Podpisywanie protokołów pomiarów

Witam szanowne grono,

Jakie akty prawne regulują sposób podpisywania protokołów. Czy pieczątka jest wymagana na protokole? Troszke mi to zamierzchłymi czasami pachnie.
Mam taki przypadek, gdzie insektor domaga sie protokołów pomiarów podpisanych i podbitych pieczątką przez pomiarowca oraz przez drugą osobę z uprawnieniami dozoru nad pomiarami. Czyli dwa podpisy i dwie pieczatki. Pierwszy raz sie z takimi wymaganiami spotykam. Ciekawy jestem, czy to jakis wymóg litery prawa, czy widzi-misie pana inspektora. Zakład energetyczny nigdy nie wymagał od nas pieczątek na protokołach pomiarów. A tu proszę, na budowie inspektor wymaga.

pozdrawiam
asterix

Witam wszystkich, Koleżanki i Kolegów na FORUM.

Aktów prawnych, wg mojej wiedzy, chyba nie ma. Wystarczy logiczne myślenie.
W obecnej technice komputeryzacji, kserografów, scanerów każdy dokument można wydrukować lepiej od oryginału.
Jednak nie potrzeba eksperta aby czy pieczątka jest przybita z tuszem czy jest to ksero czy scan.
Nie ma dwóch identycznych pieczątek i każdy średniej klasy ekspert to odróżni.

Sz. Kolego, dziś transakcję bankowe załatwia się przez Internet lub kasę się pobiera z bankomatów. Może Kolega sobie sam odpowie dlaczego w bankach polskich, niemieckich itd., potrzebna jest pieczątka?

I ma całkowitą rację. A jeżeli wykonawcy się to nie podoba, to może roboty nie wykonywać.

To nie „widzi-misie pana inspektora”, to rozsądne myślenie.
Jak w ogóle można dyskutować na temat pieczątki za ok. 40 zł ważnej przez 5 lat, co daje miesięcznie ok. 70 groszy.

W różnych Zakładach energetycznych, są ludzie miej lub bardziej myślący. Niestety URE, się tym nie przejmuje i mamy, to co mamy.
Np.
Instalacja wraz z pomiarami wykonana przez jednoosobową firmę bez projektu. Rejon energetyczny podłącza napięcie na podstawie oświadczenia bez żadnych pieczątek. Rejon energetyczny nie interesuje czy instalacja odbiorcza jest wykonana zgodnie z przepisami i czy nie zagraża życiu ludzi czy zwierząt.
Może dla jednych jest to normalne
ale dla mnie NIE !!!

Zgodnie ze znowelizowanym Prawem Budowlanym od 2004 r. Art 62 ust. 5 kontrolę stanu technicznego instalacji elektrycznych powinna przeprowadzać osoba z uprawnieniami “D”.
Myślę , że o to chodzi inspektorowi.
Co do do pieczątek zgadzam się z kol. Krystynem

Witam

Odnoszę wrażenie, że mnie kolega atakuje niezgadzając się z moim zdaniem. Nie pozostanę dłużny.

Aktów prawnych, wg mojej wiedzy, chyba nie ma. Wystarczy logiczne myślenie.
W obecnej technice komputeryzacji, kserografów, scanerów każdy dokument można wydrukować lepiej od oryginału.
Jednak nie potrzeba eksperta aby czy pieczątka jest przybita z tuszem czy jest to ksero czy scan.
Nie ma dwóch identycznych pieczątek i każdy średniej klasy ekspert to odróżni.
Wszystko sie zgadza, tylko co z tego, skoro każdy może wejść do punktu wytwarzania pieczątek i powiedzieć poproszę pieczątkę o treści “…” i zostanie ona zrobiona. To że na papierze jest pieczątka niczego moim zdaniem nie dowodzi.
Jak ktoś będzie chciał podrobić protokół to i tak bez największego problemu to zrobi. Jedynym jak na razie indentyfikatorem jest odręczny podpis wystawcy protokołu. Stawianie pieczątek nie ma moim zdaniem uzasadnienia.
Nie przekonał mnie kolega swoimi wypowiedziami o konieczności podbijania wszystkiego pieczątkami.

Ale moje pytanie dotyczyło podstaw prawnych a nie dyskusji na temat sensu ich stawiania. Każdy może mieć na ten temat swoje zdanie i ja to szanuję.

