podłączenie płyty indukcyjnej

Musze podłączyć kuchnię indukcyjną. Mam doprowadzone do pomieszczenia 3fazy i masę. Który ze sposobów podłączenia wykorzystać najlepiej?

Z tego co kojarzę 4 sposób odpada zupełnie bo nie mam takiej instalacji, 3 sposób jest 1-fazowy więc takiego nie chcę. A czym się różnią sposoby 1 i 2. Czy w drugim nie ma czasem bledu i nie powinno byc zamiast któregos N jakaś faza? Nie widze tu oczywistego podłączenia trójfazowego…

Szanowny Panie

Podłączenie kuchni i co za tym idzie bezpieczeństwo użytkownika i zachowanie gwarancji należy przekazać w ręce fachowca, który po podłączeniu i wykonaniu stosownych badań dokona wpisu w gwarancji.
Kuchnia/płyta ma wskazaną pewną moc, a co za tym idzie muszą być zastosowane odpowiednie przekroje przewodów i właściwe zabezpieczenia.

Za fachowe podłączenie i sprawdzenie elektryk nie weźmie wielkiej sumy, a bedziemy spokojni o bezpieczeństwo np drogiej teściowej.

Może też tak być, że do istniejącej instalacji nie będzie można tej kuchni podłączyć, gdy przekroje nie będą wystarczające do tej mocy.

Temat wielokrotnie przerabiany na forum!

STANCA

Niech Pan się nie boi… instalacja jest jak należy i zabezpieczenia też…
Mam proste pytanie i jeśli można to proszę o odpowiedź… który ze schematów wybrać? (i czym się różnia schemat 1 i 2)?

ps. mam instalację opartą o przewody 4x2,5

ps2. aby część osób uspokoić dodam, że kończyłem elektrotechnikę więc podstawy teoretyczne mam :slight_smile: tylko specjalność trochę nie w temacie bo mikroprocesorowe i wykonawcze układy automatyki

Witam!

Kolego hijac3k zdecyduj się.
Piszesz najpierw, że

4 sposób odpada zupełnie bo nie mam takiej instalacji

, później piszesz

3 sposób jest 1-fazowy więc takiego nie chcę

by w następnym poście autorytatywnie stwierdzić:

instalacja jest jak należy i zabezpieczenia też…

ale z nieśmiałością (pewną) przyznajesz

mam instalację opartą o przewody 4x2,5

Ja uważam, że skoro ciemną magią są dla Ciebie pozostałe rysunki to samodzielna praca przy podłączeniu urządzenia może być niebezpieczna.
Pisze o tym kolega Staś.

nie wiem kolego kkas12 na co mam sie zdecydować… Czy wyraziłem gdzies sprzeczne sądy?
Powiedziałem, ze instalacji 1-fazowej nie chcę, a według mnie 4 schemat to instalacja trójfazowa z punktem gwiazdowym, a takiej nie mam… Gdzie jest błąd w moim rozumowaniu?

skoro uważacie, że tylko WY jesteście tacy super i macie prawo do wyrażania dziwnych opinii o innych… to nie będę dalej drążył tematu, dziękuję za “niepomoc”… podpytam w innym miejscu może znajdzie się jakiś człowiek, który zna się na rzeczy i nie zasłania się troską o innych…

A wydawałoby się, że taka prosta sprawa 4 kabelki i połączyć je odpowiednio…

Witam!

Pytasz, gdzie błąd.
A chociażby tu:

a według mnie 4 schemat to instalacja trójfazowa z punktem gwiazdowym

Wyjaśnić możesz co masz na myśli?

Ale masz rację:

A wydawałoby się, że taka prosta sprawa 4 kabelki i połączyć je odpowiednio…

Oczywiście, że prosta. Jeśli wiesz dlaczego i po co tak robisz a nie robisz tak jak Ci się (tylko) wydaje.

to jest według Ciebie błąd, czy po prostu nie wiesz o co mi chodzi…
moze ten rysunek wyjaśni o czym myślę…

Witam!

Skojarzenie odbiornika w sieci trójfazowej nie ma żadnego znaczenia.
I dlatego wiem, że nie rozumiesz zagadnienia. Oprócz tego podajesz mało informacji, ponieważ nie “czując” tematu uważasz je za nieistotne.
Nie podajesz w jakim układzie pracuje instalacja do której chcesz przyłączyć płytę, nie podajesz jakim przekrojem ma zostać zasilona, nie podajesz jakie są zabezpieczenia tego obwodu i nie podajesz mocy odbiornika.
Niektórych odpowiedzi mozna sie wprawdzie domyślać, ale na podstawie domysłów nie mozna udzielać pomocy ni porad.
A gdybyś prześledził zamieszczone rysunki nie pisałbyś pewnie nic o gwieździe.

Witam.

Tu jest Kolego problem.

A identyczny temat był już na forum. Nawet dwa.
Choćby tu : http://ise.pl/forum/viewtopic.php?p=74867&highlight=#74867

Hijack, żeby wybrać sposób podłączenia trzeba dokłądnie wiedzieć co masz do puszki doprowadzone.
Już wiadomo że przewód czterożyłowy, nie wiadomo tylko co w tych żyłach “siedzi”. Musisz zapytać elektryka, który wykonywał instalację. Czemu o tym piszę, bo prawidłowo w trójfazowej instalacji powinien to być przewód 5-cio żyłowy: trzy żyły faz, żyła N (zerowa) niebieska i PE (ochronna) żółtozielona.
Więc albo to nie jest instalacja trójfazowa albo jest wykonana nieprawidłowo.

ja to robiłem :slight_smile: 3fazy + N zabezpieczone bezpiecznikami bodaj 20A
Niestety w domu jest stara instalacja i nie ma poprowadzonego przewodu ochronnego. We wszystkich gniazdkach PE i N są zmostkowane.

No i co z tym fantem zrobić? Niezależnie od tego że instalacja jest stara czyli w układzie tzw. zerowania, nowy obwód powinien być już przewodem pięciożyłowym.
Jest szansa nieco uratować sytuację, nie do końca zgodnie z przepisami ale w sposób bezpieczny pod warunkiem wykorzystania w przewodzie:

• jednej żyły jako PE-ochronnej (żółtozielonej)
  • jednej żyły jako N-zerowej (niebieskiej)
  • dwóch żył pozostałych jako fazowych L1 i L2.
    W tablicy zasilającej oczywiście żyły N i PE muszą być podłączone do zacisku zerującego! Tymczasowo, do czasu wymiany reszty instalacji można dopuścić, a remont instalacji WYKONAĆ NAJSZYBCIEJ JAK TO MOŻLIWE.
    Płytę podłączamy według schematu 1 (schemat górny lewy).
    Weż elektryka!!!

Acha, niech Pan Bóg broni podłączać według schematu 4 oznaczonego gwiazdką.

Witam.

Bo są jeszcze (były parę lat temu spotkałem) takie instalacje.