Podział PEN w złączu i rozdzielni domowej

Proszę o radę w złączy przy płocie na słupie mam skrzynkę licznikową do której schodzą 4 żyły z lini napowietrznej. W złączu przed licznikiem następuje podział przewodu PEN na PE i N w bedarce na słupie. N idzie do licznika i następnie wszystkie 5 żył na zaciski w złączu, ja natomiast doprowadziłem do złącza tylko kabel 4x10mm (miedź) gdyż mam zrobiony uziom fundamentowy i wyprowadzoną bednarkę pod rozdzielnią domową, proszę o informację czy teraz kabel PEN mogę podłączyć do zacisku N w złączu kablowym i następnie rozdzielić już normalnie w mojej rozdzielni?

Nawet powinieneś, natomiast mnie ciągle intryguje pytanie - co się stanie w sytuacji zwarcia do uszkodzonego przewodu PEN w przyłączu, w sytuacji kiedy uziom fundamentowy będzie mieć rezystancję niższą niż uziemienie złącza kablowego? P.S. Z jakiego regionu Polski Jesteś? Pytam z ciekawości, bo naterenie jesdnej spółki dystrybucyjnej w nowych złączach kablowych nN spotykam listwy zaciskowe 4 i 5 torowe dla układu TN.

Podobna dyskusja już na tym forum była i miał dość burzliwy przebieg ze względu na różne interpretacje instalacji odbiorczej, jaką dla mnie jest Twój odcinek kabla miedzy licznikiem a domem. Wykonanie teraz podłączenia Twojej instalacji na 4-rech żyłach jest niezgodne ze sztuką (nie przechodzi się z 5-cio na 4-to żyłową instalację) i przepisami (instalacje odbiorcze mają być wykonywane w systemie TN-S).
Zatem dlaczego użyłeś kabla czterożyłowego? Tak masz w projekcie?

A nie ma błędu że jest raz rozdzielony PEN w złączu na PE i N, a teraz ciągnę wspólną żyłę PEN do rozdzielni domowej i tam uziemiam?
województwo wielkopolskie region kaliski

Odcinek jest 35m, kabel mam już zakopany nie miałem szczegółowych wytycznych, dlatego teraz mój zgryz, co można teraz zrobić?

Kolego jeżeli w wydanych warunkach sieć jest jako TN-C to wykonawca złącza działający na zlecenie spółki dystrybucyjnej ma je tak wykonać. Ja bym zgłosił wykonanie złącza nie zgodnie z wydanymi warunkami. Bo to czy Ty robisz dalej TN-C czy TT to już Twoja sprawa.

A jakie konsekwencje grożą jak pozostawię sieć w takim stanie tzn. podepnę się moim kablem do zacisku N i normalnie rozdzielę go w domowej rozdzielnicy?

Wg mnie , podstawowa sprawa, to na ten przyłącz musisz mieć projekt, na końcu kierownik podpisuje się, że prace zostały wykonane zgodnie z nim (projektem). Więc jeżeli w dokumentacji jest kabel 4x , to możesz spać spokojnie, jeżeli 5x to Twoje problemy mogą się zacząć już na etapie uzyskania w/w podpisu.

projekt może przewidywać punkt rozdziału przewodu PEN już w złączu (w mojej okolicy to dość częsta praktyka zwłaszcza w przyłączach domków jednorodzinnych).

na przyłączę nie musi być projekt gdyż energetyka robi przyłącze na zlecenie jego wykonania, a inwestor domku podłącza się do przyłącza, i na część elektryczną również nie musi być wykonany projekt w moim regionie.
Moje pytanie dotyczy bezpieczeństwa użytkowania podłączenia się moim kablem do zacisku N i normalnie rozdzielenie go w domowej rozdzielnicy?

Dziwna to praktyka: czyli “wolnoć Tomku w swoim domku” ? :slight_smile:

Środki ochrony przeciwporażeniowej można przy takim podłączeniu zachować pod warunkiem prawidłowego wykonania instalacji wewnętrznej budynku.

To mam pytanie dlaczego pisze się, że jest to niezgodne z przepisami?

