Posiadam przecinarkę STEINADLER. Musiałem wymienić w niej pompę wody. Stara pompka była 3-fazowa, tylko do jej zasilania jest przewód 4 żyłowy - 3 fazy i przewód ochronny. Nową pompę mam 1-faz / 230V. Chwilowo mam podłączoną pompkę zwykłą wtyczką do przedłużacza ale uciążliwe jest ciągłe jej włączanie na nowo i wyłączania. Chciał bym podłączyć ją do tego przewodu 4 żyłowego aby pompa włączała się wraz z włączeniem przecinarki jak miało to miejsce wcześniej. Jak podłączyć pompę 230V do tego kabla 4 żyłowego?
Jednak poproś elektryka o podłączenie i sprawdzenie by było bezpieczne.
STANCA
Dodam, instalacja w tym urządzeniu, które pracuje w środowisku wodnym musi być wykonana w odpowiednim stopniu IP, a po robocie sprawdzona stosownym miernikiem.
STANCA
[quote=“wafelek242, post:1, topic:13416, full:true, full:true”]
Stara pompka była 3-fazowa, tylko do jej zasilania jest przewód 4 żyłowy - 3 fazy i przewód ochronny. Nową pompę mam 1-faz / 230V
[/quote]
Na pewno musisz podłączy przewody L , N i PE jeśli pompa jest w 1 klasie ochrony przed porażeniem( posiada przewód ochronny). Czyli z obecnego zasilania wyprowadzasz tylko 3 przewody do puszki zasilającej silnik pompy. Nie znamy dokumentacji urządzenia czy należy objąc silnik połączeniem wyrównawczym. Jeśli urządzenie służy w zakładzie pracy gdzie obsługują ją pracownicy należy zrobic pomiary ochrony Pporażeniowej.