Połączenia wyrównawcze miejscowe - jak mierzyć?

Witam
Mam pytanie.Jak koledzy radzą sobie z pomiarem rezystancji połączeń wyrównawczych emaliowanych wanien i brodzików metalowych w łazienkach.Wanny i brodziki obudowane glazurą bez dostępu do elementów metalowych.Rezystancja przejścia sitek metalowych spustowych i przelewów w wannach jest rzędu 400 kiloomów w stosunku do szyny PE.Pozdrawiam

http://www.edwardmusial.info/pliki/pol_wyr_1.pdf

tak sobie radzimy :wink:

Problem jak dostać się do przewodu, on ma zapewnic niezawodne połączenia, 400 kom to dla organizmu jest izolacja, ewentyalny prąd przy pełnym napięciu wynosi ok 0,5mA, wartośc bezpieczna, praktycznie moze płynąć dłuższy czas, przy której człowiek jest w stanie zawsze uwolnic się.
Nie możesz dac takiego orzeczenia w protokóle, oznaczało by to, że połaczenie jest niesprawne, minimalny prąd pomiarowy wynosi 200mA przy napieciu do 24V. Tych zależności jest trochę więcej, to (połaczenie wyrównawcze) ma nie tylko wyrównywac potencjały, ale powinno powodować szybkie wyłączenie napięcia jak zajdzie potrzeba.

Witam ponownie.
Podany artykuł czytałem już jakiś czas temu.Jak stwierdził też kol.Yeti55 problem w tym jak dostać się do połączenia wyrównawczego lub miejsca obudowa metalowej wanny gdzie nie ma emalii a niklowane metalowe sitka nie mają galwanicznego połączenia z korpusem wanny.Niewiele wanie w tym budynku nie zostało zabudowanych i tam można było sprawdzić stan połączeń i rezystancję przejścia połączeń wyrównawczych.Nie mam zamiaru stwierdzić że ciągłość jest zachowana w sytuacji kiedy nie mogę tego sprawdzić.I dlatego zadałem to pytanie na forum.Nikt z normotwórców nie przewidział takiej sytuacji i braku możliwości wykonania tych pomiarów.

A czy jest co sprawdzać, mając na uwadze przeczytaną lekturę?

Witam
I w tym problem że instalacja elektryczna wraz z połączeniami wyrównawczymi miejscowymi wanien wykonana była zgodnie z zatwierdzonym projektem technicznym na podstawie obowiązujących w czasie projektowania norm i przepisów.
A w swojej pracy zawodowej spotkałem się już z paru przypadkami pełnego napięcia na metalowych korpusach wanien przeniesionego przez żeliwne rury kanalizacyjne lub zbrojenia stropów.Ale to było przed powszechnym stosowaniem RCD co nie zmienia faktu że obwody oświetlenia nie są z reguły zabezpieczane przez RCD i z takiego obwodu może się pojawić długotrwale napięcie na stalowym zbrojeniu stropów i pojawić się na metalowej wannie.Pozdrawiam

Wprotokóle wpisujesz “brak mozliwości kontroli połaczenia wyrównawczego” tylko tyle, nie będziesz rozbierał obudowy wanny, dla Ciebie ważny jest przewód i miejsce podłaczenia. Nie nasza wina, że nawet mokra emalia jest praktycznie izolatorem. Przy małym napięciu prądy są nikłe, przy napełnieniu wanny i wsadzdzeniu eleltrody pomiarowej z pełnym napięciem jakieś prądy popłyną, ale Ty nie możesz bawic sie w takie eksperymenty, 200mA i max 24V

Ale takie stwierdzenie musie sięwiązać z następnym ,że instalacji nie wolno eksploatować i należy odłączyć treale obwód w łazience. Nie można bezkarnie dopuścić do sytuacji ,że nie wiemy czy połączenie jest czy go nie ma i liczyć na szczęście ,że jest.

Przy takich argumentach łaściciel wany znajdzie fliziarzaktóey zrobi otwór erewizyjny i będzie na lata.

Co do tego co uważa musiał to nawet jak ma rację to wrazie czego znajdą się biegli ,którzy będą mieli innarację.

Skoro połączenia te przez projektanta zostały zaprojektowane i potem wykonane to obbowiązkiem pomiarowca jest ich badanie. A polemiki można toczyć na forum na ten tmat.