Witam,
czy taki podział PEN jest prawidłowy i czy ten ogranicznik przepięć jest ok do sieci TN-C, a za podziałem TN-C-S ? Fazy pójdą przez ogranicznik oczywiście.
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Witam,
czy taki podział PEN jest prawidłowy i czy ten ogranicznik przepięć jest ok do sieci TN-C, a za podziałem TN-C-S ? Fazy pójdą przez ogranicznik oczywiście.
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Hej, podłączę się pod wątek, żeby nie zakładać nowego.
Czy można rozdzielić PEN nie w samej skrzynce, a np. 20 metrów przed nią ?
pozdrawiam
p.
[quote=“plutonix, post:3, topic:14784, full:true, full:true”]
Hej, podłączę się pod wątek, żeby nie zakładać nowego.
Czy można rozdzielić PEN nie w samej skrzynce, a np. 20 metrów przed nią ?
pozdrawiam
p.
[/quote]
O jakiej “skrzynce” mówisz? [[color=#FF0000]ciach[/color]]
Niektórzy mówią na to skrzynka rozdzielcza, niektórzy - rozdzielnica elektryczna.
Tak, można dokonać podziału PEN na PE i N przed rozdzielnicą główną, pytanie tylko po co?.
Co do schematu to moim zdaniem w typowych aplikacjach szynę GSW łączymy z szyną PE bezpośrednio a nie poprzez ochronnik. Połączenie między GSW a punktem podziału nie jest konieczne jeśli szynę PE uziemiłeś już poprzez GSW.
Powód jest prosty: z lenistwa i dla wygody. Chcę, żeby do domu wchodzilo mi 5 gotowych przewodów: 3 fazy , PE i N. Nie chcę kuć ścian, wyprowadzać uziemienia itp.
Po drodze od przyłącza ( tak to się nazywa, ta skrzynka z licznikiem, którą postawił dostawca w granicy działki ? ) a domem i tak mam własną skrzynkę rozdzielczą ogrodową, z której zasilam ogród , więc spokojnie mogę obok wbić uziemienie działać dalej.
Oczywiście wszystko mam na YKY 5x10mm2.
Dzięki za odpowiedź.
[quote=“plutonix, post:7, topic:14784, full:true, full:true”]
Powód jest prosty: z lenistwa i dla wygody. Chcę, żeby do domu wchodzilo mi 5 gotowych przewodów: 3 fazy , PE i N. Nie chcę kuć ścian, wyprowadzać uziemienia itp.
[/quote]
Co ma kucie ścian do ilości żył kabla?
Uziemienie i tak musisz mieć nieważne gdzie będzie podział PEN.
Hej,
chodziło mi o to, że zasilanie mam wprowadzone do domu pod fundamentem. gdybym chciał uziemiać w rozdzielnicy, to bym musiał wyprowadzić je z rozdzialnicy na zewnątrz, rozkuwając / przewiercając ścianę.
A skoro okazuje się, że uziemienie i podział mogę zrobić zanim zasilanie wejdzie do domu - to nic nie muszę kuć ani wiercić, Dzięki za odpowiedzi i porady.
pozdrawiam
plutonix
Ja też mam pod fundamentem (a dokładniej to pod płytą fundamentową) i rozdział PEN w rozdzielnicy. Ale ja NIE ZAPOMNIAŁEM o wyprowadzeniu bednarki z uziomu kratowego pod płytą w miejscu gdzie jest rozdzielnica!
Do @plutonix.
Temat wielokrotnie wałkowany.
Możesz tak zrobić, ale o bezcelowości tego dowiesz się jak Ci kiedyś np. kabel ktoś przerwie akurat na żyłach PE/N, a druga sprawa, w innym temacie pytasz o SPD, to jak chcesz go prawidłowo podłączyć, skoro nie masz uziemienia własnego i GSW/GSU, myślisz że jak podłączysz tylko do PE, to wystarczy. Dziś praktycznie każde SPD T1+T2 wymaga połączenia z PE i GSW/GSU.
[quote=“Fazowiec, post:11, topic:14784, full:true, full:true”]
kabel ktoś przerwie akurat na żyłach PE/N,
[/quote]
Kabel jest całkowicie pod moją kontrolą: biegnie na mojej ziemi, od skrzynki ogrodowej do domu, ma długość ok 10 metrów , jest to YKY 5x10mm2 , dodatkowo jeszcze wciśnięty w rurę wodną HDPE 32mm, która pełni rolę dodatkowej osłony. Zakopany jest na 50+ cm w ziemi, im blizej domu, tym głębiej.
Inne rzeczy o ktorych piszesz to dopiero musze zrozumiec ![]()
Dzięki za podpowiedzi, będę się dokształcał w temacie.
pozdrawiam
pluton