Podział PEN i podłączenie ogranicznika przepięć w instalacji TN-C

Witam,
Mam nadzieję, że tutaj otrzymam fachową opinię. Na grupach facebookowych to raczej każdy się mądruje, że jak się nie znam to żeby nie ruszać (pewnie żeby też nie patrzeć).

Elektryk z uprawnieniami robił mi instalację w domu jednorodzinnym. Oczywiście były podobno pomiary, itd.

Nim się wprowadziłem zbytnio nie interesowałem się tym co w skrzynce. Zakładając, że skoro robi o fachowiec, polecany i zachwalany przez poprzednich klientów to co będę analizował. Wszystko ok do momentu, kiedy zrobiłem zwarcie wywaliło prąd w całym domu. Trochę poczytałem fachowej literatury, filmiki elektryków na youtube i specyfikacje techniczne producentów i ta rozdzielnia budzi moje wątpliwości. U siebie wykończeniówkę robiłem sam, bo już nie miałem nerwów na fuszerki, braki w wiedzy, itp.

W skrzynce od PGE sieć TN-C, zabezpieczenie 40A. Do rozdzielni został doprowadzony przewód WLZ 4x10mm2. Natomiast sposób podłączenia wygląda następująco:

1. WLZ wchodzi na złączkę 4 polową.
  • Od złączki przewody fazowe są podłączone do ogranicznika przepięć w układzie V przy użyciu POJEDYNCZEJ TULEJKI (Schellinger - zdaje się, że to chińskie badziewie - żeby nie było, że oszczędzałem, elektryk miał wolną rękę - cała aparatura jest ze Schneider’a. Nie wiem po cholerę instalował co innego jako SPD).
  • Przewód PEN z tego co widzę, też jest podłączony w układzie V (tulejka pojedyncza:/) w miejscu oznaczonym N, skąd jest poprowadzony na listwę neutralną.
  1. Od spodu ogranicznika podłączony jest bezpośrednio przewód PE, który jest na zewnątrz wyprowadzony do płaskownika. (nie ma żadnej listwy GSU / GWS). Następnie również od spodu jest poprowadzony przewód na listwę zbiorczą PE.

2. Od góry przewody fazowe ogranicznika idą do wyłącznika izolacyjnego 63A.

3. Sygnalizacja faz (3 diody) nie ma żadnego zabezpieczenia.

4. Od wyłącznika izolacyjnego fazy są podłączone do różnicówki 3F 40A AC 30mA. Różnicówka ta jest połączona w układzie V z trzeciej fazy i przewodem neutralnym z różnicówką 25A do której są podłączone obwody zewnętrzne.
    Do różnicówki 3F jest podłączony wyłącznik nadprądowy 3F do indukcji i wyłącznik 3F do pompy ciepła (pompa jest w sumie 1F, Przewód 5 żyłowy jest pociągnięty do osobnej rozdzielnicy obok pompy).

5. Reszta instalacji jest cała podłączona do różnicówki 3F z punktu 5-go:

• 14x B16 (gniazda z całego domu, parteru i poddasza) , 8x B10 (oświetlenie z całego domu)
  • do podłączenia zostały jeszcze 3 obwody z zewnątrz (brama, oczyszczalnia, furtka), 8 rolet zewnętrznych.
    Docelowo policzyłem obwody i wyszło mi że powinien mieć moduły w ilościach 21 x B16, 8x B10, 7x B6.

Rozdzielnica jest marki EATON 3x24 moduły.

Moje wnioski co zmienić jako nie-elektryk :slight_smile: :

• WLZ zamiast do złączki, podłączyć do 3P wyłącznika izolacyjnego 100A
  • przewód PEN od dołu do złączki 3 polowej np. Morek. Od góry PE do listwy zbiorczej PE, N do bloku rozdzielczego N.
  • przewód PE 16mm2 od płaskownika z zewnątrz, podłączyć do jakieś listwy jako GSU / GSW. Od tej listwy poprowadzić przewód do ogranicznika 3 polowego np OBO, Schneider lub Hager. Drugi przewód od tej listwy poprowadzić od dołu do złączki gdzie będzie rozdzielony PEN.
  • 13 obwodów podłączyć pod różnicówkę 40A typu A do fazy L1
  • 12 obwodów podłączyć pod różnicówkę 40A typu A do fazy L2
  • 11 obwodów podłączyć pod różnicówkę 40A typu A do fazy L3
  • pompa ciepła 4kW (nadprądowy 16A 3F 30mA typ A) i indukcja 7,5kW (nadprądowy 16A 3F 30mA typ A) pod różnicówkę 3F 25A
  • lampkę sygnalizacji faz, dobezpieczyć

