Witam wszystkich, mam pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi. Pytałem znajomego ale jeszcze bardziej m namieszał. Chodzi o rozdział PEN w przypadku zasilania budynku z kilku przyłączy. Zobrazuje to na przykładzie bloku mieszkalnego. Mamy blok, który zasilony zostanie z kilku złączy kablowych. Z każdego złącza zasilane będą oddzielne rozdzielnice (garaż, mieszkania, lokale usługowe) na obiekcie. Złącza zostaną zasilone z jednej stacji trafo albo z różnych. I tu jest moje pytanie gdzie dokonać podziału PEN. Poniżej dwa rozwiązania. Byłbym wdzięczny za odpowiedź, które jest poprawne lub nakierowanie mnie gdzie szukać wiedzy na ten temat.
-
Kable ze złączy wchodzą do wspólnej rozdzielnicy z aparatami wykonawczymi przeciwpożarowego wyłączniku prądu i tu każdy PEN wprowadzamy na listwę, na której robimy rozdział na PE i N. Listwy te łączymy ze sobą na wspólnej szynie przyłączonej do uziemienia fundamentowego budynku.
-
Kable ze złączy przechodzą przez rozdzielnicę z PWP i rozdział każdego PEN-a robimy w oddzielnej rozdzielnicy obiektowej. Do każdej rozdzielnicy robimy osobny wypust z uziemienia w celu przyłączenia punktu podziału.

Dylemat rozstrzyga zapis w warunkach technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
§183 ust. 1 pkt 2):
W instalacjach elektrycznych należy stosować oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych.
Zdecydowałbym się na wariant 1.
[quote=MarcinRCD post_id=165850 time=1754133832 user_id=39183]
Dylemat rozstrzyga zapis w warunkach technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
§183 ust. 1 pkt 2):
W instalacjach elektrycznych należy stosować oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych.
[/quote]
W odniesieniu do tego paragrafu jeden i drugi wariant go nie spełnia - relacja między ZK a RG zawiera przewód PEN, a jest to nadal część instalacji elektrycznej odbiorcy.
§183 ust. 1 pkt 2):
[/quote]
Ok, dzięki. Chyba tak zrobię.
[quote=cz4rnypan post_id=165851 time=1754134107 user_id=39376]
§183 ust. 1 pkt 2):
[/quote]
W odniesieniu do tego paragrafu jeden i drugi wariant go nie spełnia - relacja między ZK a RG zawiera przewód PEN, a jest to nadal część instalacji elektrycznej odbiorcy.
[/quote]
Instalacja elektryczna odbiorcy może być w układzie TN-C. Natomiast w odniesieniu do instalacji w budynku powinna być z rozdzielonym N i PE, gdzie zestaw PWP można spokojnie uznać za miejsce rozgraniczenia instalacji zewnętrznej i budynkowej.
Ja natomiast lepiej widzę rozwiązanie numer 2:
Mamy uziemione PE/PEN blisko obwodów odbiorczych czyli tam gdzie faktycznie uziemienia potrzebujemy, przykładowo do ograniczników przepięć.
Wizualnie całość jest bardziej logiczna - Nadal mamy 3 rozdzielnice obiektowe zasilane z 3 osobnych ZK, a rozdzielnica z PWP działa jako taka “przelotowa”, nadal mamy trzy niezależne obwody rozdzielcze.
Mimo wszystko w niektórych przypadkach gdy dwie maszyny stojące obok siebie są zasilane z różnych rozdzielnic, konieczne będzie wykonanie połączeń wyrównawczych z racji “części przewodzących jednocześnie dostępnych” (gdzieś mi jakieś słowo uciekło w nazwie). Ale nadal - uziom przy PWP jest nam potrzebny jak kotu dzwonek, podczas gdy absolutnie konieczne będą przy rozdzielnicach obiektowych.