Podtrzymanie pracy pompy pieca C.O. - proszę o pomoc

Witam.
Czy mógłby ktoś mi pomóc. Muszę założyć coś w rodzaju UPSa, może jakiegoś akumulatora. Jakieś urządzenie które podtrzyma pracę pompy pieca C.O. na 230V w momencie braku prądu.
Czy ktoś już coś takiego zakładał lub ma doświadczenie w tej sprawie?
Będę bardzo wdzięczny za każdą radę.
Pozdrawiam

Oczywiście można podłączyć poprzez UPS. To najprostsze rozwiązanie.

Podstawowe pytanie, na jak długo (minuty chyba nie, więc ile godzin) i jakiej mocy jest pompa (30 do 50W czy n.p. 300W)?

Szczerze mówiąc ciekawi mnie również w jakim celu?

W celu podtrzymania cyrkulacji C.O. Kolego mar_cik. To obecnie największy problem w budownictwie jednorodzinnym, ponieważ instalacja prowadzona jest w posadzce, i bez pompy nie ruszy. Kocioł C.O. na węgiel, obieg zamknięty, i nieraz wybierać żar z paleniska trzeba w skrajnych przypadkach. Nie ma prądu - jest zimno.
Pompa ma około40-60W najczęściej. Na wsi to jest z tym naprawdę problem.
Rozwiązaniem jest też generator spalinowy, ale kobieta ma często problem żeby go uruchomić. UPS pomoże na krótko.

Witam
To tylko propozycja.
Przetwornica 12V na 230V
Akumulator 12V

• układ przełączający z sieci na akumulator.

Akumulator 12V*88Ah/60W daje ok 17 godzin pracy.
pozdrawiam

Tak, to rozwiązanie też jest stosowane, tylko że prądu brakuje raz, dwa… w roku, a akumulator trzeba ładować i pilnować, i przeważnie wtedy gdy jest potrzebny, to już się rozładował…

Wszystko Pięknie i Ładnie ale UPS’ie pompka nie pociągnie !
Robiłem już taki eksperyment u Siebie :frowning: po prostu UPS nie generuje przebiegu sinusoidy tylko piłę lub prostokąt dla zasilacza impulsowego w komputerze to nie problem ale silnik już nie startuje .
Jedyne rozwiązanie to przetwornica do silników i cała automatyka

A na spieprzoną instalację elektryczną to uzdrowicielem jest RCD. Dokładnie takie same przypadki partactwa.

Przetwornica częstotliwości to wyrób typowo do sterowania silnika. Czym się różni od upsa? Tym, że dodatkowo musi przerobić sinusoidę na stałą wartość. Jeżeli tak się da, to za pomocą upsa też. Może tylko nie tym najtańszym?

A cudze chwalicie, bo swego nie znacie. I proszę: ZASILACZ AWARYJNY “A 200 WAC” TATAREK (TZA1).

Niestety, sytuacja jaką opisałem zdarza się dosyć często. Wykonawca hydraulik, często dorabiający po godzinach, nie myśli o sytuacji braku zasilania. Układ otwarty jest bezpieczniejszy, ale przy obecnej technologii wykonywania C.O. też nie zagrzeje bez prądu

To jest rzeczywiście rozwiązanie. Nie znałem tego, chyba nie dawno weszło do sprzedaży. Automatykę do kotłów na paliwo stałe bardzo często wykonuje właśnie TATAREK… ale nigdy tego zasilacza w ofercie nie zauważyłem.

To do tego ZASILACZ AWARYJNY “A 200 WAC” TATAREK (TZA1) jeszcze trzeba jakiś akumulator podłączyć. Ktoś może polecić jaki najlepiej?
Dziękuję za pomoc.

Kolego was, a jak może ktoś polecić gdy nadal nie wiemy na ile godzin planujesz czas podtrzymania i jaką moc ma pompa?

Głównym celem potrzymania pracy pompy ma być pozwolenie na bezpiecznie dopalenie się w piecu C.O. np źródła energii, zapobiegając zagotowaniu się wody. Czyli sądzę że gdzieś w okolicach 5-8 godzin skutecznej pracy. Moc pompy tak jak kolega wcześniej pisał: 40-60W.

http://www.tanie-grzanie.net/product/ZASILACZ-AWARYJNY-A-200-WAC-TATAREK-TZA1/?id=1329&tab=comments
515,00 PLN

Przetwornica 60 zł
Prostownik 12V 110zł
Stycznik SIEMENS 3TH40 22-0AP0 lub Moeller DIL ER-22 20 zł

połowa ceny

8h*60W/12V=40Ah + straty to może 45Ah

Znaczy, kolega chce na tej przetwornicy za 60zł puscić pompę? Powodzenia.
Ale fakt, połowa ceny, a że nie działa to nie ma znaczenia. :laughing:

Cóż wydaje mi się, że jeśli pompa ruszy na przetwornicy formy TATAREK to równie dobrze ruszy i za 60 zł.

Kupujemy zasilacz buforowy z podtrzymaniem zasilania przez akumulator. JEst tam modół , któy doładowuje akumulator na bieżąco. Mamy możliwość regulacji napięcia wyjściowego przez potencjometr. Z tego przetwornica 12/230 i chyba takie coś by mogło być. Lepsze rozwiązanie dla mnie jak jakiś UPS.

Przetwornica dostępna na aukcjach z możliwością doładowania akumulatora przystosowana do indukcyjności /celowe zastosowanie :sterowanie kotłem CO zasila pompkę, sterownik, nadmuch /koszt około 300 +akumulator 45Ah .Działa około 12h po zaniku napięcia ,doładowanie akumulatora do ,pełna ,około 5 h. Działa od roku bezproblemowo. Inne przetwornice niededykowane do indukcyjności wytrzymały około 2-3 zadziałania/załączeń silnika/.