Podłączenie płyty indukcyjnej Electrolux EHD 60020p

Będę miał za zadanie podłączenie płyty indukcyjnej, niby prosta rzecz,
ale mam pewne wahania czy podłączyć ją do jednej czy do dwóch faz,
z płyty wychodzi przewód 4-żyłowy (żółto-ziel., niebieski, czarny i brązowy),
a na tabliczce znamionowej widnieje napięcie 220-240 V AC
natomiast na rysunku schematu podłączenia jest tak jak na rysunku poniżej

jeżeli ktoś już podłączął płyty indukcyjne to prosiłbym o poradę:))

Podłączałem jakąś u córki. Mieli 3-fazową “zwykłą”, przeze mnie kiedyś podłączona, więc tak samo podłączyłem nową indukcyjną. Whirlpoola.

Jest możliwość 3-fazowa, korzystać. Mniejsze zabezpieczenie i przekrój żył przewodu można zastosować. Jest możliwość podłączenia na dwie fazy i są te dwie fazy dostępne, to tak podłączyć.

Może na tabliczce znamionowej producent podaje taki układ zasilania, jaki fabrycznie wychodzi z fabryki. Jak była podłączona?

AWK

Witam
Producent umożliwia użytkowanie swojego produktu zarówno w instalacji jedno,jak i trójfazowej. Ala zawsze lżej jest jeśli trzy konie,lub nawet dwa,ciągną wóz,niż gdyby robił to jeden.

Witam,
wychodzi,że producent podłączył ją na 230V AC(piszesz,że ta tabliczka znamionowa o tym mówi,spytam,nie ma tam wzmianki typu 230/400V?),ale przewód jest standardowy 4żyłowy..mniemam,że podłączysz ją do puszki 16A/400V(siła) za kuchnią w/na ścianie.Nie możesz zajrzeć do płyty tam?Plomby?Oprócz tego może być wzmianka,że podłączenia powinna dokonać wykwalifikowana osoba,podpisując się z numerem uprawnień.Chodzi o gwarancję.Ty musisz się podpisać.Zrób próbę,jak czarny podepniesz pod L/L1,najprawdopodobniej jak jest zmostkowany z brązowym w płycie to wszystkie grzałki,wentylatorki,lampki zostaną uruchomione,jak nie…to potrzeba L2(drugiej fazy) na brązowy.Pamietaj o N i PE.
Pozdrawiam.

Witam!
Nowe płyty mają najczęściej w komplecie (niekiedy już założone) dodatkowe zworki do połączenia zacisków fazowych ze sobą (dla zasilania 230V)
Ale, tak jak piszą poprzednicy zasilenie z dwóch lub trzech faz jest korzystniejsze
Pozdrawiam
blukawsk

Starsze płyty zwłaszcza ceramiczne przewidziane były na zasilanie jedno lub trójfazowe. Przy tych płytach operowało się zworkami w celu zasilania jednofazowego. Od jakiegoś już czasu zauważyłem zwłaszcza w płytach indukcyjnych, że płyta może być zasilana z jednej bądź 2 faz. Wygląda to tak, że fabrycznie przewidziane jest zasilanie jednofazowe. Dwa przewody fazowe w tym przypadku czarny i brązowy są ze sobą fabrycznie połączone końcówką tulejkową. W celu podpięcia 2 fazowego trzeba owe przewody rozłączyć. Do każdej płyty dołączony jest schemat do podłączenia. Trzecią fazę można wykorzystać do zasilania piekarnika. Producenci zastrzegają pod rygorem utraty gwarancji, że podłączenia może dokonać osoba posiadająca odpowiednie uprawnienia elektryczne, co potwierdza wpisem w karcie gwarancyjnej, choć nie wszyscy producenci przygotowują odpowiednie miejsce do wpisu.

niestety nie ma wzmianki typu 230/400V, jest tak jak na załączonym rysunku,
osobno dla 400 i dla 230V. W płycie nie za bardzo chcę grzebać bo jest
nowa i mogę coś naruszyć, a to by było najlepsze wyjście bo
zobaczyłbym jak są połączone pola grzejne, ale chyba wydaje mi się
że ta wersja 220-240V jest dla instalacji 1-fazowej i wtedy mostkuję
ze sobą czarny i brązowy, a jeżeli w budynku jest instalacja
3-fazowa to wtedy można rozdzielić na dwie fazy

