Podwyższone napięcie w gniazdku ?

Ostatnio pewna znajoma mi opowiadala jak to u niej w domu w nocy spalil sie telewizor - sam z siebie poszedl dymek, a żarówki w domu swiecily tak mocno ze hoho. W gniazdku mieli hyba ze 400V - jej mąż mial miernik i sobie zmierzył i dodatkowo stwierdzil ze w obu dziurkach gniazdka było napięcie - brakowalo N - testował to jakimś tam testerem.

Bylo 3 elektrykow i wsumie usredniajac to stwierdzili ze luzna sruba byla od połaczenia PEN lub PE (niewiem dokladnie bo ona niewiedziala) ale jakas tam sruba byla luzna i dodatkowo widac bylo ze sie tam cos upalało. Dokrecieli i podobna ze dobrze ma byc i to byla przyczyna.

NIewiem jaki jest tam uklad sieci, nie specjalizuje sie w instalacjacha ale jak dla mnie to sprawa jest grubsza niz niedokrecona śróbka. Obawiam sie ze to sie moze powtórzyć. Obecnie napiecie w gniazdku jest podobno ok.

CO koledzy o tym sądzą?
Pozdrawiam!

Witam
Normalka w instalacjach bez konserwacji, badań i przeglądów. Ten stan (nagrzewanie styku) musiał trwać długo, w końcu przestało łączyć.

Instalacje muszą być przeglądane, konserwowane, badane. Nawet nowe rozdzielnice po krótkim czasie powinny być sprawdzone i podokręcane styki. Następuje tzw układanie miedzi.
Dobrze że skończyło się tylko na sprzęcie.

STANCA

Ale czy to mogło być bezpośrednia przyczyna?

Dokładnie tak! Jeżeli to jest budynek wielorodzinny to właściciel lub zarządca odpowiada. PB Art 62.2

STANCA

TO domek jednorodzinny, instalacje ma moze ze 2 lata.

Mogłby Pan rozszezyc temat? W jaki sposób przez niedokręconą śrubę mogło dojść do podniesienia napięcia w gniazdku? Będe bardzo wdzieczny za mocniejsze naświetlenie tematu.

Panie elektryk!

To byłoby za proste jak bym powiedział. Proszę narysuj sobie zasilanie 3 fazowe z N, dorysuj odbiorniki jednofazowe. Uwal N na zasilaniui zobacz jak przez odbiornik przechodzi faza kolejna w miejsce N. W takiej sytuacji lecą kolejno odbiorniki bo mają zamiast 230 V, 400V.

To dobrze że pytasz, źle że o tym nie wiesz. Ucz się młody.

STANCA

:slight_smile: Teorie znam. Poczatkowo tez sobie tak pomyslalem ale jako ze praktykiem nie jestem to cos mi tu niepasowalo. Dziwi mnie ze po tak krótkim czasie (ok 2lata) przewód mogł sie upalić. Wykonawca instalacji napewno dokręcił mocniej lub slabiej - ale bez przesady. W takim razie az strach pomyslec co moze sie dziac w duzo starszych instalacjach które czesto i gęsto sa w okpłakanym stanie.

Pozdrawiam, dziekuje za lekcje podstaw elektrotechniki :slight_smile:

Ile kosztuje zły styk, przez np brak podkładki sprężynowej lub aluminiowo-miedzianej?
Kiedyś komuś tłumaczyłem, że taka podkładka (za kilka-kilkadziesiąt gr) może kosztować kilkaset zł, albo i więcej.

STANCA

Witam Kolegów.

Dzisiaj dostałem telefon w tej sprawie : “Panie, ratuj” - straty duże (sklep w budynku 1-rodzinnym, zasilanie 3-fazowe, instalacja dorabiana, przerabiana, sztukowana we własnym zakresie)
Poszła kasa fiskalna, telewizor i kilka drobniejszych odbiorników. Lodówki stoją :frowning:
Okazało się, że właściciel podłączył dodatkowo kuchnię elektryczną 9 kW pod jedną z faz.
Ten odbiornik mógł spowodować przyspieszenie Uwalenia N na zasilaniu, jak się wyraził Kolega STANCA.

Same straty przez jeden przewód.
A gdyby mieli bojler, to by się uratowali :slight_smile: :wink:

Witam.

Dodatkowo można młodszym Kolegom dokładniej wyjaśnić, ze właśnie im większa asymetria obciążenia faz, tym większa asymetria rozkładu napięcia na poszczególne fazy (przy przerwie w przewodzie N).
Tak, że kuchenka nie tylko (prawdopodobnie) spowodowała przegrzanie styku i przyspieszyła jego korozję, a więc i uwalenie N, ale właśnie, po uwaleniu N spowodowała powstanie znacznej asymetrii napięcia. I w konsekwencji …