Niedawno podłączałem u klienta płytę gazową do instalacji elektrycznej - aby działała zapalarka i piekarnik elektryczny. Obydwa powyższe urządzenia miały wyprowadzone przewody bez wtyczek ale klient miał wykonane do tego celu gniazda 1 faz. z uziemieniem, przewody niestety były w tym przypadku krótkie więc je wymieniłem na dłuższe i o przekroju 3 x 2.5 mm2 (fabrycznie były zainstalowane 3 x 1.5 mm2). Na przewodach zainstalowałem wtyczki 1 faz. i zwróciłem uwagę aby czarna żyła była podłączona do fazy, ale ponieważ było tam zainstalowane gniazdo p/t podwójne z uziemieniem więc gdy wkładamy wtyczkę do gniazda dolnego a następnie górnego to fazę mamy na przeciwnych bolcach wtyczki - klienta uprzedziłem żeby wkładał wtyki do właściwych gniazd.. Moje pytanie jest takie - jakie znaczenia w takim przypadku ma różnica, że na niebieskiej żyle będzie faza a na czarnej ZERO - uziemienie oczywiście żółto-zielona - przy płycie gazowej jest zainstalowana płytka elektroniczna - dostęp z do zacisków kuchni był bez problemu.
Pytanie jest bez sensu. To kolega powinien sobie na nie odpowiedzieć, robiąc z urządzenia podłączonego na stałe (tak przewidział producent) urządzenie przenośne. Może też nową deklarację i znak C E? Co kolega na to?
Obydwa powyższe urządzenia miały wyprowadzone przewody bez wtyczek
I należałoby zastosować puszkę rozgałęźną z listwą zaciskową i podłączyć na stałe bez wtyczek. Kuchni raz ustawionej nie rusza się wieki.