podłączenie płyty ceramicznej-proszę o podpowiedź

sytuacja wygląda tak : mam do podłączenia płytę ceramiczną oraz piekarnik elektryczny , piekarnik ma moc 2,1 KW - podłączenia tylko na 1 fazę , płyta ma łącznie 6,3 KW , mam wyprowadzone jedynie zasilanie 3 fazowe, 5-cio przewodowe , z zabezpieczeniem 16 A, mam w związku z tym pytanie , czy mozna płyte podłączyć standrdowo na 3 fazy i do jednej z faz podpiąć jeszcze 1 fazowy piekarnik , czy tez lepiej dorobić dodatkowe gniazdo 1 fazowe z przeznaczenioem specjalnie do piekarnika , jak dorobić gniazdo to czy może być ono wspólne dla lodówki i piekarnika o mocy 2,1 KW ( bo jak dodatkowe gniazdo to w moim przypadku tylko podłączone razem z lodówką inaczej nie będzie jak sie wpiąć gdzie indziej ).
Czy można np płyte podłączyć tylko na 2 fazy , a 3-cią wykożystać do piekarnika ? jeśli tak to jak to powinno wyglądac takie podłączenie ? na 3 fazy to bez problemu ,a na 2 ?
Nie będę tego sam podłączał, narazie bo czekam na meble, tyle że musze zrobić już kafelki , pomalować ściany i dlatego muszę przygotowac odpowiednie gniazda i prewody żeby nie rozwalać czegoś później.

Witam Kolegów.

Kolego pawelurb - odpowiedź jest między innymi tu :

http://ise.pl/forum/viewtopic.php?p=74854&highlight=#74854

Witam

Na początku chciałbym zwrócić uwagę, że swój temat powinieneś założyć w dziale “nie jestem elektrykiem…”

Pomijając poprawność wykonania instalacji (rzecz oczywistą) należy zwrócić również uwagę na jej ergonomię.
Jeśli już zdecydujesz się na ułożenie kabli i wykonanie puszek (połączenia obowiązkowo wykonane przez elektryka) to proponowałbym przekroje, ilość i trasy przewodów oraz lokalizację punktów uzgodnić z elektrykiem.
Kilka podpowiedzi - do przemyślenia:

• gniazdko zasilające lodówkę - najlepiej nad lodówką
  • gniazdko nad blatem obok lodówki - ulubione miejsce na czajnik bezprzewodowy
  • dobór odpowiedniej puszki połączeniowej dla kuchni elektrycznej oraz umiejscowienie je na odpowiedniej wysokości - aby nie trzeba było rozbierać mebli do podłączenia kuchni.
  • gniazdko pod okap -
  • gniazdo pod zmywarkę oraz rozdrabniacz pokarmu
  • wypust lub gniazdo pod oświetlenie halogenowe
  • gniazdko pod kuchenkę mikrofalową
  • inne gniazda pod urządzenia zabudowane na stałe, ale które nie przyszły mi teraz do głowy
    W zasadzie wszystkie w/w urządzenia można podłączyć tak, że nie będzie widoczny ani jeden kabel.

Dodam jeszcze, że dla kuchni elektrycznej powinien zostać wykonany osobny obwód (3F) z TR oraz minimum dwa obwody (1F) na pozostałe punkty (bo w kuchni mogą zostać równocześnie włączone czajnik bezprzewodowy, zmywarka, kuchenka mikrofalowa).
Nie należy również zapomnieć o połączeniach wyrównawczych (zlew, kran).

Pozdrawiam
Artur

taaa, nawet gdy są rurki plastikowe. Przewód przyspawać do tej rury :wink:

taaa, nawet gdy są rurki plastikowe.

Właśnie szczególnie w tym przypadku.

Decyzję o konieczności połączeń wyrównawczych powinien podjąć elektryk na miejscu po zapoznaniu się z instalacją oraz zamontowanymi urządzeniami kuchennymi (agd).

Z wypowiedzi kolegi pawelurb wynika, że nie posada instalacji gazowej więc może zaistnieć potrzeba zainstalowania w kuchni przepływowego podgrzewacza wody bądź termy nad zlewem.
W odpływie zlewu montuje się rozdrabniacz pokarmu, w bezpośrednim sąsiedztwie zlewu zmywarkę, a gniazda zasilające dla tych urządzeń najczęściej pod zlewem w pobliżu instalacji wod-kan.
W przypadku jakiegoś uszkodzenia instalacji istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się niebezpiecznych napięć dotykowych np. na zlewie, kranie, itp.
Połączenia wyrównawcze są więc wskazane.

Chcę jeszcze dodać, że kilkakrotnie spotkałem się z problemem “kopania” kranu lub wody w łazienkach i kuchni właśnie przez brak lokalnych połączeń wyrównawczych.