Podłącznie okapu do obwodu oświetlenia

Witam

W kuchni na ścianie mam wyprowadzony przewód (stale zasilany) podłączony do obwodu oświetlenia. Jest jeden obwód oświetlenia na całe mieszkanie, zabezpieczony wyłącznikiem nadprądowym B6, bez wyłącznika różnicowo-prądowego. Jest on wyprowadzon na wysokości ok 1,8m od podłogi w miejscu, w którym chciałbym podłączyć okap kuchenny.
Czy można do tego obwodu podłączyć okap? Zastanawia mnie, czy nie będzie za bardzo obciążał tego obwodu, czy brak różnicówki nie będzie “niebezpieczny” itp. I na koniec jeszcze jedna kwestia “techniczna” - zainstalować gniazdko i tak, jak producenci nakazują, podłączyć okap wtyczką do gniazdka, czy podłączyć okap wprost do zasilania? Co radzicie? Jakoś tak nie podoba mi się podłączanie gniazdka do obwodu oświetleniowego.
Mieszkanie jest wynajęte, ma świeżo położone tynki i nie chcę robić rewolucji i kuć ścian tylko po to, aby wyprowadzić jakieś gniazdko wyżej. Chyba, że to konieczne?

Pozdrawiam
Konoppo

Zamontuj na wypuście gniazdko natynkowe, bez mocowania do ściany nawet, włóż wtyczkę, i po sprawie.

Witam zainstaluj gniazdko bo odcinając wtyczkę i podłączajac “na krótko” mozesz stracic gwarancje a do gniazdka wkładasz wtyczke i spoko

Jak nie zrobisz będzie źle

1. Wszystkie obwody z gniazdem do 32A muszą mieć wyłącznik różnicowo-prądowy (nie wiem jakim przepisom podlega instalacja u ciebie, być może nie masz tego obowiązku)
  2. Obcięcie wtyczki i podłączenie na stałe zwalnia z obowiazku stosowania wyłącznika różnicowo-prądowego, ale mogą być kłopoty z ewentualną gwarancją
    Sprawdź co jest napisane w warunkach podłączenia

Jeśli okap ma oryginalną wtyczkę “bez bolca” to ochrona podstawowa przed porażeniem będzie zapewniona przez podwójną izolację w samym okapie. Jeśli wtyczka jest “z bolcem” to ochrona będzie zapewniona przez przewód ochronny. W obydwu tych przypadkach brak różnicówki nie jest tragedią, ponieważ wyłącznik różnicowoprądowy jest stanowi ochronę dodatkową. Okap pozostanie bez ochrony jeśli ma wtyczkę “z bolcem”, a przewód ochronny nie jest uziemiony, lub w ogóle go nie ma.

Witam

Fakt tragedii nie będzie ale naruszenie zapisów aktualnej normy o których to zapisach wspomina kol. Yeti55 już tak.
Ponieważ zaś ma to być nowa instalacja to i linia obrony pt. “stan zastany” jest mocno naciągana.

Pozostaje więc pytanie zasadnicze: Czy jest przewód ochronny i czy jest uziemiony. Jeśli tak, wystarczy przepiąć obwód oświetleniowy pod różnicówkę i będzie cacy. Oczywiście gniazdo do okapu z bolcem i radziłbym nie pozostawiać go luzem na przewodzie.

Witam!

Zgodnie z pierwszymi radami zrobiłem tak, że na wypuście dałem gniazdko z bolcem uziemiającym i podpiąłem jak należy - instalacja 3 przewodowa. Generalnie w mieszkaniu jest układ 3/5-cio przewodowy (TNS), więc założyłem, że ten przewód żółto-zielony jest uziemiony (nie weryfikowałem tego, a chyba lepiej to zrobić, choć budynek nowy :wink:).
Spróbuję przepiąć oświetlenie pod różnicówkę (albo dodać nową), ale muszę zajrzeć do skrzynki i zobaczyć, jak tam biegnie przewód N (w tej chwili może być brany skąd kolwiek, a trzeba go będzie przepiąć za różnicówkę).

Dziękuję za informacje.

Koledzy - nad czym wy dyskutujecie, zasilanie okapu to banalna sprawa. Ja zwróciłem uwagę na coś innego - jest to dział “Nie jestem elektrykiem, proszę o radę”, i w tym dziale możecie komuś pomagać jak podłączyć okap, ale pytający ma problem z różnicówką i na koniec pisze, że musi zajrzeć do skrzynki itd., czyli może jest niedouczonym elektrykiem lub domorosłym majsterklepką lub pracownikiem UB (=uniwersalny budowlaniec - płytki hydraulika, gładzie, elektryka itp.). Zatem elektrycy - usługodawcy z Górnego

Kontynuuję
jeśli nie macie zleceń to może UB wam je zabiera, a Wy jeszcze ich wspomagacie informacjami na forum.
Koledzy - szanujcie się.