Kolego ja tylko jeszcze raz mogę powtórzyć to co napisałem poprzednio. Sprawdź jakie miałeś wydane warunki zasilania, bo to jest podstawa. Jeżeli pisze że sieć jest TN-C to tak ma być - rejon nic innego nie może wykombinować, a instalacja za licznikiem to już Twoja sprawa.

I tu jest problem bo kolega piszący temat ma TN-C przed licznikiem, po liczniku już mu zrobili TN-S . Więc musztarda po obiedzie tylko 5x tu podchodzi. A kombinowanie bo się nie chciało wcześniej elektryka spytać może oznaczać jedno brak ochrony Ppor.

Tylko że problem to ma wykonawca złącza, a nie Inwestor. Inwestor dostał warunki zasilania na TN-C i takie ma mieć.

Bzdurne stwierdzenie. Rejon często robi przyłącze po wybudowaniu już WLZ-etu przez Inwestora - zatem to niech rejon się dostosuje.

No tutaj to kolega przebił samego siebie:

Większej bzdury nie można było wymyśleć ?

Co się kolega piekli tu jest odpowiedz, więc nie robił przyłącza inwestor tylko ZE. A inwestor ma się tylko kablem podłączyć .
Ja czytałem większe głupoty jak np. rozdzielony PEN na PE i N można połączyć w PEN .

Toć ileś postów pisałem o tym, tylko kolega nie czyta. ZE robi przyłącze zgodnie z warunkami dla Inwestora w których jest określony rodzaj sieci, czyli TN-C i taki ma być, a nie wykonawca złącza na wyjściu daje układ TN-S. Czyli wykonanie jest nie zgodnie z wydanymi warunkami. Inwestor WLZ-et może wykonać zarówno w TN-C, TN-S, jak i TT, bo to jego sprawa.

Koledzy nie róbcie z tak prostych rzeczy astronomii. U mnie instalacja odbiorcza jest wykonana w układzie BC-N i podłączona do sieci w układzie TN-C i nie ma żadnego problemu. Jak ktoś nie wierzy to niech się prądu zapyta czy w tej konfiguracji się źle czuje.

Widzę, że na tym forum jest podobny problem z tym rozdzieleniem przewodu PEN na PE i N jak na forum elektroda. Tam jeden napisał, że kupił agregat z którego wychodzi tylko przewód PEN, a on ma u siebie PE i N oddzielnie, i jak on ma to podzielić, napisał, że jest elektrykiem. Więc napisałem wyczerpujące wyjaśnienie tego dotyczące. Czy tutaj też jest takie potrzebne, dotyczące sposobu rozdzielenia przewodu PEN na PE i N?

Tak chciałbym otrzymać informację rozdzielnia PENa. Proszę również wyjaśnienie skoro do złącza schodzi mi sieć napowietrzna to może bednarka wykorzystana jest do ochrony przepięciowej w złączu. Dlatego rozdzielony PEN idzie do licznika, a nie ma to wpływu na podłączenie mojego kabla 4x10 a zacisk PE zostawiony w razie nie wykonania przez inwestora uziemienia fundamentowego?

Kolego virverus, pomijam już w tej chwili obowiązujące przepisy , zasady dobrego wykonania itp, które trochę ominąłeś; patrząc na Twoja sytuację nie masz wielkiego wyboru, ponieważ nie masz kwalifikacji w zawodzie elektryka (jeżeli się mylę to mnie popraw) to i tak podłączenie WLZ musi wykonać ktoś “uprawniony” do takiej pracy, przecież Ty nie możesz nawet zaglądać do złącza! Ponadto każdy szanujący się ZE przed podaniem napięcia będzie wymagał protokołu ze sprawdzenia instalacji wewnętrznej w tym WLZ-u (forma, zakres i wzór różne dla poszczególnych dystrybutorów) - sam czegoś takiego nie napiszesz, bo nikt tego nie będzie respektował. Zatem sądzę ze powinieneś to zostawić specjaliście który oceni sytuację na miejscu i doprowadzi zasilanie przynajmniej do RG w domu, wykonując odpowiednie działania do przygotowania prawidłowej ochrony przeciwporażeniowej instalacji wewnątrz budynku.