Witam wszystkich, mam problem z podłączeniem dodatkowego źródła światła w łazience (wszystkie puszki zabudowane) w chwili obecnej mam pojedynczy włącznik do oświetlenie sufitu i są tam tylko 2 żyły. Potrzebuję drugie światło przy lustrze. Mogę przeciągnąć zasilanie z gniazdka, albo jakoś przeciągnąć z sufitu, ale chcę żeby było to sterowane z jednego (podwójnego) włącznika. Jak zrobić takie przyłącze, żeby to miało ręce i nogi?
Czy jest dostępny jakiś włącznik, do którego mogę podpiąć 2 różne niezależne źródła (jedno z obecnego włącznika drugie z gniazdka)?
Czy da się jakoś przeciągnąć zasilanie z sufitu?
Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam
Temat jest prosty musisz wezwać elektryka bo sam na pewno tego nie zrobisz.
Do łącznika podwójnego nie trzeba dwóch źródeł zasilania ma być jedno. Jeśli masz 2 przewody do łącznika a nie masz jak przeciągnąć dodatkowych to bez kucia się nie obejdzie
Także wezwij elektryka majątku nie weźmie a zrobi bezpiecznie.
Cokolwiek byś zrobił i tak wymaga to ingerencji w instancję elektryczną budynku/mieszkania, bez wezwania elektryka się nie obejdzie. A czy elektryk zamontuje jakieś sterowniki do światła, zdalne sterowanie czy dodatkowy fizycznie kabel to jest sprawa drugorzędna.
Jak ciekawostkę podam że jakieś circa 30 lat temu w pismie Młody Technik podali rozwiązanie takiego problemu technicznego. Należy wykorzystać diody prostownicze o odpowiednich parametrach. Koncept jest prosty w sieci jest prąd przemienny, przy pomocy diód można z niego zrobić tak że jedna “połówka” sinusoidy zasila jedna żarówkę, a druga drugą. Od strony opraw trzeba wykorzystać diody do “filtrowania” połówek przy każdej żarówce. Wadą jest tego rozwiązania jest że każda z żarówek pracuje tylko z połowa mocy i może być widoczne migotanie.
Jeśli na wyłącznikach, to potrzeba min. 3 żył.
Natomiast bez przeciągania, kucia można zastosować wyłączniki zdalnenego sterowania na pilota. Stałe zasilanie na przewodach.
Pozdrawiam
Nie słuchaj nieuków… wszyscy fachowcy wyjechali za granicę… kup sobie człowieku podwójny schodowy IP65 i masz dwa zasilania z różnych miejsc, aczkolwiek wskazane jest aby była to ta sama faza… chyba wiesz co to jest podwójny schodowy? w sklepie Ci pokażą, są takie z dwoma niezależnymi zasilaniami.
[quote=“dziurb, post:5, topic:13778, full:true, full:true”]
masz dwa zasilania z różnych miejsc, aczkolwiek wskazane jest aby była to ta sama faza… chyba wiesz co to jest podwójny schodowy?
[/quote] …a jak jest podwójny schodowy to można podłączyć do 2-fazowo? , nie żartuj kolego!