Podział PEN w budynku z kilkoma przyłączami

Witam wszystkich, mam pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi. Pytałem znajomego ale jeszcze bardziej m namieszał. Chodzi o rozdział PEN w przypadku zasilania budynku z kilku przyłączy. Zobrazuje to na przykładzie bloku mieszkalnego. Mamy blok, który zasilony zostanie z kilku złączy kablowych. Z każdego złącza zasilane będą oddzielne rozdzielnice (garaż, mieszkania, lokale usługowe) na obiekcie. Złącza zostaną zasilone z jednej stacji trafo albo z różnych. I tu jest moje pytanie gdzie dokonać podziału PEN. Poniżej dwa rozwiązania. Byłbym wdzięczny za odpowiedź, które jest poprawne lub nakierowanie mnie gdzie szukać wiedzy na ten temat.

1. Kable ze złączy wchodzą do wspólnej rozdzielnicy z aparatami wykonawczymi przeciwpożarowego wyłączniku prądu i tu każdy PEN wprowadzamy na listwę, na której robimy rozdział na PE i N. Listwy te łączymy ze sobą na wspólnej szynie przyłączonej do uziemienia fundamentowego budynku.

2. Kable ze złączy przechodzą przez rozdzielnicę z PWP i rozdział każdego PEN-a robimy w oddzielnej rozdzielnicy obiektowej. Do każdej rozdzielnicy robimy osobny wypust z uziemienia w celu przyłączenia punktu podziału.

Dylemat rozstrzyga zapis w warunkach technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
§183 ust. 1 pkt 2):
W instalacjach elektrycznych należy stosować oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych.

Zdecydowałbym się na wariant 1.

[quote=MarcinRCD post_id=165850 time=1754133832 user_id=39183]
Dylemat rozstrzyga zapis w warunkach technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

§183 ust. 1 pkt 2):

W instalacjach elektrycznych należy stosować oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych.

[/quote]

W odniesieniu do tego paragrafu jeden i drugi wariant go nie spełnia - relacja między ZK a RG zawiera przewód PEN, a jest to nadal część instalacji elektrycznej odbiorcy.

§183 ust. 1 pkt 2):

[/quote]

Ok, dzięki. Chyba tak zrobię.

[quote=cz4rnypan post_id=165851 time=1754134107 user_id=39376]

§183 ust. 1 pkt 2):

[/quote]

W odniesieniu do tego paragrafu jeden i drugi wariant go nie spełnia - relacja między ZK a RG zawiera przewód PEN, a jest to nadal część instalacji elektrycznej odbiorcy.
[/quote]
Instalacja elektryczna odbiorcy może być w układzie TN-C. Natomiast w odniesieniu do instalacji w budynku powinna być z rozdzielonym N i PE, gdzie zestaw PWP można spokojnie uznać za miejsce rozgraniczenia instalacji zewnętrznej i budynkowej.

Ja natomiast lepiej widzę rozwiązanie numer 2:
Mamy uziemione PE/PEN blisko obwodów odbiorczych czyli tam gdzie faktycznie uziemienia potrzebujemy, przykładowo do ograniczników przepięć.
Wizualnie całość jest bardziej logiczna - Nadal mamy 3 rozdzielnice obiektowe zasilane z 3 osobnych ZK, a rozdzielnica z PWP działa jako taka “przelotowa”, nadal mamy trzy niezależne obwody rozdzielcze.
Mimo wszystko w niektórych przypadkach gdy dwie maszyny stojące obok siebie są zasilane z różnych rozdzielnic, konieczne będzie wykonanie połączeń wyrównawczych z racji “części przewodzących jednocześnie dostępnych” (gdzieś mi jakieś słowo uciekło w nazwie). Ale nadal - uziom przy PWP jest nam potrzebny jak kotu dzwonek, podczas gdy absolutnie konieczne będą przy rozdzielnicach obiektowych.