Podłaczenie kuchni elektrycznej

Witam!!

Na wstępie chciałbym pozdrowić wszystkich kolegów na forum i podziękować za pomoc, kiedy to czytałem Wasze wypowiedzi jako gość.
Szczególnie chciałbym podziękować moim idolom z tego forum tj. Panu Krystynowi i panu STANICA. Chciałbym kiedyś mieć taką wiedzę..

Do rzeczy, ostatnio zakupiłem piekarnik elektryczny firmy TEKA model HA845 oraz osobno płytę kuchenną TEKA mod. TT620. W zestawie zasilane każda jednofazowo.

W kuchni jest gniazdo 3-fazowe z zabezpieczeniem nadmiarowo-prądowym.
Monterzy, którzy montują całą kuchnię(meble), jednocześnie mają kwalifikacje do podłączenia kuchni elektrycznej. Chcą podłączyć płytę na jedną fazę
i piekarnik na drugą fazę a jedną zostawić nie ruszaną.

Moje stanowisko jest takie, żeby i płyta i piekarnik były zasilane z trzech faz ze względu na równomierność obciążenia. Dzwoniłem do serwisu do firmy TEKA i powiedzieli mi, że można podłączyć płytę na dwie fazy a piekarnik na 1 fazę.

W instrukcji od piekarnika, są schematy podłączenia w puszce zaciskowej na 1, 2 i 3 fazy (schematy w załączniku)

Puszki zaciskowe są jednakowe zarówno przy piekarniku jak i przy płycie, wejścia na poszczególne fazy są zmostkowane blaszkami z fazą zasilającą, zgodnie ze schematem który był zamieszczony w instrukcji da radę zasilić piekarnik jak i płytę z trzech faz.

Jednak zarówno w serwisie jak jak i panowie “monterzy” twierdzą ze piekarnik trzeba zasilić z jednej fazy i płytę z kolejnej.

Proszę kolegów o pomoc

Witam Kolegę przemazzz i Kolegów na Forum.

Pozwoliłem sobie ponumerować schematy Kolegi.

Na rys. 1 ma Kolega schemat podłączenia piekarnika.

Na rys. 2 schemat podłączenia płyty - podłączenie do napięcia 230V .
Dwie zworki łączą wyprowadzenia z poszczególnych grzałek. Proszę zwrócić uwagę na wymagany przekrój przewodu w tym wypadku.

Rysunek 3 to podłączenie płyty pod dwie fazy (już tylko jedna zworka), w tym wypadku piekarnik podłączamy pod fazę trzecią. Przekrój przewodu zasilającego maleje. Oczywiście ilość żył w przewodzie “rośnie”.

Rysunek 4 to podłączenie płyty pod 3 fazy (wówczas piekarnik podłączamy pod fazę najmniej obciążoną). Nie ma ani jednej zworki.

Jednak zarówno w serwisie jak jak i panowie “monterzy” twierdzą ze piekarnik trzeba zasilić z jednej fazy i płytę z kolejnej.

Zgadza się, piekarnik trzeba zasilić z jednej fazy , płytę zasilamy według rysunków 2, 3, lub 4.

Witam
Kuchnię elektryczną dostosowuje się do przekroju przewodów obwodu zasilającego, tak jak podane w tablicach, jeśli jest możliwość podłączenia do 3-f to może to być 1,5mm2, jeśli nie ma zasilania 3-f to należy sprawdzić jaki jest przekrój przewodów już istniejących, jeżeli mniejszy niż podane w tablicach to niestety czeka nas montaż dodatkowego obwodu elektrycznego.
I dlatego podłączanie kuchni należy powierzyć elektrykowi, który ma za obowiązek wystawienia zaświadczenia o prawidłowości podłączenia kuchnni do sieci elektrycznej.
Niektóre sklepy nie chcą podpisać gwarancji na urządzenie bez takiego oświadczenia elektryka z pieczątką.

Witam Kolegów na Forum.