Sz. Kolego, dziś transakcję bankowe załatwia się przez Internet lub kasę się pobiera z bankomatów. Może Kolega sobie sam odpowie dlaczego w bankach polskich, niemieckich itd., potrzebna jest pieczątka?
Niemcy też wymyślili wiele innych rzeczy i ideologi, ale nie wszystko chyba nadaje się do naśladowania. Jeśli regulują to jakieś przepisy lub ich wewnętrzne uregulowania, to ich sprawa. Mi te ich pieczątki nie są do niczego potrzebne. Zresztą ostatni raz byłem w banku około 2 lat temu i pewnie nie prędko będę. Kolejki do okienek po pieczątkę pozostawiam innym.

I ma całkowitą rację. A jeżeli wykonawcy się to nie podoba, to może roboty nie wykonywać.
Po pierwsze, to przyczepia się po zrobionej robocie, a po drugie, on jest od tego aby pilnować litery prawa a nie budować własne zasady.

To nie „widzi-misie pana inspektora”, to rozsądne myślenie.

Niestety nie znajduje ku temu przesłanek i argumentów.

Jak w ogóle można dyskutować na temat pieczątki za ok. 40 zł ważnej przez 5 lat, co daje miesięcznie ok. 70 groszy.

Drażni mnie, gdy ktoś wkłada mi w usta (palce na klawiaturze) słowa, których nie wypowiadam. Czy choć jedno słowo napisałem na temat pieniędzy??? Tu nie chodzi o pieniądze, tylko o zasady. Czy ja gdzieś napisałem że nie mam pieczątek, czy że nie chcę ich wykonać??

W różnych Zakładach energetycznych, są ludzie miej lub bardziej myślący. Niestety URE, się tym nie przejmuje i mamy, to co mamy.
Np.
Instalacja wraz z pomiarami wykonana przez jednoosobową firmę bez projektu. Rejon energetyczny podłącza napięcie na podstawie oświadczenia bez żadnych pieczątek. Rejon energetyczny nie interesuje czy instalacja odbiorcza jest wykonana zgodnie z przepisami i czy nie zagraża życiu ludzi czy zwierząt.
Może dla jednych jest to normalne
ale dla mnie NIE !!![/quote]

Ja nie widzę w tym nic dziwnego. Czy postawienie pieczątki spowoduje, ze ktoś nabierze pewności co do tego, że instalacja jest jednak prawidłowo wykonana?? WYSTARCZY LOGICZNIE POMYŚLEĆ! Domyślam się, że kolega jest także inspektorem na różnego rodzaju budowach. Współczuję tym, którzy nieświadomi eksploatują obiekty budowlane gdzie podstawą gwarancji prawidłowego wykonania instalacji jest PIECZĄTKA na protokole pomiarów.

Lekko niemiłe w tonie kolegi wypowiedzi nie argumentują moim zdaniem potrzeby stosowania pieczątek.

Chciałbym jednak wrócić do mojego pytania, które postawiłem, po co dwa podpisy i dwie pieczątki na protokołach pomiarów?? Bo to jest sedno mojego poprzedniego postu na forum.

pozdrawiam serdecznie
asterix

Ja napisałem co w tym temacie myślę. Kolega również napisał swoje zdanie, i zdanie to szanuję.

A że tu się bardzo dziwię Kolegi pytaniom, to moja sprawa i na pytania Kolegi odpowiem pytaniami:

1. Pomiary są wykonywane przez min. dwie osoby, więc dlaczego te osoby nie mogą się podpisać pod swoją robotą?
  2. Co można sądzić o firmie, która nie może pracownikowi wyrobić pieczątki za ok. 40 zł?
    Z mojej strony temat ten zakończyłem.

Witam!

Dopuszczenie do pracy na polecenie pisemne czy ustne wymaga złożenia podpisu tylko przez osobę odpowiedzialną (odpowiadającą) za jej przebieg i wykonanie, a więc przez kierującego zespołem lub nadzorującego. Nie wymaga się składania podpisów przez poszczególnych członków zespołu (dawniej brygady).
Protokół z badania i pomiarów służy do wyrażenia oceny stanu technicznego badanego obiektu (np. kabel czy instalacja), a nie do oceny przebiegu procesu badania czy pomiarów.
-Jest dokumentem zawierającym wyniki badań i pomiarów oraz ich ocenę.
P.S.
-To tyle na dobry początek udziału w tym temacie absurdów.

Jeżeli już mowa o konkretach to gdzie jest miejsce na podpisy dopuszczającego, który przygotowuje miejsce do bezpiecznego wykonania pracy i też składa podpis oraz kochany poleceniodawca,który nam polecenie wypisuje…Dobra tych dogryzek.
Ja uważam,że pieczątka powinna obowiązywać tylko kolegę z dozoru do podpisania protokołu i postawienia pieczątki.

