Jak praktycznie należy wykonać połączenie z linii AsXSn 4x35 do oprawy oświetleniowej na wysięgniku Wo?
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź kolegi z uprawnieniami, który nie zwrócił uwagi na słowo “praktycznie”
Wtam
W katalogu Ensto znajdziesz Koleg potrzebne informacje i akcesoria; zaciski przebijające, zabezpieczenia napowietrzne etc. Rozumiem, że wspomniana lina AsXSn to obwód oświetlenia drogowego.
Pozdrawiam
Adam
Dziękuję za pomoc. Tak - drogowego. Zapoznałem się z rozwiązaniem Energolinii. Jest tam szczegół z zastosowaniem ALYd. Zauważyłem jednak, że na liniach powszechnie stosuje się YDY 3x2.5 (2 - do PEN, 1 na bezpiecznik). Moim zdaniem poprawne (jeśli wolno mi oceniać innych) jest rozwiązanie katalogowe. Czy jest jakieś uzasadnienie odstępstwa od rozwiązanie katalogowego?
Nie ma odstępstw. Nie uważam za poprawne stosowanie w takich przypakach przewodów YDY. Spokojnie można tutaj użyć AsXSn o odpowiednio mniejszym przekroju.
Pozdrawiam
Adam
Więc zrobimy tak:
PEN: z zacisku przebijającego SLIP22.1 przewodem ALYd16 na zacisk ZUP na wysięgniku, nastepnie DYd 2.5 na N oprawy (będą zastosowane II kl.).
L: z bezpiecznika SV19.25 - DYd 2.5 na L oprawy.
W ten sposób prąd piorunowy z wysięgnika (część, która nie “spłynie” po żerdzi do ziemi) przez zacisk ZUP połączony galwanicznie z wysięgnikiem, zostanie odprowadzony przez przewód PEN do najbliżego uziemienia (ok. 100m), tam będzie ogranicznik przepięć ETITEC A 660/5/B-O, który powinien słumić przepięcia na tym odcinku. Równocześnie zapewnimy ochronę przed porażeniem na metalowym wysięgniku oprawy - pojedyczy przewód ALYd16 jest nie zabezpieczony przed uszkodzenimi mechanicznymi i stąd jego przekrój (linia 35 jest ze względu na spadki napięcia).
Połączenia YDY 3x2.5 nie dają mi jednak spokoju - są dużo łatwiejsze do wykonania i tańsze. Ktoś to (z uprawnieniami) dopuszcza przy odbiorze do eksploatacji.
Witam
http://www.edwardmusial.info/pliki/och_ppor_sou.pdf
Pozdarwiam.
Dziękuję za wskazówkę. Proszę zwrócić uwagę, że problem ochrony przed porażeniem w zamieszonym odnośniku dotyczy układu sieciowego TT. Problem rozwiązano w ten sposób, że zastosowano oprawę II kl. oraz wysięgnik II klasy przez zastosowanie izolacyjnej rury wewnątrz metalowego wysięgnika. Zagadnienia ochrony odgromowej nie poruszono.
Naprawdę nikt nie wykonywał takiego podłączenia?
![]()