Jest taka sytuacja - u klienta jest kilka Wykonawców, jeden z nich ma pilarkę stołową (trójfazowa), chłodzoną wodą, z wtyką 5-bolcową. Obecnie zasila sobie on tę pilarkę z garażu w którym jest gniazdo 4-bolcowe poprzez swoją “przejściówkę/adapter” - trwa to już z dwa tygodnie. Instalacja w garaż wygląda na bardzo starą. Czy da się tak lokalnie (na potrzeby pilarki) przygotować instalację pomiędzy gniazdem 4-bolcowym, a 5-bolcowym, aby dodać wyłącznik nadprądowy oraz wyłącznik różnicowoprądowy w celu zwiększenia bezpieczeństwa użytkowania takiej pilarki ?
Dołączam dwa schematy, które służą tylko jako podstawa do merytorycznej krytyki
(uziom pod skrzynką roboczą, to uziom roboczy/tymczasowy)
Od razu wspomnę, że podobny wątek założyłem na elektrodzie, jednakże tam uzyskać odpowiedzi w stylu “nie robi się tego ponieważ” lub “ten schemat jest nieprawidłowy bo” nie ma praktycznie szans. Obecnie ciekawi mnie po prostu jak to prawidłowo wykonać, tym bardziej że prace na pilarce dobiegają końca.
Po pierwsze … “rzeźbisz”, czy jesteś elektrykiem? Po drugie… jaki jest układ sieciowy w budynku?
Póki co, żaden z narysowanych przez Ciebie układów nie nie jest poprawny a dalsza pomoc zależy od odpowiedzi na powyższe pytania.
Przede wszystkim musisz odpowiedzieć na pytanie - czy ta pilarka w ogóle potrzebuje N. Jeżeli nie, to zmieniasz wtyczkę na 4P, we wtyczne jest PE ale nie ma N i wszystko gra.
Jeżeli potrzeba N, to czeka Cię przeróbka instalacji by te N uzyskać. Chyba że wolisz przerabiać pilarkę i z 400V zrobić 230 transformatorem do jakichś układów sterowania.
Hej,
pilarka nie potrzebuje N, ma tylko silnik trójfazowy, układów sterowania nie ma, tylko sam wyłącznik główny.
Nie wiem jaki tam jest układ sieciowy.
W układzie nic nie zmieniam, tym bardziej że to nie moja pilarka.
Czy jestem elektrykiem? Kiedyś chodziłem do technikum elektrycznego, później składałem szafy, a jeszcze później projektowałem szafy do maszyn elektrycznych, ale wtedy zawsze miałem do czynienia z punktami przyłączeniowymi z sieci TN-S/TN-C-S i ostatni raz robiłem to z 12 lat temu.
W takim razie nie stosuj żadnych przejściówek z 4-polowego gniazda na 5-polową wtyczkę. Przy tej pilarce by to działało w miarę bezpiecznie. Ale jak kiedyś byś się pomylił i użył jej do czegoś innego to mogłoby się skończyć tragedią albo stratami w maszynach.
Najlepiej i najłatwiej zmienić wtyczkę na 4-pinową. Jeżeli chodzi o RCD, sprawdź w instrukcji danego modelu czy producent dopuszcza podłączenie na styk N jednej z faz - by działał przycisk test. Ewentualnie poszukaj modelu w którym obwód testowy jest zasilany z napięcia międzyfazowego.
Czyli na przykład taki RCD:
spełniał by swoją rolę.
Jeżeli można prosić tylko o odpowiedzieć, co jest nieprawidłowego w tym dwóch schematach, które przesłałem - pod warunkiem, że byłoby to zastosowane do odbiornika trójfazowego który nie wymaga przewodu neutralnego ?
[quote=“czarnylewis, post:6, topic:15183, full:true, full:true”]
Jeżeli można prosić tylko o odpowiedzieć, co jest nieprawidłowego w tym dwóch schematach, które przesłałem - pod warunkiem, że byłoby to zastosowane do odbiornika trójfazowego który nie wymaga przewodu neutralnego ?
[/quote]
Pierwszy szkic:
jeżeli masz do istniejącego gniazda poprowadzoną instalację 4-żyłową a tak napisałeś, to:
-dla TN-C nie masz w nim przewodu PE tylko PEN , który należy przed RCD rozdzielić na N i PE, z których N powinien przejść przez różnicówkę do odpowiedniego styku gniazda 5P ; PE przechodzi bokiem, tak jak narysowałeś (uziemienie tego miejsca nie jest wymagane)
-dla TT mogą być na zasilaniu 4 żyły (L1, L2, L3 I N a nie PE) ale musi istnieć tzw. uziemienie lokalne do którego powinny być podpięte metalowa obudowa gniazda (jeżeli taka jest) i obudowy urządzeń w I kl. ochronności ; N przechodzi przez RCD ! - to bardzo archaiczne rozwiązanie, ale można je jeszcze spotkać (a Ty właśnie piszesz o starej instalacji)
W obu przypadkach dobrym pomysłem jest róznicówka.
