją ich jest coś nie tak, żeby sprawdzili i po jej naprawie dopiero dokończyć pracę, niż łączyć na ślepo.
Czasami przez bezmyślne zastosowanie nowych rozwiązań można dużo bardziej pogorszyć stan bezpieczeństwa sąsiadów.
Witam!
Oczywiście, że ślepe równanie do przepisów, zaleceń i nakazów może spowodować skutki inne od spodziewanych.
Właśnie po to Bóg dał nam głowę wraz z jej zawartością.
I tu właśnie jest potrzebne zrozumienie sensu wykonywania połączeń wyrównawczych.
NIE!!!
przypomnę;
Dziennik Ustaw z 2004 r. Nr 109 poz. 1156
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 7 kwietnia 2004 r.
zmieniające rozporządzenie (Dz. U. nr 75 poz 690 z 2002r) w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie
CYTAT:
27) w "7. Instalacja gazowa przyłączona do sieci gazowej wykonanej z rur metalowych powinna być zabezpieczona przed wpływem prądów błądzących oraz objęta systemem elektrycznych połączeń wyrównawczych, o których mowa w
STANCA