Podwieszenie światłowodu na słupach ŻN.

Witam, jestem tutaj nowy.
Chciałbym zapytać, czy ktoś potrafi powiedzieć mi w przybliżeniu jaką siłą będzie oddziaływać przewód światłowodowy na słup ŻN - przelotowe.
Nigdy nie liczyłem takich rzeczy, więc jestem zielony.

Zakładany odcinek to 400m, montaż na każdym słupie na zawiesiach odciągowych. Długość przęsła 36m, waga światłowodu 37kg/km. Maksymalny naciąg długotrwały 600N. Na słupach “wiszą” obecnie 4 przewody, rozłożone płasko obustronnie - zwis światłowodu stosownie do zwisu przewodów energetycznych. Czy jeszcze jakieś informacje są potrzebne?
Szczerze dysponuję obecnie tylko takimi danymi.

Pozdrawiam

P.S. Czy podwieszenie takiego światłowodu będzie miało znaczący wypływ na wytrzymałość słupów? Strefa sadziowa SI/SIa

Witam kolegów :slight_smile:
Przelicz parcie wiatru na przewody linii i światłowód. Porównaj z danymi katalogowymi dla słupa ŻN.

Cóż, te obliczenia wymagają znajomości kilku wzorów. Niestety tak jak pisałem w tej materii (podwieszanie przewodów i obliczenia z tym związane) jestem zupełnie zielony. Zajmuję się całkowicie czymś innym. Wynikł taki problem jak opisany, chciałbym poznać wartości. Z uwagi, że na tym forum znalazłem dywagacje n/t obciążalności słupów, etc zadałem pytanie i prośbę o obliczenie - jeśli nie wymaga to kolosalnych nakładów pracy :slight_smile:
Chyba, że informacje przekazane przeze mnie są niewystarczające…
Co do danych technicznych słupów NŻ to posiadam takowe… Będę mógł porównać…
Z prób obliczeń przeze mnie wychodzą mi głupoty. Gdzieś przeczytałem, że jednostkowe obciążenie wiatrem przewodu 35mm2 dla pierwszej strefy klimatycznej wynosi 3,2599 N/m. Z tego tytułu mógłbym policzyć to dla światłowodu (wymiary 8.3mm/3.3mm - ~27mm2) co przy tej powierzchni dawałoby 2,51N/m *36m = 90N / 9,81 = 9,23kg + 1,33kg (waga 36m światłowodu) = 10,56kg? Czy to jest dodatkowe obciążenie które będzie musiał utrzymać każdy słup?
Co z siłami naciągu itd?

Pozdrawiam