Podłączenie licznika trójfazowego

Witam i proszę o pomoc.

Niedawno zamontowaliśmy w domu przepływowy ogrzewacz wody 18 kW. W domu mieszkają dwie rodziny, a licznik prądu trójfazowego jest tylko jeden, więc do rozliczeń zamontowany został podlicznik tylko do tego podgrzewacza.
Mam wątpliwości co do poprawności podłączenia tego licznika. Moim zdaniem za małe jest wskazywane zużycie prądu. Po ponad tygodniu licznik wskazuje zaledwie 1kWh.
Moje pytania:
Czy kolejność faz ma znaczenie dla poprawnego funkcjkonowania licznika?
Jeśli tak, to jak elektryk przy podłączaniu licznika mógł określić kolejność faz bez żadnych urządzeń pomiarowych? (Na moje pytania odpowiedział, że jeśli się kręci, to znaczy, że działa)
Czy we wszystkich licznikach ostatnie “kółko” oznacza dziesiętne części kWh? Mimo, że licznik był nowy, to nie dostałem do niego żadnego opisu, a mam powody, żeby wątpić w kompetencję panów ze sklepu, dlatego lepiej ich nie będę pytał.
W jaki sposób mam być pewny, że licznik pokazuje to, co naprawdę zużywam, czy raczej jak mam rozmawiać z następnym elektrykiem, który ma to sprawdzić.

pozdrawiam

PiotrO

Witam.
Kolejność faz w liczniku indukcyjnym (bo o taki pewnie chodzi) nie ma znaczenia.
Wskazania licznika możesz sam sprawdzić w sposób następujący;
jeżeli jest dostęp to podłącz za licznikiem odbiornik ( tylko jeden) o znanej mocy pobieranej- najlepiej żelazko o mocy 1 kW, następnie zmierz czas 1 obrotu tarczy licznika ( w sekundach).
Podziel 3600 przez zmierzony czas jednego obrotu a następnie podziel otrzymany wynik przez stałą licznika ( to jest liczba podana na tabliczce licznika - np. 1200 obr/kWh lub inna) - otrzymany iloraz powinien wynosić 1 , to jest wynik w kW.
Opisu licznika nikt w sklepie nie daje a schemat podłączeń jest zawsze podany na odwrocie przykrywki listwy podłączeniowej licznika.

dziękuję za radę. Aż mi głupio, bo rozwiązanie było takie proste.
pozdrawiam
PiortO

Witam.

Były kiedyś takie rumuny a w sklepach jeszcze są sprzedawane ,że ostatnie kółko nie było częścią dziesiątą lecz pełną kilowatogodziną. To ,że licznik się kręci to jeszcze nie znaczy ,że dobrzesię kręci . Zamienienie początku z końcem jednej z cewek powoduje spowolnienie licznika około 33%. Poza tym te rumuny to czasem zaczynały się nawet kręcić do tyłu gdy obciążenie było zdjęte stąd może być tak małe wskazanie bo co nakręcisz podczas mycia to przez pozostałą część doby się odkręci. Mówią , że to za sprawą niewłaściwej kolejności faz tak się działo. Zobacz przedewszystkim czy licznik ma plomby legalizacyjne i czy są jeszcze aktualne bo może ci szmelc sprzedali. Cudów nie ma jeśli z taliego podgrzewacza wypływa ciepła woda to kilowaty muszą na…lać.
Najłatwiej to powyłączać wszystkie odbiorniku w domu i włączyć ten podgrzewacz i porównać wskazania obu liczników i sprawa jasna.

Pozdrawiam marcin714

Jeszcze raz wszystko sprawdziłem i wszystko się zgadza. Mam:

• licznik rumuński
  • bez wskazań dziesiętnych
  • przybliżone wyniki pomiarów ok. 30 % niższe od oczekiwanych

Na szczęście nie kręci do tyłu

pozdrawiam i dziękuję

Piotr

Sprostuję tylko że przy równomiernym obciązeniu wszystkich trzech faz w w/w przypadku zuzycie wskazywane przez licznik będzie o 2/3 mniejsze ponieważ dwa strumienie magnetyczne wzajemnie się znoszą dająć w sumie 0 i tylko jeden strumień napędza tarczę licznika.