Podłączenie silnika trójkąt gwiazda.

Witam,

Mam pytanie odnosnie podłaczenia silnika o tabliczce znamionowej trójkat/ gwiazda 400/230. Wynika z tego ze do naszej sieci mozna podłaczyć ten silnik zarówno w trójkąt jak i w gwiazde z tym że prąd przewodowy dla trójkata bedzie 3x wiekszy niż dla gwiazdy wiec moc też bedzie 3 razy wieksza.
Ale co sie stanie jeśli taki silnik polączymy w gawiazde i podłączymy do sieci 680V miedzydfazowego. Wynika z tego że silnik osiągnie te samą moc co podczas pracy w połaczeniu w trójąt przy 400V miedzyfazowego.
Tak samo jeśli mamy silniko oznaczeniach gwiazda / 680V to chyba mozna by ten silnik przekonfigurowac na trójkąt i osiągnie on przy 400V te samą moc.
Prosze o opinie ne ten temat.

witam.
400/690 uzwojenia zasilane są napięciem 400V, można zastosować przełącznik g/t.
230/400 łączymy w gwiazdę(400V) ,ponieważ nap.znamionowe uzwojeń wynosi
230V.

Chyba raczej odwrotnie napisali na tabliczce znamionowej a mianowicie 400V w gwiazdę i 230V w trójkąt. A gdzie mu tam do 680V? Czyli w sieci 234/400V możesz go jedynie w gwiazdę połączyć.

Aby zastosować przełacznik gwiazda/trójkąt to uzwojenie połączone w trójkąt musi być zasilane napięciem 400V. Czyli wniosek z tego że ten silnik nie za bardzo nadaje się do zastosowania przełacznia gwiazda/trójkąt. Chyba że coś mi się tutaj popieprzyło.

Tak oczywiście przepraszam szanownych kolegów co gdzieś pokonociłem.
Czyli jest napisane 230/400 trojkąt/gwiazda.
A jak musi być opisane żeby można było stosowac rozruch trojkąt/gwiazda?
a co do wczesniejszego watku to bardziej cgodziło mi o 400V trojkąt czyli można go smialo podłączyć pod 680 w gwiazde czy nie?

Aby można było zastosować rozruch trójkąt/gwiazda trzeba najpierw dla tego silnika poszukać napięcia międzyfazowego 230V, a takie występuje chyba tylko gdzieś na kopalniach.
W sieci 0,4 kV ten silnik może jedynie pracować w połączeniu w gwiazdę.

witam.
Przy podłączaniu silnika 3f, 230/400 czy 400/690 należy pamiętać.
Napięcie zasilania sieci ,powinno być równe napięciu znamionowemu uzwojenia dla pracy w układzie trójkąta.
To jest złota zasada podłączania silnika. :smiley:

I sprawa jasna, nie można zastosować przełacznika gwiazda/trójkąt.

A kiedy w takim razie można stosować przełącznik gwiazda trójkąt?
Jakie musza byc oznaczenia na silniku?

Musi być 400V/690V lub czasami spotyka się tylko 400V

Można zastosować dla tego silnika przełącznik gwiazda /trójkąt tylko jak już zostało powiedziane nie w zwykłej sieci gdzie napięcie mamy 400/230. Trzeba sobie przetransformować napięcie w sieci na 230/133

Natomiast odpowiadając na pytanie jakie parametry musi spełniać silnik aby w normalnej sieci włączyć go przez przełącznik gwiazda trójkąt - musi mieć na tabliczce znamionowej informację, że jego napięcie znamionowe dla trójkąta wynosi 400V i to wszystko.

Witam.

Nie bardzo się z tym zgodzę. To jak kolega podłączy silnik z oznaczeniem 230/400 trójkąt/gwiazda w sieci 0,2/0,4 kv?

Witam.

Temat się dubluje - http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=23&t=14808

witam.
Podłącze w gwiazdę .Bierzemy pod uwagę napięcie międzyfazowe .
W sieci nn napięcia 230V to fazowe .Złota zasada podłaczania silnika dotyczy przełącznika g/t.

Dziwne ale nigdy nie słyszałem o takiej zasadzie. Gdzie kolega to wyczytał.
Złotą zasada zaś powinno być podłaczanie zgodne z budową silnika.

Ta złota zasada polega na odpowiednim doborze napięcia znamionowego silnika z napięciem znamionowym sieci. Nikogo nie powinna dziwić bo to sprawa oczywista jest.