Podzial instalacji

Szanowni Koledzy!
Czy nadal obowiazuje przepis o podziale instalacji w budownictwie mieszkalnym na obwody oswietleniowe (max 20 wypustow) i gniazdkowe (10 gniazdek)? Czy jest dopuszczalne rowniez stosowanie ukladow mieszanych swiatlo-gniazdka. Wiem, ze wg. przepisow niemieckich, ktore od dluzszego czasu sa dopasowywane do norm europejskich stosuje sie zasade „jeden obwod wspolny na swiatlo i gniazdka na pomieszczenie”
Czy przy odbiorze instalacji zabezpiczonej wylacznikami roznicowopradowymi konieczne jest pomierzenie impedancji zwarcia aby wyznaczyc prad zwarcia? Czy wystaczy pomierzyc dobrym miernikiem czas zadzialania wylacznika roznicowopradowego przy IΔn, albo wielkosc pradu wylaczajacego w wymaganym czasie.
Moja znajomosc przepisow jest z przed okolo 20 lat dlatego te pytania.
Pozdrawiam rodzine elektrykow
Karol

Tak, jest taki zapis w Rozp. M. G. P. i Bud. z dnia 14.12.1994 r ( Dz. U. z 1995 r Nr 10, poz. 46 +zmiany, Dz. U. nr 45, poz. 200 z 1996 r) ,dokładnie w par. 188 i 189. W tekście nie ma mowy o ilości wypustów i gniazd. Odpowiedź na 3 pytanie też jest twierdząca.

Szanowny jwt!
Przyznaje, ze moje pytanie jest zagmatwane i Pana drugiej odpowiedzi nie moge zinterpretowac. Moglby Pan skonkretyzowac swoja odpowiedz.
Karol N.

Pytanie 3 brzmiało :Czy przy odbiorze instalacji…konieczne jest … ? , Odpowiedź < TAK>

Witam wszystkich kolegów na FORUM.

Mam pytanie do kolegi “jwt” odnoszące się do pytania kolegi “Karol N”:
“Czy przy odbiorze instalacji zabezpiczonej RCD konieczne jest pomierzenie impedancji zwarcia aby wyznaczyc prad zwarcia?”
W pytaniu tym nie jasno jest sprecyzowane “prąd zwarcia”: czy jest prąd zabezpieczenia np.: 32A, czy jest to prąd RCD np.: 30 mA.
Wiadomo iż pomiar samego wył. RCD należy wykonać. Kolejną czynnością jest pomiar impedancji obwodów PE zasianych poprzez ów RCD.
Tak więc mam pytanie:
Czy pomiar gniazda (obwodu PE) wykonujemy miernikiem uwzględniając RCD (w tym przypadku w mA),
czy zwieramy RCD i wykonujemy pomiar uwzględniając zabezp. np.: 32A.

Pozdrawiam Krystyn

Są mierniki którymi pomierzysz pętlę zwarcia bez mostkowania różnicówki a jeśli takowego nie posiadasz to trzeba pomierzyć pętlę zwarcia w układzie TN uziom w układzi TT i wykonać badanie róznicówek to znaczy prąd zadziałania i czas zadziałania w zależności od rodzaju różnicówki

Wlasnie Panie Krystyn. Czy mierzac miernikiem RCD w moim przypadku przy 30 mA czas wylaczenia obwodu (najdluzszy czas wylaczenia jaki uzyskalem 0,047s), jest sens mierzyc jeszcze impedancje petli zwarcia aby wyznaczyc jak to sie kiedys nazywalo skutecznosc zerowania. Przeciez miernik mierzac czas zadzilania RCD uwzglednia rowniez Zs. Wychodzac z zaleznosci Zs x Ia =< Uo, (gdzie Ia - prad zapewniajacy samoczynne szybkie wylaczenie) i porownujac np obwod z B16 (Zs x 16 x 5) i RCD 30mA (Zs x 30) to widac, ze zabezpieczenie nadmiarowo-pradowe przegrywa bezporownania z zab. roznicowym.
Moj problem na jakiej podstawie energetyka wymaga protokolu odbioru z obydwoma pomiarami, czy jest to gdzies okreslone

Pozdrowienia Karol N.

