połączenie wyłącznika różnicowo-prądowego

Witam ostatnio widziałem połączenie wyłącznika różnicowo-prądowegom w następujący sposób zasilanie podpięte z góry odejście z dołu i zero z odejścia różnicówki wpięte na listwę zerową rozdzielni a przewody ochronne z gniazdek wpięte są w przewód zerowy na dojściu do różnicówki z góry.Pytanie brzmi czy takie podłączenie jest poprawne moim zdaniem nie ponieważ przewody ochronne powinny być połączone z bednarką.Bardzo proszę o recenzje.

Witam

Zaleca się aby punkt rozdziału przewodu PEN na przewód PE i N uziemiać.
Jeżeli jest sytuacja jak kolega przedstawił w poście należy wykonać połączenia wyrównawcze dodatkowe a przede wszystkim stosować się do zasady jakom podałem powyżej.

Pozdrawiam.

Zalecane jest uziemienie punktu podziału PEN na PE i N, czasami tego nie wykonuje się z różnych powodów, wystarczy aby w miejscu podziału przekrój przewodu wynosił co najmniej 10mm2 Cu albo 16mmAL. Problem dotyczy jeszcze stanu przepisów zwiazanych z wiekiem instalacji.

Witam
Nie jest to poprawne, gdyż zasilanie fazowe i “zasilanie” zero powinno być z jednej strony zależnie od typu różnicówki,/ często na różnicówkach jest przedstawiona symbolika gdzie zasilanie gdzie odpływ/ a odpływ z drugiej by prąd płynął przez różnicówkę. To co wpłynie fazą musi wrócić zerem, gdy to się nie spełni i przekroczy wartość prądu różnicowego, różnicówki to ona powinna zadziałać. Szyna zerowa rozdzielni jest formą “zasilania” dla zera i często to zasilanie tak jak podają koledzy winno być połączone z uziemieniem, bednarką.
Pozdrawiam

Witam

Co jest tu źle?

Pozdrawiam.

To jest przypadek szczegółowy, to rozwiązanie moze być jak najbardziej prawidłowe, a moze być błędne. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, a o tych wiemy niewiele. Tu jeszcze w domyśle pozostaje brak połączeń wyrównawczych, ale czy jest to prawda?
Jest jeszcze mały dylemat odnosnie bednarki, przewody N i PE powinny byc łączone w różnych miejscach (dwie różne śruby na bednarce lub w listwie połączeniowej). Upalenie przewodu roboczego N (lub jego wadliwe połaczenie) nie moze powodować przerwy w połaczeniu przewodu PE z przewodem uziemiającym i uziemieniem

Wiek instalacji - wymagania przepisów na dzień budowy lub modernizacji; w róznych okresach były różne wymagania odnośnie przekrojów przewodu podziału PEN. W starszych instalacjach równorzędnych do dzisiejszego TN-C przewód PEN o przekroju 1.5 mm2 mozna było dzielic na PE i N i wszystko było prawidłowo.

Dzięki kolego Pawle za odpowiedź pytałem o takie połączenie ponieważ spotkałem się dopiero po raz pierwszy z takim połączeniem.