Witam.
Spotkałem się niedawno z takim wymogiem.
Koryta metalowe BAKS.
Połączenia śrubami z podkładkami i nakrętkami, jednym słowem połączenie metaliczne i elektryczne.
Oczywiście koryta na początku i przy końcu swojej trasy uziemiam. Ale po co to dublować na zakrętach, gdzie są wspomniane śruby i metaliczne połączenie.
A jeżeli tak, to jaki przekrój zastosować ? Musi być 6 m2 czy wystarczy 4 mm2.
Witam
Spotkałem się niedawno z takim wymogiem.
A gdzie, jeżli można zapytać?
Oczywiście koryta na początku i przy końcu swojej trasy uziemiam. Ale po co to dublować na zakrętach, gdzie są wspomniane śruby i metaliczne połączenie.
Uważam, że to nie ma sensu. Może komuś chodzi o przypadkowe rozłączenie koryt przez montera w czasie prac i brak metalicznego połączenia.
A jeżeli tak, to jaki przekrój zastosować ? Musi być 6 m2 czy wystarczy 4 mm2.
Koryta kablowe metalowe uziemiam na początku, końcu i w miejscach gdzie jest brak połączenia metalicznego ( w przypadku jakiejś przeszkody - kanał wentylacyjny ).
Stosuję przewód LY 6mm2, oczywiście żółto-zielony. Łączę także pozostałe części przewodzące obce jak wspomniane kanały wentylacyjne.
Czasani inwestorzy życzą sobie takich połączeń. Jeżeli ich stać to jaki problem wykonać? Nie jest zabronione wykonanie dodatkowych połączeń. Pewien zakład ( ostatnio mocno napiętnowany za bałagan na produkcji), nad sufitem podwieszanym ma tylko dwa kolory. Zielony i żółty. Koryt, rur i innych dupereli nie widać, tyle tego nawalone.
Witam Kolegów.
Koryta połączone metalicznie , a jednak połączenia mostkami
linkowymi są.
Powód : dwa koryta metalowe jeden pod drugim.
Jednym biegnie kabel 20 kV , drugim kable i przewody NN
Pod tym wszystkim rury klimatyzacji.
http://images11.fotosik.pl/38/b2f2fb96d14cef07med.jpg
Przekroje linek - jak na zdjeciu
http://images11.fotosik.pl/38/56b6a49cd657a57bmed.jpg
Tym razem tylko same linki do zdjęć ![]()
Niestety , nie widać mostków
( są na pewno)
Wymóg wyszedł od Inwestora, ale w zakresie wstępnym robót, który wyszedł od nasz nie było to określone i niestety będziemy to robić od poniedziałku, bo tak ma być. Trochę to dla mnie mało przekonujące. Słyszałem jednak od starego praktyka, że połączenie mechaniczne nie jest połączeniem elektrycznym - jak dla mnie bez sensu - sztuka dla sztuki.
Acha, zapomniałem napisać - koryta są dla sieci komputerowej FTP klasy D. Ale jak napisałem i tak łączę je do PE na początku i blisko końca tras kablowych.
Witam kolegów
Nie wiem czy to jest istotne…
Wczoraj rozmawiałem ze znajomym elekrykiem, który prowadzi obecnie remont dość dużego szpitala. Spytałem dlaczego prowadzi wzdłuż korytek przewody dla połączeń wyrównawczych. Odpowiedział mi, że BAKS nie ma atestu dla połączeń wyrównawczych przez same korytka. Taki atest podobno ma ELPUK - nie trzeba wtedy prowadzić dodatkowych przewodów. Jak będę się z nim widział to zapytam coś wiecej.
pozdrawiam
DAREK
Witam
koryta są dla sieci komputerowej FTP klasy D. Ale jak napisałem i tak łączę je do PE na początku i blisko końca tras kablowych.
Jak tylko dla sieci strukturalnej, to uziemienie na końcu i na początku powinno wystarczyć. Samo korytko metalowe jest skutecznym ekranem dla kabli do przesyłu danych i w dodatku FTP (ekranowanych folią).
Można jedynie wykonać połączenia wyrównawcze do innych metalowych instalacji.
Witam,
Może po prostu zrobić pomiar? Nie trzeba wtedy gdybać, czy połączenie … itp..
pozdrawiam
OK, kwestia czy robić czy nie w sumie niestety jest dla mnie jasna - tak sobie życzy Inwestor i koniec. Jest naszym częstym zleceniodawcą i dobrym płatnikiem, więc nie ma dwóch zdań. Nurtowało mnie tylko, czy jest jakieś unormowania prawne co do wymogu robienia mostków. Drugą jednak rzeczą jest to czy robić te połączenia 4-ką czy 6-tką ?
pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi, elo