Podniesienie mocy a przekrój przewodu

Witam
Napisałem w tym dziale ponieważ wydał mi sie odpowiedni do mojego pytania
a wiec tak.
Mój klient wystąpił o zwiększenie mocy z 20kw na 25kw (zabezpieczenie 50A)
poprosił mnie o obejrzenie głównego wlz-tu i podpisaniu oświadczenia o gotowości instalacji przyłączanej.
Opisze jak to wygląda ,przyłącze jest napowietrzne z haka do skrzynki z bezpiecznikami (które znajdują sie na zewnątrz budynku)idzie kabel aluminiowy 4x25 mm
a z zabezpieczeń(topikowych nie znam fachowej nazwy) do domu 4x10 (4 szt jednożyłowe w rurze ok 8m) do licznika .
Moje pytanie brzmi czy te 4x10 w rurze wytrzyma taki przydział mocy
pozdrawiam wgali

Czy kolega pyta jako elektryk ?

Zalecił bym wymianę na przynajmniej Cu 4x16 mm2

Witam
jestem instalatorem ale nie mam za dużo doświadczenia dlatego sie pytam
najlepiej to bym licznik wyniósł na zewnątrz budynku i po kłopocie ale zaraz marudzenie że koszty itd. dlatego sie dopytuje czy ten przewód wystarczy .
pozdrawiam

A co napisał Dostawca w warunkach przyłączeniowych? Nie nakazał wyniesienia pomiaru na zewnątrz?

AL czy Cu?

w warunkach jest wyniesienie układu na zewnątrz budynku
ale jak do nich zadzwoniłem to powiedzieli żeby narysować schemat
ze swoją propozycją i wtedy coś pomyślimy
wyniesienie układu to są większe koszty niż np wymiana przewodu od zabezpieczeń do licznika
a te 4x10 to jest CU
pozdrawiam

A więc są warunki na podstawie których Odbiorca zawiera umowę przyłączeniową. Elektryk ma je zrealizować i kropka. Skąd więc u Ciebie te wątpliwości? Inne pomysły wymagają zmiany warunków i umowy.
Wynosisz pomiar na zewnątrz i po ptokach :wink: 10mm2 Cu jest na pograniczu tej mocy.

AL 25 jest porównywalny z Cu 16. Jeżeli Inwestor jest rozwojowy to należy wymienić przewody na 16 Cu.

Witam
inwestor raczej nie rozwojowy :smiley:
zaczął sam pelet robić i zamówił maszynę 22kw jeszcze jej niema będzie niedługo
ale już złożył o warunki podniesienie mocy dostał te warunki a facet z działu przyłączeń nagadał że wystarczy oświadczenie to wtedy przyjadą i wymienią wkładki na 50A ale mnie martwi te 4x10 w CU
niestety taki inwestor wydaje na maszyne 20000 zł a na przyłącze żałuje
pozdrawiam

[Punkt 2.10 regulaminu forum ise.pl] [elpapiotr]

A widziałeś DTR-kę tej maszyny? Wiesz jakich wymaga zabezpieczeń?

Kolego silnik 22 kW to jest od 44 do 48 A prądu znamionowego co daje, przy rozruchu lekkim (G/T) pomnóż to razy 2 i teraz dobierz sobie bezpiecznik do tego.

W Tauronie dla takich mocy wymagany jest projekt podlegający uzgodnieniu. W nim wszystko jest zawarte i napisane :wink:

Jak czytam takie pytanie nawet przez początkującego elektryka to ręce opadają .To są skutki likwidacji szkół zawodowych po których elektryk musiał powtarzam musiał znać zasady doboru zabezpieczeń i przekroi przewodów w instalacjach elektrycznych.Po obecnych pseudo kursach zimującemu się instalacjami elektrycznymi (nie można tej osoby nazwać elektrykiem) "zadaje się " ,“nie znam fachowej nazwy” i najłatwiej dostać gotowe rozwiązanie na forum niż sięgnąć do fachowej literatury by uzupełnić swoją wiedzę . Jakie argumenty będzie miał w czasie dyskusji z inwestorem ,że na forum tak napisali a nie rzetelne wyliczenia.Jedna rada to odesłanie do do fachowej literatury np; "Instalacje Elektryczne " Henryka Markiewicza

Jakoś mi się to wyliczenie nie bardzo zgadza

22kW/3=7,33kW - to chyba jest urządzenie 3 fazowe
7,33kW/400V=18,33A (z jednej fazy)
nawet jeśli pomnożymy to przez 3 to wyjdzie 55A
czyli zabezpieczenie 50Ax3 w zupełności powinno wystarczyć

to bardzo uproszczone przeliczenie - pominąłem czynna/bierna/pozorna
bo nie ma info czy 100% z 22kW to silnik czy też jest tam jakaś nagrzewnica itp co może diametralnie zmieniać obliczenia

ale jak wszyscy ja też mogę się mylić…

Patrząc na taki sposób wyliczenia prądu fazowego, ręce opadły mi do piwnicy…
Daruję sobie jednak wyliczanie błędów, w zamian proponując pogooglanie. Wersja dla leniwych: silnik WU-DA180LJ IE2 4P 22kW B3 produkcji TAMEL: moc 22kW, napięcie 400V, prąd znamionowy 41A, krotność prądu rozruchowego 7,6 - czyli prąd rozruchowy Ir=312A

nikt nigdzie nie napisał że 100% mocy to silnik wyraźnie jest napisane że 22kW ma urządzenie - nie mam pojęcia jaki jest rozkład mocy na poszczególne podzespoły (w tym grzałki i inne)

jeśli znasz się na urządzeniach do produkcji pelet-u na tyle żeby tak przyjmować to OK - ja nie mam takiej wiedzy

Witam
odpowiem może dla kolegi novx
z tymi szkołami to bym tak nie przesadzał
znam paru elektryków którzy nie są z wykształcenia a znają się na robocie
znam też poru po szkołach którzy w szkole to sie nauczyli kopać rowy przez 3 lata i taki z niego elektryk .
A ja sie dopytuje gdy czegoś nie jestem pewny
patrzyłem juz w tabele w książce H.Markiewicz ale chciałem zasięgnąć opinii
pozdrawiam wszystkich i prosze o zamknięcie tematu zanim zacznie sie jałowa dyskusja na temat wyższości świąt bożego narodzenia nad Wielkanocą

Tak się im tylko wydaje .A potem piszą na naszym forum jak to zrobić.

To wina naszego szkolnictwa i ludzi gdzie robi się praktyki .

Odpowiedzi kolega uzyskał na pierwszej stronie.

Niezależnie od tego, czy będzie to silnik, grzałka czy trąbka elektryczna, z 18,3A przy zasilaniu trójfazwym 400/230V nie wyciągniesz, kolego nomen omen specjalisto, 22kW - i nie ma zmiłuj