Witam

W mojej okolicy pieczątki nie są wymagane. Wymaga się podpisu oraz wpisania nr uprawnień. A jesli jest pieczątka z nr, no to juz nie trzeba. Ale wymagane jest dołączenia ksero zaświadczwenia kwalifikacyjnego, chociaż też nie znam na to podstawy prawnej.

Wcześniej napisałem:

Jednak muszę coś dopisać.
Ktoś chyba zmienił treść tego wątku.
Co innego są podpisy pracowników w jednym zakładzie pracy a co innego podpisy i pieczątki firm zewnętrznych (podwykonawców).
Dlaczego na stacji benzynowej lub w każdym sklepie faktury posiadają pieczątki?
Dlaczego w aptece nie uznają recepty gdy nie będzie pieczątki?
Dla mnie absurdem jest gdy zlecę robotę, np. pomiary firmie, której nie stać na dwie pieczątki dla dwóch pomiarowców.
Niestety są firmy jednoosobowe które same wykonują instalację i pomiary. Gdy robotę trzeba szybko wykonać, szwagier, wujek czy sąsiad pomorze i niby wszystko jest OK.
A o skutkach takich instalacji i robót, to nie rzadko słyszymy.

Witam!
Kolego (tomaszek), to było pisane z punktu widzenia dopuszczającego i dotyczyło tylko osoby czy osób wykonujących pomiary.
P.S.
[-Świadomie nie przedstawiłem całego trybu postępowania… .]
-Z pieczątką czy bez pieczątki, ale z własnoręcznym podpisem osoby kompetentnej i z niezbędnymi, wymaganymi danymi musi być protokół.

I słusznie, a to znak że kolega ma jeszcze dobry węch. I niech się kolega nie przejmuje tymi co jeszcze wołają o pieczątki. Pociąg o nazwie “postęp techniczny” juz dawno odjechał, a oni zostali na peronie.

Pozdrawiam :smiley:.

Jeszcze nie tak dawno Pani w banku wymagała ode mnie podpisu i pieczątki. Podpis za każdym razem się jej nie podobał. Jestem już w innym banku wpłacam i wypłacam. Jeszcze mnie tam nie widzieli.

Panowie, nie ma co cudowac z pieczątkami, są tylko po to aby czytelnie oznaczyc właściciela podpisu, kserokopia uprawnień pozwala stwierdzić czy sa ważne. To wszystko. W dzisiejszych czasach podrobienie czegos jest bardzo prosta sprawą, ksero i pieczątka maja troche utrudnić kombinatorom.

Nie odpisywałbym gdyby Kolega nie był z Krakowa (pomijam że Kraków pisze się z dużej litery).
Nie wiem czy ta Pani z banku jest zbyt skrupulatna lub mało kompetentna, jak również nie wiem czy Kolega ma wyrobiony podpis. Całkiem możliwe że ten bank dobrze dbałby o Kolegi pieniądze.

Albo Kolega się pomylił co napisał, albo ten bank jest na Marsa. Jak ktoś może utworzyć konto w banku gdy nie widzieli osoby zakładającej konto.
Ps.
Kolego “j.zap”, wg mnie piszesz bzdury i nie na temat merytoryczny w tym wątku.

Witam Wszystkich na forum

Niestety nie dotarłem jeszcze do podstawy prawnej. Jak znajdę to podam, ale niestety wygląda na to, że nie jest to tylko widzimisie Pana inspektora!
Ostatnio stawałem przed komisją, w której przewodniczącym był człek będący biegłym sądowym. Między innymi wyszła dyskusja na ten temat.
Podana przez niego interpretacja obowiązujących przepisów była następująca:

1. Do wykonywania pomiarów muszą być 2 osoby w tym jedna z uprawnieniami E w zakresie kontrolno-pomiarowym. Druga osoba może nie posiadać uprawnień, natomiast ma być przeszkolona w zakresie udzielania pomocy przedmedycznej.
  2. Pod protokołem podpisuje się osoba wykonująca pomiary (minimum E, w tym kontrolno-pomiarowe) oraz osoba zatwierdzająca protokoł posiadająca świadectwo kwal. D w zakresie kontrolno pomiarowym.