Witam,
wiemy,że na tabliczce jest tylko na 230V AC,więc można przyjąć,że jest przygotowana do podpięcia pod 1fazę,są plomby,nie ma co tam grzebać,bo utrata gwarancji,więc przyjmujemy,że mostek jest fabrycznie zrobiony(zauważ,że jest on po stronie odbioru,nie od zasilania)podepnij czarną żyłę pod L,jak wszystko grzeje,świeci,dmucha to gotowe…o pomiarze SWZ nie muszę wspominać? :unamused:

Witam
Schemat podłączenia tej płyty indukcyjnej wskazuje na możliwość podłączenia jej
do zasilania 1-faz. czyli 230/240 V lub do 2-faz. czyli 400 V . Absolutnie nie można do niej przyłączyć 3-ej faz. tj. L3 . Przed przyłączeniem płyty przez uprawnioną osobę należy dokładnie sprawdzić omomierzem czy brak jest mostka pomiędzy zaciskami Li i L2 płyty Czy wypust siłowy zawiera przewody N i PE oraz odłączyć i zaizolować przewód fazowy L3 . Najpierw podłączyć przewód ochronny PE ,następnie N (neutralny) do zacisku N a dopiero przewód fazowy L1 do zacisku L1 płyty . Po załączeniu zasilania sprawdzić czy na odłączonej końcówce nie pojawiło się napięcie przez ewentualny mostek pomiędzy L1 lub L2 (raczej nie powinno go tam być. Następnie sprawdzić czy działa sterowanie płyty indukcyjnej. Jeżeli sterowanie działa prawidłowo to po wyłączeniu zasilania można przystąpić do przyłączenia przewodu fazowego L2 do zacisku L2 płyty. Oczywiście połączenia tych przewodów należy dokonać w puszce hermetycznej z zapewnieniem dobrego i pewnego ich połączenia Dla uwzględnienia gwarancji wymagany jest protokół skuteczności ochrony przeciwporażeniowej. Pozdrawiam ć

Niedawno podłączałem płytę elektryczną indukcyjną i przy zaciskach był zainstalowany mostek aby była w tym miejscu jedna faza a nie dwie. Ten mostek wyjąłem i podłączyłem 3 fazy L1 L2 L3 N PE. Obok zacisków istnieje schemat wszystkich możliwych podłączeń kuchni elektrycznej, zaś w innym przypadku miałem wyprowadzone tylko cztery zaciski do podłączenia elektrycznego L1 L2 N PE i podłączyłem tylko 2 fazy i wszystko jest ok

Kuchnię najlepiej jest podłączyć do tylu faz ile jest możliwe, pomimo iż wystarczy tylko 1 Faza ale najlepiej jest rozłożyć obciążenie na inne fazy

Bardzo łatwo jest spalić płytę nie czytając instrukcji . Jak Koledzy byście podłączyli bez instrukcji mając kolory przewodów :
Zielonożółty ,Niebieski ,Szary ,Czarny ,brązowy ?
Według instrukcji ;
Zielonożółty – PE
Niebieski - N
Szary – N
Czarny L1
Brązowy L2
Wykorzystywane są tylko dwie fazy . Czy nie można się pomylić ?

Przyznaję,że raz się pomyliłem kilka lat temu,mając te kolory, i nie czytając instrukcji. Płyta poszła z dymem,ale udało się ją reklamować. :slight_smile:

Witam ,
ja daję szary na L3 ( jak można oczywiście ) , reszta jak wyżej :unamused:

ja daję szary na L3 ( jak można oczywiście ) , reszta jak wyżej > :unamused:

W tym przypadku płyta będzie spalona . Szary oznacza przewód N ( niestety )

to co to była za płyta chińska? szary to kolor fazowy i jeśli miały być 2xN to powinna być zworka na zaciskach, druga sprawa że zaciski w płytach nie są plombowane i trzeba je zawsze otworzyć gdy mamy płytę z kablem i jeżeli ktoś tam zapiął szary na N to bład po stronie producenta

Masz więcej szczegółów (z tej instrukcji)?
Może to są N1 i N2?
Wtedy L1 i L2 mogłyby być na jednej fazie, ale z osobnymi zabezpieczeniami (przykładowo 2x16A zamiast 1x32A), takie rozwiązanie miałoby swój sens.