Kuchnię elektryczną dostosowuje się do przekroju przewodów obwodu zasilającego, tak jak podane w tablicach

To jaką kuchnię kupić mając przewód np. 2x1,5 mm
Co prawda zdanie wyrwane z kontekstu , ale dokładnie tak można zrozumieć. Trochę niefortunne.

Przy 1-fazowym zasilaniu np. mieszkania ciężko jest zmieścić się w granicach “przydziału mocy” z RE dla
podłączenia kuchni elektrycznej o mocy dochodzącej do 7 kW (a nawet i więcej)
Szukać po sklepach kuchni o małej mocy ?
http://www.chi.pl/x_C_Dz__P_40410836__PND_40410067.html

Dla krótkiego odcinka przewodu wystarczy 5x2,5 mm

Dziękuję kolegom za odpowiedź i cenne uwagi,

Główna rzecz o którą mi chodzi to jest fakt, iż w serwisie mówią żeby podłączyć płytę pod jedną fazę i piekarnik pod jedną, ewentualnie płytę pod dwie fazy. A w instrukcji producent przewiduje zarówno podłączenie pod 1, 2 lub 3 fazy. Kto ma rację??

Pozdrawiam

Witam Kolegów.

My i producent :slight_smile:

Witam,
Kolega elpapiotrowski odpowiedział już Panu, w poprzednich postach.
Pozdrawiam Bartek.

Gazową? :wink:

Witam Kolegów.

A jak nie ma gazu w domu :wink:
Kolego jdubowski, w ten sposób możemy sobie pisać i wyrywać zdania z kontekstu, bo nie za bardzo zrozumiałem sensu tej wypowiedzi.

Zostało napisane poniżej wyraźnie, jak widzę podłączanie kuchni elektrycznych do instalacji domowych.

Jeśli przydział mocy jest za mały i/lub przewody nie są zgodne z wymogami to pozostaje nam zakup kuchni gazowej. Jak nie ma gazu to pozostaje zakup butli gozowej 11 kg.
Przewód 3x1,5 mm2 jest wystarczający do … zasilania zapalarki.

I do zasilania kuchenki elektrycznej o mocy 7kW. Trzeba zdawać sobie sprawę, że zabezpieczenia nie pozwolą na korzystanie na full kuchenki. Albo płyta, czy nawet jej część, albo piekarnik. 2kW przewód 1,5 spokojnie przeniesie.

Obawiam się, że w przypadku zasilenia przewodem 3x1,5 mm2 kuchenki i piekarnika elektrycznego, po kolejnym zadziałaniu zabezpieczeń przyjdzie “fachowiec” i wymieni … zabezpieczenia na 25A i kuchenka elektryczna i piekarnik będzie działać bez ograniczeń.

I tak samo się dzieje, jak ktoś na zapasowym kole, takim mniejszym z żółtą felgą ciśnie 150km/h.

Mam piekarnik elektryczny 2kW i zasilam to z 1,5 i zab. 10A. I gra.

Witam !
Firma teka posiada w swojej ofercie kuchenkę el. zasilaną jednofazowo, w której napięcie na poszczególne “płytki” podawane jest po kolei (dzięki elektronice). Przy zabezpieczeniu 16A można korzystać ze wszystkich “płytek”. Rozwiązanie to pozwala uniknąć kosztów związanych ze zwiększeniem mocy el. pobieranej z sieci el-en.
Pozdrawiam !

Sprzedawcy powini informować lientów o konieczności konsultacji przed zakupem kuchni z fachowcem co oszczędziło by klientom wielu dodatkowych wydatków , nie zawsze podłączenie kuchni elektrycznej jest w ogule możliwe bez przeciążania isniejącej instalacji

Juz widze jak sprzedawca wypytuje sie klienta o szczegoly techniczne instalcji el. Klient mowi ‘nie wiem’, a zaraz po tym ‘to ja sie jeszcze zastanowe’ i wychodzi ze sklepu.