Na okoliczność takiej wypowiedzi dorobiliśmy z kolegą D i mamy problem z głowy.
Gdybyśmy tego nie zrobili w razie problemów nie chciałbym się spotkać z Panem przewodniczącym na sali sądowej. :slight_smile:

PS
A co do pieczątki czy ma być czy nie to oczywiście tylko Twoja dobra wola. Wystarczają numery uprawnień i podpis.
Natomiast dla niewiedzących to ani na fakturach (Ordynacja podatkowa) ani na znakomitej części kwitów bankowych pieczątki nie są wymagane. (Prawo bankowe np. Art. 7)
Do banku też nie trzeba zaglądać, aby otworzyć konto , robić przelewy itd. No cóż… życie poszło do przodu …

Pozdrawiam
senda

Witam
Spróbuje podsumować na temat
Pomiary wykonujemy pod napięciem i jako prace szczególnie niebezpieczne muszą być wykonywane przez dwie osoby z czego jedną z uprawnieniami E do pomiaru drugą może być osoba przeszkolona pomocnik. Pomiary są elementem składowym orzeczenia stwierdzającego stan instalacji i zakończonego jednoznacznym wnioskiem o stanie instalacji, do wydania opinii upoważniona jest osoba z Uprawnieniami D + pomiar, która na podstawie wyników pomiarów oraz oceny pozostałych elementów przeglądu instalacji wydaje opinie o dopuszczeniu czy nie instalacji do eksploatacji. Więc podpis osoby orzekającej jest niezbędny na dokumencie i ma wszelkie konsekwencje prawne, ta osoba odpowiada przed prawem. . Może podpis pomiarowca /E+pomiar/ bardziej jest w interesie orzekającego który będzie miał podkładkę, że pomiary są wykonane rzetelnie.Podpis drugiej osoby czyli samego wykonawcy E+pomiar może tylko potwierdzać wartości pomiarów czy ich wykonanie, ale podpis tej osoby niema konsekwencji, odpowiedzialności prawnej, bo odpowiada za całość orzecznik./Podpis pomocnika? chyba nie ma sensu/
Teraz drugi wątek
Powinien wystarczyć sam podpis poprzedzony czytelnym wpisem rodzaju uprawnień z numerem oraz czytelnym imieniem i nazwiskiem, ewentualnie kserokopie uprawnień i tylko do tego może mieć zastrzeżenia inspektor że istnieje np sama parafka a potrzebne są pełne dane i uprawnienia wykonawcy, identyfikacja/gdyby było coś nie tak, namiary/
Tak ze zgodnie z PB wystarcza jeden podpis do orzekania o instalacji. I tego należy się trzymać.
Ale z drugiej strony nie wiem czy jest sens wojować z inspektorem, bo jak nie tu, to gdzieś indziej będzie udowadniał swoje racje, za mało czytelny schemat itp. a tu chodzi o to by zrobić dobrze i sprzedać swoją pracę.
PS.
W własnym interesie dobrze jest podpisać każdą stronę protokołu, wtedy mamy pewność że nikt przy nim nie majstrował.
Pozdrawiam
Piotr

Witam

Zdałem uprawnienia na pomiary w 2003, czy wystawiane protokoły z moja pieczątką musi podbić osoba z uprawnieniami D ?. W okresie w którym wyrobiłem uprawnienia nie wymagano osoby z uprawnieniami D.

Pozdrawiam Artur

Witam
Przypomnę po raz setny:

PB art.62.5
5. Kontrolę stanu technicznego instalacji elektrycznych, piorunochronnych
i gazowych, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c oraz pkt 2, powinny przeprowadzać
osoby posiadające kwalifikacje wymagane przy wykonywaniu dozoru nad
eksploatacją urządzeń, instalacji oraz sieci energetycznych i gazowych.

STANCA

Witam kolegów na forum!
Jeszcze raz powracam do tego tematu, ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na moje wątpliwości.A mianowicie;

1. jeżeli wykonuję pomiary z elektrykiem nie posiadającym uprawnień pomiarowych natomiast ja posiadam uprawnienia “E”, oraz uprawnienia “D” to jaką pieczątką powinienem podbijać protokół?
    2)czy może być pieczątka np.“Uprawniony do prac kontrolno-pomiarowych…” oraz z dwoma numerami uprawnień “D"i"E”?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Witam

1. jeżeli wykonuję pomiary z elektrykiem nie posiadającym uprawnień pomiarowych natomiast ja posiadam uprawnienia “E”, oraz uprawnienia “D” to jaką pieczątką powinienem podbijać protokół?

Żadną pieczątką nie może kolega się posługiwać przy wykonywaniu pomiarów ochrony przeciwporażeniowej, ponieważ kolega nie ma uprawnień do wykonywania tych pomiarów. W świadectwie E powinien być dopisek - wykonywanie pomiarów ochrony pporaż do 1kV
Samo E i D nie uprawnia do wykonywania pomiarów. Takie mamy przepisy prawne.