Witam! Zakupiłem mieszkanie do remontu. Obecnie do mieszkania nie jest podłączone zasilanie (poprzedni właściciele, aby nie płacić opłat stałych zdecydowali się na demontaż licznika bo mieszkanie stało puste).
W skrzynce na klatce widać, że tak jak do sąsiadów (3 mieszkania na piętro) tak i do mojego jest bezpiecznik 20A (zaplombowany). Instalacja oczywiście 1faz na mieszkanie.
Instalacja w mieszkaniu aluminiowa więc będzie wymieniona na Cu, a bezpieczniki topikowe na “eski”.
I tutaj pytania:
- Czy do ponownego podłączenia licznika będę potrzebował protokół odbioru instalacji z mieszkania? Skoro już kiedyś to mieszkanie było podłączone do zasilania?
2)W mieszkaniu będzie zamontowana płyta indukcyjna 1 lub 3* fazowa. Oprócz tego będzie także pralka, zmywarka, piekarnik. Czy przy płycie ok. 3-4kv mocy maksymalnej jest konieczność zwiększenia mocy przyłączeniowej (z 20A na 25A)?
3)Tutaj odnośnie instalacji 3 fazowej. Czy jest możliwość starać się o takową w bloku? Głównie chodzi właśnie o indukcję. I czy też jak w przypadku 1 trzeba będzie robić dodatkowe pomiary czy przyjadą i podepną pod istniejącą (wcześniej przystosowaną do zasilania 3 fazowego) instalację elektryczną?
4)Takie pytanie techniczne. Czy jak energetyka podłącza licznik na klatce to kto prowadzi przewód zasilający do mieszkania? Ja czy oni? Chodzi mi tylko o wejście do mieszkania nic po za tym? Ewentualnie czy można wnioskować o doprowadzenie odpowiedniego przekrojem przewodu do mieszkania?
Mieszkanie ma 28m2 i myślę że wystarczył by bezpiecznik 16A, żeby zasilić wszystko do okoła ale całość komplikuje ta nieszczęsna płyta indukcyjna lecz ze względu na standardy (nie moje) indukcja musi być. ![]()