Tak na szybko, bo nie mam dziś zawiele czasu.
Generalnie może tak być, jak byś chciał wykonać z tym, że:

• jeśli przedlicznikowe jest 40A, to RCD nie może być 25A, chyba że poprzedzone bezpiecznikiem, co jest bezsensowne,
  • nie uziemiasz punktu podziału PEN tylko szynę PE
  • kontrolkę faz można dobezpieczyć ale szybkimi wkładkami topikowymi o małym prądzie, żadne B6, a tym bardziej B10, jak często widzę, kontrolki “diodowe” mają tą zaletę, że rezystor ograniczający, stosowany przed diodą, pełni od razu, nie jako, rolę bezpiecznika i przy zawarciu ulega bardzo szybko przepaleniu,
  • SPD, obecny, to złom i musi zostać wymieniony.
    Co zabezpiecza B25 3f i jaki przekrój przewodu tam przychodzi?
    Blok rozdzielczy najlepiej stosować razem z FR, jak najbliżej wejścia zasilania, chodzi o Twój schemat.
    Najlepiej, jakbyś zamieścił schemat z połączeniami, a nie tylko rozmieszczenie modułów, wtedy będzie lepiej nanosić korekty.

[quote=“Caspy, post:1, topic:14959, full:true, full:true”]
Moje wnioski co zmienić jako nie-elektryk :[/quote]
Projekt był? Pewnie nie, bo przecież nie trzeba. A jak nie trzeba, to szkoda pieniędzy.
[quote=“Caspy, post:1, topic:14959, full:true, full:true”] Elektryk z uprawnieniami robił mi instalację[/quote]
Na szczęście w społeczeństwie funkcjonuje cos takiego jak elektryksuprafnieniamy. Tzw. Uprawnienia sęmp kosztują 800 zł.
Mam nadzieję, że tutaj otrzymam fachową opinię.[/quote]
Fachową opinię dostaniesz od rzeczoznawcy z np. Izby Inżynierów. Tylko problem jest taki, że trzeba będzie zapłacić.

Opinia na poziomie elektrykasuprafnieniamy to taka:

Paaaaanie, to jest źle szysko, tpo tsza rwać i jeszcze raz robić. Panie, My zrobimy tanio, szybko i tanio.
[quote=“Caspy, post:1, topic:14959, full:true, full:true”] że skoro robi o fachowiec, polecany i zachwalany przez poprzednich klientów to co będę analizował.[/quote]
Jak możesz polegać na opinii kogoś, o wiedzy mniejszej, niż osoba oceniana?

Na przykład: Zjadacze kebsów oceniają kucharza z pięciogwiazdkowej restauracji na podstawie prostych potraw, schabowy z ziemniakami.

Czy to znaczy, że dobrze gotuje, bo ma dobre oceny zjadaczy kebsów?
Trochę poczytałem fachowej literatury, filmiki elektryków na youtube[/quote]
No widzisz, jaka ta elektryka domowa jest prosta. Obejrzysz parę filmików i jesteś elektryk. Zrobisz parę domków tanio i kolejne jesteś polecany.
Trochę poczytałem (…) i ta rozdzielnia budzi moje wątpliwości.[/quote]
To poczytaj jeszcze słownik.
[quote=“Caspy, post:1, topic:14959, full:true, full:true”] WLZ zamiast do złączki, podłączyć do 3P wyłącznika izolacyjnego 100A[/quote]
Łooooo, taka rozrzutność w tych amperach.
[quote=“Caspy, post:1, topic:14959, full:true, full:true”] Moje wnioski co zmienić jako nie-elektryk[/quote]