Witam, na samym początku chciałbym się przedstawić, jestem po szkole zawodowej i jestem monter elektronik, posiadam uprawnienia SEP “E” do 1kV i chciałbym się dowiedzieć czy mogę poprowadzić natynkową rurkę na kable elektryczne do rozdzielni, która jest w pomieszczeniu obok kuchni dzieli ją tylko ścianka z płyt gipsowych. Rurka byłaby w kuchni na ścianie za piekarnikiem elektrycznym z kablem, czy to nie będzie jej szkodzić (temperatura) ?, a potem by wchodziła w ścianę do drugiego pomieszczenia na łączeniu ścianki działowej, a potem już w ścianie aż do rozdzielni. Czy takie rozwiązanie jest prawidłowe ? Pozdrawiam Pawel2990
jaka jest najwyższa temperatura za tym piekarnikiem ?
nie wiem jaka jest tam temperatura, bo piekarnik elektryczny będzie dopiero zakupiony za pół roku. jaką temperaturę wytrzyma rurka na kable elektryczne i sam kabel ile wytrzyma ?
-
Producenci piekarników podają, jakie odstępy należy zachować wokół pierkarnika, montując go np. w meblach kuchennych, dla zapewnienia wentylacji.
-
Dając przewód elektryczny w takiej odległości, na pewno go nie “przypalimy”.
AWK
witam Kolegów ![]()
Wymieniłem właśnie kuchenkę, żona dobry placek upiekła a obudowa letnią była ![]()
to spokojnie mogę dać rurkę z kablem elektrycznym do kuchenki ?
Trochę teoretyzowania
- Rurka to kiepska ochrona przed ciepłem, za to utrudnia chłodzenie przewodu, warta stosowania dla ochrony przed uszkodzeniem mechanicznym
- Przewód prowadzimy nisko ok 10cm nad podłogą lub jeszcze niżej przy prawidłowym montażu kuchni w niewielkim stopniu odczuwa wzrost temp z powodu grzania w piekarniku (warunek to kilkucentymetrowa szczelina za szafkami i otwory wentylacyjne w blacie kuchni).
Meble robione “na miarę” dla kuchni do zabudowy z piekarnikiem czasami nie mają szczelin wentylacyjnych, albo szczeliny “kucharka” szczelnie pozamykała.
Podstawowa rada - sprawdzić czy są szczeliny powietrze zalecane przez producenta, czy powietrze ma możliwość cyrkulacji.
niech mi ktoś powie, kto może wypełnić ten dokument ? mogę ja bo posiadam uprawnienia SEP (E) ?
Witam
IMHO nie widzę problemów z interpretacją tekstu wniosku
"Oświadczam, że:
- posiadam ważne zaświadczenie kwalifikacyjne numer uprawniające do sprawdzania stanu technicznego instalacji elektrycznych
- instalacja elektryczna w powyższym obiekcie (od miejsca dostarczania energii elektrycznej) została wykonanai sprawdzona zgodnie z obowiązującymi przepisami i nadaje się do załączenia pod napięcie. Za stan instalacji elektrycznej przyjmuję całkowitą odpowiedzialność."
Odpowiedź na pytanie 1 - każdy kto ma D+ pomiary i to wynika wprost z treści wniosku (zaświadczenie kwalifikacyjne) a dodatkowo po zmianach prawa budowlanego także posiadacze UB (oczywiście w zakresie sieci, instalacji i urządzeń el.)
Odpowiedź na pytanie 2 - nie (jak piszesz posiadasz E, o pomiarach nie piszesz
to muszę mieć uprawnienia SEP D + pomiary żeby to wypełnić ? a z E to nie mogę ?
No to może inaczej. Spróbuj podać podstawę prawną która upoważnia Ciebie jako posiadacza zaśw. kwal. E1 do złożenia cytowanego oświadczenia.
nie znam żadnych podstaw prawnych, ten dokument mogą wypisać tylko osoby z D + pomiary, tak ?
Właśnie tak uważam.
Ty możesz wykonać czynności o których informuje 2 pkt. oświadczenia ale po Tobie musi pojawić się ekipa pomiarowa która zweryfikuje efekty pracy montażowej a dozorujący tę ekipę może wystawić stosowne oświadczenie.
Wiem że formalności w odniesieniu do pojedyńczego piekarnika tkną zbytnim formalizmem ale procedury są takie zarówno w przypadku owego piekarnika jak też odbiorcy zgłaszającego znacznie większe obiekty.
to do piekarnika potrzeba osobę z D + pomiary ? po co ?
Czytałem na skróty ale tytuł wątku - podłączenie piekarnika elektrycznego oraz wrzucony link do strony vattenfala pozwolił mi połączyć te fakty.
Jeśli za daleko poszedłem to sorry.
Tak czy owak dla mnie “end of topic” - koniec tematu
dziękuję bardzo za odpowiedzi, temat można zamknąć. Pozdro
“ekipa pomiarowa która zweryfikuje efekty pracy montażowej a dozorujący tę ekipę może wystawić stosowne oświadczenie.” - ale pierdoły tu piszą!
AWK.