Połączenie silnika trójkąt gwiazda 55kW - prosze o porade

Witam wszystkich kolegów, mam pytanie odnoście sposobu podłączenia silnika 55kW. na tabliczce znamionowej jest oznaczenie trójkąt/gwiazda 380/660 w jaki sposób podłączyć ten silnik do sieci i jak go uruchamiać. Wydaje mi się że nie może być mowy o bezpośrednim rozruchu tego typu silnika a o przełączniku gwiazda/trójkąt raczej nie ma mowy. Proszę o rade. Pozdrawiam

380V jest dla trójkąta a 660V dla gwiazdy. Przełącznik G-T jak najbardziej.

Witam.
Jak napisał poprzednik, może być również rozrusznik gwiazda-trójkąt
na stycznikach.

Pozdrawiam.

No tylko trzeba mieć jeszcze sieć 380/660 V Masz taką? Jeśli nie to pozostaje soffstart

No właśnie koledzy a jak sprawdzić że siec ma 660V przecież między fazowe raczej zawsze jest 400V. Ewentualnie jak rozpoznac taką sieć?

Najprościej posłużyć się woltomierzem.

Witam.

Kolego nie musisz mieć sieci 660V ! Podłącz, najlepiej na stycznikach- a ja Tobie gwarantuję że będzie ok.

Przecież o to właśnie chodzi w rozruchu gwiazda-trójkąt, aby najpierw zasilić silnik napięciem mniejszym od znamionowego wynikającego z konfiguracji uzwojeń, aby zmniejszyć prąd rozruchu.
Gdybyśmy mieli silnik oznaczony 230/400V to taki silnik w polskiej sieci mógłby pracować jedynie w gwiezdzie - tu nie ma mowy o rozruchu g-t.

Ogólnie spotkałem się z dwoma rodzajami oznaczeń silników:

• stała moc i dwa rodzaje napięć np 55kW 380/660V (np silniki siemens)
  • stałe napięcie i dwie moce 400V, 0,12kW trójkąt, 0,07kW gwiazda (wentylatory Wolf)

Czyli podsumowując jeżeli mam silnik 55kW i oznaczenie trójkąt gwiazda 380/660 to mogę zastosować przełącznik gwiazda trójkąt przy napięciu między fazowym zaledwie 400V Tak? a zapomniałem dodać że silnik jest produkcji rosyjskiej. Jezeli jet taka mozliwośc to skąd takie oznaczeni 660V w gwieździe?

Witam

Trzeba pamiętać że oznaczenia dotyczą tego pod jakim napięciem mają pracować uzwojenia silnika. Takie oznaczenia nie mówią przecież o sposobie rozruchu silnika, tylko ewentualnie o możliwości zastosowania rozruchu Mamy silnik który przyłączony do sieci 660 V powinien być przyłączony w Y (napięcie na faze bedzie 380V) a dla sieci 400 V możemy połączyć w trójkąt (mamy na faze tez 380V) No a w tym konkretnym przypadku przy napięciu sieci 400V łącząc uzwojenie w Y powodujemy podane minejszego napięcia na faze czyli 220V a tym samym pomniejszamy prąd następnie przełączamy w trójkąt podajemy 380 V i szafa gra

Pozdrawiam

Przy takim napięciu w połączeniu gwiazdowym uzwojeń, przez każde z uzwojeń popłynie dokładnie taki sam prąd, co przy połączeniu w trójkąt i napięciu 400V - zakładając obciążenie wału silnika mocą 55kW.