Witam wszystkich. Mam mały problem wykonałem pomiary posadzki antystatycznej w pomieszczenia wybuchowych. A wiec taka podłoga z tego co ja rozumie powinna ładunki elektrostatyczne odprowadzać do uziemienia jak najszybciej. A pomiary jakie wykonałem to znaczy podłoga jest wykonana pozytywnie i pomiary wykazały że podłoga jest jakby była z blachy. Jakie są kryteria dopuszczalnych wartości takiej podłogi. To znaczy jakie są wymogi.
Wykonująć pomiary tego typu opierałeś się na PN? Jakiej?
Czegoś tu nie rozumiem.
STANCA
tak zgadzam sie norma ale tam jest tak napisane że nic z tego niewiadomo.
Dalej nie dowiedziałem się o jaką PN chodzi. Wg czego robiłeś? Może ja przeczytam.
STANCA
PN-92 E-05203
Witam
W moich zasobach jest tylko PN-E-05204.
Jest tu p 3.1.2.3 Kontrola oporu upływu podłóg.
Tych PN dotyczących tego tematu jest więcej 201, 202 203, 204, 205 i wiele innych. Była też PN-92/E-05200 tam jest zapis o podłodze. Trzeba je mieć i znać. Nie wiem czy są to ostatnie PN. Musisz sprawdzić na stronach PKN.
Ja w tym temacie nie siedzę na co dzień.
Dodatkowo przy uziemieniach obowiązują normy 364.
Tu trzeba mieć większą wiedzę. Ty musisz nie tylko pomierzyć tę podłogę, ale wykryć wszelkie zagrożenia dotyczące tego tematu, a związane z elektrycznością statyczną i zagrożeniami ze strony urządzeń elektrycznych. Czy jesteś do tego przygotowany?
Mam pytanie odpowiedzieć nie musisz. Czy masz uprawnienia na EX?
Może inni koledzy znający temat lepiej podpowiedzą.
STANCA
Witam
Był to ciekawy temat, no cóż został przerwany. Szkoda. Zapewne są koledzy co więcej wiedzą na ten temat i mogą się podzielić uwagami. PN zapewne już się zmieniły do tego tematu.
Zaczynała się ciekawa lekcja.
Ciekaw też jestem jak zakończyła się przygoda kolegi z pomiarami posadzki antystatycznej.
Czekamy też na uwagi od kolegów wykonujących tego typu pomiary.
STANCA