Podłączenie prądu.

Witam serdecznie. Ostatnimi czasy zacząłem bawić się w stolarstwo. Hobby urosło do takiego rozmiaru że nie mieszczę się już w garażu, i chciał bym się przenieść do budynku gospodarczego, który to znajduje się około 20m od domu. W budynku tym nie mam żadnego źródła zasilania, a z racji mojego hobby takie potrzebuję. I tu jest teraz pytanie, jeśli chcę pociągnąć prąd od istniejącej instalacji w domu do budynku gospodarczego to muszę to zgłaszać do jakieś instytucji? Czy tylko zatrudnić pana elektryka który podłączy mi wszystko zgodnie ze sztuką. I jaki rodzaj kabla najlepiej pociągnąć od licznika do nowej puszki prądowej? Mam nadzieje że nie pokręciłem fachowych nazw, gdyż jestem totalnym laikiem w tym temacie.

Jeżeli nie będzie to zarobkowo czyli firma to dobry elektryk z odpowiednimi uprawnieniami da radę .Wszystko trzeba policzyć do przewidywanego obciążenia.

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli np. za 5 10 lat postanowię założyć firmę to co wtedy? Taka instalacja staje się z automatu bezużyteczną czy jak to wygląda?

Jeśli ktoś wie co Boeing , BMW , DB , PESA , FSM będzie robić za 5, 10 lat to zarabia 10 mln $ dziennie , 20 m + kilka gniazdek wtyczkowych i oświetlenie - to żadna inwestycja , elektryk zrobi to porządnie za 1_2 Twoje dniówki jeśli jesteś faktycznie stolarzem .Robi się z rozsądnym zapasem ale jak podpiszesz umowę z fabryką mebli na 10 lat i 200 maszyn będzie produkować elementy mebli to instalację trzeba będzie wymienić .

Kolega chyba miał coś innego na myśli.

Jeśli z hobby zechce przejść na działalność zarobkową, konieczne będzie oddzielenie instalacji warsztatu od domowej. W skrócie: oddzielny licznik.

A jeśli działalność będzie nabierała rozmachu - to oczywiście wymagana będzie przebudowa instalacji. Przewody, rozdzielnica, linia zasilająca. Wszystko zależeć będzie od skali działalności.

Czemu mu nie napiszecie że minimalny przekrój przewodu obecnie to CU 4x10mm2 lub 4x16mm2 AL dla zasilania jego warsztatu. Instalację wewnętrzną wykonać jako TN-S . Czyli w garażu wykonać rozdział przewodu PEN na PE i N wraz z oddzielnym uziemieniem dla tej instalacji. Będzie to już dla przyszłej instalacji stolarni . Oczywiście w rozsądnych mocach tej stolarni. Kabel tak zwymiarować na długość by starczył w przyszłości do niezależnego zasilania i olicznikowania. Wszystko ma wykonać elektryk, oczywiście niektóre prace wykonasz sam pod jego nadzorem by było taniej.