Witam,
Mam dwa problemy do rozwiązania, z góry dziękuję za pomoc,
- Kupiłem płytę indukcyjną zasilaną na siłę.
Zdjęcie nr 1 pokazuje ulotkę na kablu od płyty grzewczej.
Zdjęcie nr 2 to zabezpieczenie - 3-polowy bezpiecznik 16A, u mnie w mieszkaniu.
Zdjęcie nr 3 to licznik na klatce schodowej.
Nie wiem czy mam podłączyć płytę wg schematu “2x230V 2L+2N~”, czy “400V 2N~” (zdjęcie nr 1).
- Kupiłem również piekarnik zasilany klasycznie na 230V. Może to głupie pytanie ale chciałem się upewnić. Czy mam podłączyć piekarnik zwyczajnie do innego gniazdka, niezależnie od podłączenia płyty indukcyjnej.
W instrukcji jest napisane ,Podłączenie elektryczne powinien wykonać uprawniony elektryk" On też powinien podstemplować gwarancję.
Skoro jest doprowadzone do kuchni 3fazy, to raczej logiczne jest, żeby podłączyć to w/g schematu na 400V. Piekarnik może by- podłączony z niewykorzystanej fazy, lecz, jeśli jest zakończony wtyczką, powinien być zasilony z oddzielnego gniazda dla niego dedykowanego .
Jeśli jest na 400V to jest to opcja dla ciebie jedyna, przy czym nie możesz podłączyć pod istniejący obwód tylko nowy stworzony specjalnie do tego pieca.
To samo z piekarnikiem.
A czy ma wtyczkę?
I uwagi końcowe jaki masz przydział mocy dal twojego mieszkania .
Czy instalacja zasilająca owe mieszkanie jest przygotowana na takie obciążenie.
W tej chwili mam piekarnik z plyta grzewcza (starego typu, i jako jedno zespolone urzadzenie). Obecnie ten sprzet jest podlaczony do tego 400V. Ja wymieniam na dwa osobne urzadzenia. Rozumiem ze moge wykorzystac ten obwod ?
Czyli mam podlaczyc wg schematu na 400 V ?
A piekarnik nie ma fabrycznej wtyczki, jest surowy przewod z 3 żyłami.
Nie ty, tylko uprawniony elektryk może to zrobić zgodnie ze schematem.
Cytat z instrukcji.
Przyłączenie płyty do instalacji elektrycznej
Uwaga!
Przyłączenia do instalacji może dokonać tylko wykwalifikowany instalator posiada
jący stosowne uprawnienia. Zabrania się samowolnego dokonywania przeróbek lub
zmian w instalacji elektrycznej.
UWAGA! Instalator jest zobowiązany wydać użytkownikowi „świadectwo przyłączenia kuchni
do instalacji elektrycznej” (znajduje się w karcie gwarancyjnej).
Inny sposób podłączenia płyty niż pokazano na schemacie może spowodować jej uszkodzenie.
Czym się różnią te dwa schematy połączeń?
W płycie znajdują się 2 zasilacze impulsowe zasilane z 230 woltów.
Urządzenia powyżej 2kW muszą mieć swój osobny obwód. Totalnie minimalny przekrój przewodu (nie znając tej kuchenki ani instalacji) to 2.5mm kw. Eskę (wył. nadprądowy) proponuję dobrać do mocy kuchenki aby zabezpieczyć “cały” obwód - czyli nie tylko przewód ale i kuchenkę. W miarę możliwości radzę B, choć ogrzewanie indukcyjne może wymusić C i zastosowanie większego przekroju w razie zwarcia (co by Ci się chałupa nie spaliła bo szkoda Ci było 10zł więcej na przewód).