Posiadam kilka pytań odnośnie podłączenia kuchni elektrycznej:
Kuchnie elektryczne mogą być zintegrowane z piekarnikiem(jedno podłączenie) lub rozłączne(kuchnia podłaczana oddzielnie, piekarnik oddzielnie). Sama płyta ceramiczna posiadająca 4 pola grzejne ma zwykle całkowitą moc na poziomie 7kW. PIekarnik to około 2kW
Płyty ceramiczne posiadają zwykle opcje podłączenia pod 1,2 lub 3 fazy. Ponieważ instalacja w budynku jest 3 fazowa ( 5 przewodowa) podłączam oczywiscie pod wszystkie 3 fazy aby zrównoważyć obciążenie. Pytanie jest o przekrój przewodu. W instrukcji od samej płyty piszą, ze w przypadku 3 faz wystarczy 5x1,5mm2. Wydaje mi się, ze to jednak za mały przekrój i stosuję linkę 5x2,5mm2 - co o tym Koledzy myslicie?
Teoretycznie przewod o mniejszym przekroju jest wygodniejszy - tańszy, zajmuje mniej miejsca itp. Uciążlowosci przy 2,5mm2 - sa praktycznie zadne a spadek napiecia uwazam bedzie mniejszy, mniejsze szanse na przegrzanie itp. Dlugosc tego przewodu to zwykle 1,5m. Instalacja w scianie od tablicy do puszki ma zas przekroj 5x4mm2
Piekarniki wolnostojace z kolei są podłaczane zwykle na wtyczkę. Wtyczka jednak wymaga dodatkowego gniazda w kuchni (ktorego moze nie byc) Co myslicie o ucieciu wtyczki i podłaczeniu przewodu bezposrednio do puszki razem z kuchnią?
Czy w przypadku gdy przewód fabryczny z piekarnika jest za krótki nie będzie błędem, jeśli przedłużę ten przewód za pomocą identycznego przewodu poprzez zlutowanie i izolację (oczywiscie nie w nieskończonosc, ale o około 1m)
Jesli piekarnik ma złącze to bez problemu. Gorzej jak sie okaze ze przewod jest na stałe zainstalowany i potrzebne bedzie rozbieranie calego urzadzenia( a nie samego złącza). Ale być może tam jest takie złącze - a sama wtyczka jest jakby rozwiazaniem uproszczonym i traktowanym jako do zmiany
Nawet zwykłe kuchenki “wolnostojące” posiadają zaciski pod osłoną i można spokojnie wywalić cały kabel i dać o odpowiedniej długości, tak że sądze że w przypadku kuchni płyta+piekarnik powinno wyglądać to dokładnie tak samo. Jeżeli tak nie jest to wydaje mi się że producent tego jest raczej “nieodpowiedzialny”
Witam Kolegę Profus i wszystkich Kolegów na FORUM.
Wydaje mi się, że mowa tu jest o przewodzie wychodzącym na zewnątrz urządzenia, który będzie to podpięty do odpowiednich zacisków. W takim przypadku może nie przesadzajmy z przewodami specjalnymi. Jeżeli temperatura może być wyższa od 50^C przy tabliczce łączeniowej (co wg mnie jest do kitu i raczej takiej nie ma), to na przewodach przyłączeniowych można zastosować prymitywne, ale b.dobre koraliki porcelanowe lub koszulki termiczne.
witam.
uwaga moja dotyczyła wymiany przewodu - wymieniamy na taki sam typ - jeśli krótki jest nietypowy (np. o podwyższonej temp. użytkowania), to i nowy, dłuższy musi spełniać te same kryteria doboru przewodu.
i na to trzeba zwrócić uwagę.
PIekarnik ma w standardzie kabel z wtyczką. W piekarniku ktory instalowalem (Gorenje) był jednak punkt - panel w ktorym ow przewod mozan bylo odlaczyc i podlaczyc inny. Odpowiadała mi natomiast jego długosc wiec zwyczajnie ucialem wtyczke a przewody podlaczylem bezposrednio do puszki