Drugi szkic:
- dla TN-C, oprócz błędnego oznaczenia przewodu PE w istniejącym gnieździe (ma być PEN), ten układ można by uznać za pozytywny, jednak tworzy się w ten sposób “wyspę TT”, która w tym wypadku nie ma sensu ponieważ są idealne warunki na przejście w układ TN-C-S (o wiele lepszy, bezpieczniejszy). W Twojej konfiguracji nie miałbyś też podpiętego N w nowym gnieździe 5P.
- dla TT sprawa wygląda tak samo jak opisałem wyżej , tylko brak tu połączenia z obudową gniazda 400V/16A (musi być wtedy plastikowe)
Jak widzisz, do zbudowania układu nowego gniazda 400V/16A, 5p jest Ci niezbędna znajomość układu sieciowego Twojej instalacji. Jeżeli będziesz miał taką wiedzę, sprawa robi się bardzo prosta do prawidłowego i bezpiecznego rozwiązania. No i na koniec przydałyby się pomiary na tym gnieździe ale mam nadzieje, ze jako elektryk (choć “nieczynny”) masz tego świadomość 
Klient ma mieć sprawną instalację, a nie glazurnik ma myśleć, co by tu doczepić, żeby było “bezpieczniej”.
O ile Twoje rozwiązanie “zwiększa” bezpieczeństwo i ile będzie kosztowało?
Zwiększa niedużo, a będzie kosztować za dużo bo ok. 300 zł.
elmontjs dziękuję. W końcu doczekałem się konkretnej odpowiedzi, w nawiązaniu do pytania.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest możliwe aby w tym gnieździe było tylko PE?
Pytam tylko dlatego, że na forum elektrody, ktoś uparcie twierdził, że tak będzie.
Nie wiem czy to w ogóle jest przydatne, ale to zdjęcia gniazda:
[quote=“czarnylewis, post:9, topic:15183, full:true, full:true”]
[/quote]
To nie jest możliwe. To jest pewne. Te gniazda występowały tylko ze stykiem PE, tak samo jak współczesne gniazda 4-pinowe.
elmontjs, tu nie ma PEN, tu jest zero lub co najwyżej uziemienie z rury do wody.
Gniazdo może i ma styk ochronny, ale może być niepodłączony. Przecież do krazjegi nie jest potrzebny. Nie masz gwarancji, że jest podłączony i o wystarczająco niskiej IPZ, a zero się nie upaliło gdzieś po drodze.
To klient, u którego robisz ma mieć sprawny punkt przyłączenia, a nie zatrudniać glazurnika, co zrobi też elektrykę.
Ciach!
Pozdrawiam.
[quote=“KonradOW, post:11, topic:15183, full:true, full:true”]
Gniazdo może i ma styk ochronny, ale może być niepodłączony.
[/quote] Bzdury Waść pleciesz i tyle.
[quote=“KonradOW, post:11, topic:15183, full:true, full:true”]
czarnylewis pisze: ↑pt paź 18, 2024 18:24
To nie jest możliwe. To jest pewne. Te gniazda występowały tylko ze stykiem PE, tak samo jak współczesne gniazda 4-pinowe.
[/quote] Styk z “grubszym bolcem” w gnieździe 400V 4P oznaczony jest z reguły “symbolem uziemienia” oznacza to nie mniej, nie więcej, tylko że ma pełnić funkcje ochronną. Zatem przewód PEN a starej nomenklaturze (może w tym wypadku bardziej odpowiedniej- przyznam rację kol. KonradOW) przewód zerujący pełni taką funkcję a więc ten zacisk jest dla takiego przewodu przeznaczony
- jeżeli mowa o układzie TN-C (stare zerowanie).
[quote=“elmontjs, post:12, topic:15183, full:true, full:true”]
Bzdury Waść pleciesz i tyle.[/quote]
Tyle się naoglądałem różnych ciekawych, innowacyjnych i potanianych instalacji, co pracują od 40 lat i nic się nie dzieje, że aż mi się w głowie zakręciło:
Krajzega będzie pracować na jednofazowym trójżyłowym (czarna, niebieska, ż-z) przewodzie z przedłużacza. Ten rozłącznik też będzie prawidłowo rozłączał. I nie będzie widoczne to dla użytkownika.
[quote=“elmontjs, post:12, topic:15183, full:true, full:true”]
przewód zerujący pełni taką funkcję a więc ten zacisk jest dla takiego przewodu przeznaczony
[/quote]
Oznaczenie styku jest tylko bo niby tak powinno być. Czy jest prawidłowo podłączony, wykonany, ciągłość przewodu ochronnego jest zachowana, to już zależy od elektryka i Szanownego Pana Właściciela.
Pozdrawiam.