Zacznę od tego że jeżeli wybrałem zły dział to proszę o przeniesienie.
Mam pytanie dotyczące podliczników. Otóż znajomy ma dom i część (dwa pomieszczenia) chce zaadoptować na działalność gospodarczą. Czy możliwy jest montaż samego podlicznika, czy trzeba na to nową umowę i licznik “zatwierdzony” przez ZE?
Właścicielem działalności będzie właściciel budynku który już ma umowę z ZE.
Pytam dlatego bo jego kuzynka otwierała gabinet dentystyczny w domu i musiała przy rejestracji działalności założyć licznik i podpisać z ZE umowę i zapłacić za zamówioną moc.
Jeżeli w lokalu prowadzona jest działalność gospodarcza, ZE rozlicza ją w innej taryfie. Nie wiem jak to jest usankcjonowane prawnie, ale nakazują podpisać drugą umowę jako podmiot gospodarczy.
Podliczników możesz sobie dać ile chcesz nawet do każdego gniazdka.
Dla działalności gospodarczych, poza pewnymi wyjątkami (gabinet dentystyczny się nie łapie), istnieje taryfa Cx. Są w niej dodatkowe opłaty np za moc umowną. W opisywanym wypadku trzeba wystąpić o nowe warunki zasilania. Wiadomo że za każdy kW mocy, o który dodatkowo wystąpisz, trzeba w ZE zapłacić, ale można “oddać” dla działalności część mocy z mieszkania. Wszystko można zawrzeć w pisemku, w którym wyjaśnisz zaistniałą sytuację. Dostaniesz Warunki i Umowę przyłączeniową wykonasz instalację, spiszesz umowę na Dostawę ee. założą licznik i tyle.
Orientacyjnie : opłata 1 kW = ok 140 zł przy zasilaniu z Złącza Kablowego. Zasilanie z sieci jet parę zł tańsze.
Jasne - można zrobić podlicznik.
“Działalność” nie będzie dostawała faktur za “prąd” i nie będzie jej można wliczyć w koszta. Chyba że inaczej się rozlicza.
ZE może domagać się od firmy, która nie płaci za moc, w co miesięcznych fakturach, odszkodowania (kary) W końcu w myśl przepisów nie otrzymuje wszystkiego tego co mu się należy I nie ważne, że są bogaci itd. Przed sądem się nie wytłumaczysz.
DG to taryfa C.. Mieszkaniówka to taryfa G…
Pierwsze słyszę, że gabinet stomatologiczny nie podpada pod C.
A jakie są różnice w taryfie C i G polecam lekturę taryfy lokalnego ZE.
1.Mozna prosic o te wyjatki? 2.Co w przypadku gdy DG jest prowadzona okresowo np. przez 2 miesiace w roku? Czy wtedy ma zastosowanie prawa wyboru grupy raz do roku? Zdroworozsadkowo powinni pozwolic na placenie C11 przez 2 miesiace w roku a przez 10 miesiecy G11.