Na początku przepraszam za swój niefachowy język
oto z czym mam problem:
Rozpoczynam budowę domku i chciałem wykorzystać uziom fundamentowy. Jednak mam dylemat czy do tak wykonanego uziomu mogę podłączyć przewód ochronny (mówię obrazowo) oraz instalację odgromową?
Czyli innymi słowy czy pod jeden uziom może służyć jako uziemienie ochronne i uziemieni odgromowe? Pytam gdyż rozważyłem hipotetyczną sytuację mianowicie jest burza wyładowanie trafia w mój domek a ja np biorę kąpiel w metalowej wannie połączonej połączeniem wyrównawczym z GSU no i z uziomem odgromowym - “piorunochronem” czy to jest bezpieczne???
Proszę odpowiedź uzasadnić
1)jeżeli można to jakie są zagrożenia co z ww sytuacją?
2)jeżeli należy to dlaczego?
3)jeżeli nie można to również dlaczego ?
Żadne wyładowanie nie jest całkowicie bezpieczne. Wg mnie powinieneś połączyć PE z instalacją odgromową. Zasada ekwipotencjalizacji. Jeśli nie będą połączone to pomiędzy tymi instalacjami wystąpi duża różnica potencjałów w czasie wyładowania. To jest właśnie niebezpieczne. Wymagania w stosunku do uziomu odgromowego są większe niż dla uziomu tylko ochronnego! Hipotetycznie: jeśli zrobisz 2 b.dobre uziomy blisko siebie to one i tak będą praktycznie “połączone” ze sobą. Ochronniki również realizują “ekwipotencjalizację” wszystkich przewodów.
Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem wykonuje np uziom otokowy i wypuszczam z niego 5 wyprowadzeń 4 (na każdym z rogów)do odgromówki i jeden do GSU tak??
Aha i jeszcze jedno pytanie mi się urodziło mianowicie obojętnie czy połączę uziomy czy nie i tak powinienem stosować ograniczniki przepięć tak?? czy może połączenie lub brak połączenia uziomów zwalnia z zastosowania takich ograniczników??
Pierwsze TAK
Następne pytanie też TAK , to jest coś takiego jak ochrona odgromowa wewnętrzna i zewnętrzna, czyli to co na dachu i wszelkie przepięciówki w obiekcie jak i na słupie często.
No właśnie. Ale czy trzeba “wyrównywać” wannę? Swojego czasu była tu dyskusja o sensowności obejmowania połączeniami wyrównawczymi armatury na plastikowych rurociągach i okazało się, że to jest raczej bardziej niebezpieczne niż sensowne.
Tu znajdziesz odpowiedź:
ROZPORZADZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 marca 2009 r.
zmieniajace rozporzadzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny
odpowiadac budynki i ich usytuowanie
w tylko czytać
STANCA