Podłączenie piekarnika elektrycznego

Witam, na samym początku chciałbym się przedstawić, jestem po szkole zawodowej i jestem monter elektronik, posiadam uprawnienia SEP “E” do 1kV i chciałbym się dowiedzieć czy mogę poprowadzić natynkową rurkę na kable elektryczne do rozdzielni, która jest w pomieszczeniu obok kuchni dzieli ją tylko ścianka z płyt gipsowych. Rurka byłaby w kuchni na ścianie za piekarnikiem elektrycznym z kablem, czy to nie będzie jej szkodzić (temperatura) ?, a potem by wchodziła w ścianę do drugiego pomieszczenia na łączeniu ścianki działowej, a potem już w ścianie aż do rozdzielni. Czy takie rozwiązanie jest prawidłowe ? Pozdrawiam Pawel2990

jaka jest najwyższa temperatura za tym piekarnikiem ?

nie wiem jaka jest tam temperatura, bo piekarnik elektryczny będzie dopiero zakupiony za pół roku. jaką temperaturę wytrzyma rurka na kable elektryczne i sam kabel ile wytrzyma ?

1. Producenci piekarników podają, jakie odstępy należy zachować wokół pierkarnika, montując go np. w meblach kuchennych, dla zapewnienia wentylacji.

2. Dając przewód elektryczny w takiej odległości, na pewno go nie “przypalimy”.

AWK

witam Kolegów :slight_smile:
Wymieniłem właśnie kuchenkę, żona dobry placek upiekła a obudowa letnią była :wink:

to spokojnie mogę dać rurkę z kablem elektrycznym do kuchenki ?

Trochę teoretyzowania

1. Rurka to kiepska ochrona przed ciepłem, za to utrudnia chłodzenie przewodu, warta stosowania dla ochrony przed uszkodzeniem mechanicznym
  2. Przewód prowadzimy nisko ok 10cm nad podłogą lub jeszcze niżej przy prawidłowym montażu kuchni w niewielkim stopniu odczuwa wzrost temp z powodu grzania w piekarniku (warunek to kilkucentymetrowa szczelina za szafkami i otwory wentylacyjne w blacie kuchni).
    Meble robione “na miarę” dla kuchni do zabudowy z piekarnikiem czasami nie mają szczelin wentylacyjnych, albo szczeliny “kucharka” szczelnie pozamykała.

Podstawowa rada - sprawdzić czy są szczeliny powietrze zalecane przez producenta, czy powietrze ma możliwość cyrkulacji.

niech mi ktoś powie, kto może wypełnić ten dokument ? mogę ja bo posiadam uprawnienia SEP (E) ?

http://dystrybucja.vattenfall.pl/file/2-20100519-115149.pdf

Witam
IMHO nie widzę problemów z interpretacją tekstu wniosku
"Oświadczam, że:

• posiadam ważne zaświadczenie kwalifikacyjne numer uprawniające do sprawdzania stanu technicznego instalacji elektrycznych
  • instalacja elektryczna w powyższym obiekcie (od miejsca dostarczania energii elektrycznej) została wykonanai sprawdzona zgodnie z obowiązującymi przepisami i nadaje się do załączenia pod napięcie. Za stan instalacji elektrycznej przyjmuję całkowitą odpowiedzialność."
    Odpowiedź na pytanie 1 - każdy kto ma D+ pomiary i to wynika wprost z treści wniosku (zaświadczenie kwalifikacyjne) a dodatkowo po zmianach prawa budowlanego także posiadacze UB (oczywiście w zakresie sieci, instalacji i urządzeń el.)
    Odpowiedź na pytanie 2 - nie (jak piszesz posiadasz E, o pomiarach nie piszesz

to muszę mieć uprawnienia SEP D + pomiary żeby to wypełnić ? a z E to nie mogę ?

No to może inaczej. Spróbuj podać podstawę prawną która upoważnia Ciebie jako posiadacza zaśw. kwal. E1 do złożenia cytowanego oświadczenia.

nie znam żadnych podstaw prawnych, ten dokument mogą wypisać tylko osoby z D + pomiary, tak ?

Właśnie tak uważam.
Ty możesz wykonać czynności o których informuje 2 pkt. oświadczenia ale po Tobie musi pojawić się ekipa pomiarowa która zweryfikuje efekty pracy montażowej a dozorujący tę ekipę może wystawić stosowne oświadczenie.
Wiem że formalności w odniesieniu do pojedyńczego piekarnika tkną zbytnim formalizmem ale procedury są takie zarówno w przypadku owego piekarnika jak też odbiorcy zgłaszającego znacznie większe obiekty.

to do piekarnika potrzeba osobę z D + pomiary ? po co ?

Czytałem na skróty ale tytuł wątku - podłączenie piekarnika elektrycznego oraz wrzucony link do strony vattenfala pozwolił mi połączyć te fakty.
Jeśli za daleko poszedłem to sorry.
Tak czy owak dla mnie “end of topic” - koniec tematu

dziękuję bardzo za odpowiedzi, temat można zamknąć. Pozdro

“ekipa pomiarowa która zweryfikuje efekty pracy montażowej a dozorujący tę ekipę może wystawić stosowne oświadczenie.” - ale pierdoły tu piszą!

AWK.