Wlasnie Panie Krystyn. Czy mierzac miernikiem RCD w moim przypadku przy 30 mA czas wylaczenia obwodu (najdluzszy czas wylaczenia jaki uzyskalem 0,047s), jest sens mierzyc jeszcze impedancje petli zwarcia aby wyznaczyc jak to sie kiedys nazywalo skutecznosc zerowania. Przeciez miernik mierzac czas zadzilania RCD uwzglednia rowniez Zs. Wychodzac z zaleznosci Zs x Ia =< Uo, (gdzie Ia - prad zapewniajacy samoczynne szybkie wylaczenie) i porownujac np obwod z B16 (Zs x 16 x 5) i RCD 30mA (Zs x 0,030) to widac, ze zabezpieczenie nadmiarowo-pradowe przegrywa bezporownania z zab. roznicowym.
Moj problem na jakiej podstawie energetyka wymaga protokolu odbioru z obydwoma pomiarami, czy jest to gdzies okreslone

Pozdrowienia Karol N.

Przepraszam w poprzedniej wiadomosci popelnilem blad chodzi o 0,03A

Witam wszystkich kolegów na FORUM.

Kolego “Karol N.” Ja również nie wiem “na jakiej podstawie energetyka wymaga…”
Wątek ten był wielokrotnie opisywany na FORUM. Proszę poszukać np.: po mojej wypowiedzi z tamtego wątku:
“…Uważam iż pomiary należy wykonywać w istniejącej instalacji bez ingerencji w nią. Aby wykonać pomiar pomijając RCD konieczne jest zainstalowanie zwór aby go wykonać. A jaki będzie wynik gdy zwory usuniemy?..”
W odpowiedzi przytoczę ponownie:
“Wiadomo iż pomiar samego wył. RCD należy wykonać. Kolejną czynnością jest pomiar impedancji obwodów PE zasianych poprzez ów RCD.”

Ja jestem praktykiem ale uważam iż kolega “jwt” jest bardziej zapoznany z przepisami i dlatego poczekajmy na jego odpowiedź.

Pozdrawiam Krystyn

PN-IEC 60364-6-61:2000; art. 612.1; 612.2, 612.6. Nie cytując dwu stron normy, napisano tam że:

1. należy wykonać sprawdzenie ciągłości przewodów ochronnych (jako metodę zalecaną podano metodę bateryjki i żaróweczki, tj. napięcie4 do 24 V i prąd nie mniejszy od 0,2 A) oraz badanie samoczynnego wyłączenia zasilania.
  2. Czynności mające na celu sprawdzenie stanu ochrony zrealizowanej za pomocą samoczynnego wyłączenia zasilania dla układu TN (wspólne wymagania dla wszystkich mutacji układu) obejmują: pomiar impedancji pętli zwarcia, który w pewnych warunkach (opisanych) może być zastąpiony pomiarem rezystancji przewodów ochronnych oraz sprawdzenie charakterystyk współdziałającego urządzenia ochronnego (w tym próby działania RCD).
    Podkreślam, że czynności te należy wykonać łącznie, a nie alternatywnie.
    Osobiście uważam, że jednoczesne stawianie wymagania sprawdzenia ciągłości przewodu ochronnego i impedancji pętli zwarciowej między przewodem ochronnym i fazowym jest bez sensu (drugi pomiar zawiera w sobie pierwszy), ale taki jest zapis normatywny.
    Ponadto przestrzegałbym przed wykorzystywaniem funkcji przyrządów pomiarowych pomiaru impedancji małym prądem - bez wyzwalania RCD, jeżeli nie towarzyszą temu oględziny połączeń - niestety trzeba zajrzeć do każdego gniazdka. Bez tego nie będziecie szanowni Panowie wiedzieć, czy do bolca przyłączono przewód ochronny czy neutralny - a ciągłość z pomiaru może być wzorcowa.