Podłączenie kuchenki elektrycznej - czy dobrze?

Witam. Proszono mnie o podłączenie kuchenki, jednak zanim się zabiore za to - chciałbym się 10 razy upewnić.

Kuchenka, założmy 5kW (jeszcze nie kupiona)

Nie ma oczywiście gniazda 3f~ - pomysłem moim jest pociągnięcie przewodu.

Schemat:

Pytanie: w jaki sposób zrealizować podział na N i PE w mieszkaniowej tablicy ? .. po prostu przykręcić przewody na zaciskach PEN?

Szanowny kolego
Napisałeś że nie jesteś elektrykiem i tego się trzymaj. Nie jesteś, więc pozostaw to fachowcowi. Ja już nie raz widziałem cuda. Elektryk poprawnie zainstaluje, sprawdzi, pomierzy czy jest bezpiecznie.

Nie przeliczaj kilkudziesięciu złotych na życie ludzkie. Kuchnia to mokre łapki.

Nie wolno ignorantowi bez uprawnień grzebać w instalacjach. Nam z kolei nie wolno doradzać tym co zagrażają sobie i innym.

Jak można by było wykonywać instalacje bez uprawnień to i szkół elektrycznych by nie było. Każdy zawód ma swoje prawa. Tu jest wielka odpowiedzialność.

STANCA

Może napisalem w złym dziale - jestem na studiach , kierunek Elektrotechnika (Politechnika Gdańska), mam uprawnienia E (do 1kV) na wszystko oprócz trakcji elektrycznej. Brakuje mi tylko doświadczenia praktycznego - dlatego napisałem ten post w dziale " nie jestem elektrykiem".

Co do fachowców: jeden chciał mi bezpieczniki zmostkować przy remoncie mieszkania, drugi nałożył mi fazę na bolec - nie dziękuje, wole sam.

Witam.

Bo takich “fachowców” Kolega wziął - z ulicy , z ogłoszenia na słupie lub tym podobne.
A przy okazji - różnicówka jest 4-polowa , nie trzy

Witam.

Szanowny Kolego!
Producenci kuchenek, dla ważności gwarancji, wymagają, aby sprzęt został podłączony do sieci przez osobę uprawnioną, która dokona odpowiedniego wpisu w karcie gwarancyjnej.
A po podłączeniu należy wykonać odpowiednie pomiary.
Więc zadaj sobie pytania:

1. Czy jesteś w stanie wykonać te pomiary?
  2. Czy masz czym?
  3. Czy podpiszesz się imiennie i podstemplujesz w karcie gwarancyjnej, że instalację wykonałeś prawidłowo?
  4. Czy zdajesz sobie sprawę z odpowiedzialności karnej za poświadczanie nieprawdy?

Jeśli odpowiedzi nie wychodzą 4 x TAK, to nie bierz się za to, bo dużo ryzykujesz.

Witam. Na rysunku różnicówka jest właśnie 4-polowa.
A ogólnie to schemat dobry.
Jeszcze kwestia doboru zabezpieczeń i selektywności…

Witam
Cytat kolegi DetiXX:

Nie ma oczywiście gniazda 3f~ - pomysłem moim jest pociągnięcie przewodu.

Ogólnie pomysł dobry, obwód zasilający do kuchni przygotowany do późniejszej modernizacji wlz na 5-przewodowy.

Producenci kuchenek, dla ważności gwarancji, wymagają, aby sprzęt został podłączony do sieci przez osobę uprawnioną, która dokona odpowiedniego wpisu w karcie gwarancyjnej.

A to jest prawda, dodają załącznik do karty gwarancyjnej, bez pieczątki i podpisu elektryka nie uzyska się gwarancji na kuchnię elektryczną, ale do tego wystarczą uprawnienia E, trochę gorzej z pomiarami. Kolega może podpisać że bierze odpowiedzialność za podłączenie kuchni, wyrobić pieczątkę z numerem świadectwa kwalifikacyjnego a o pomiary w sklepie się nie pytają, wystarczy im samo oświadczenie elektryka.

Witam.

Nie w tym rzecz.
Na rys mamy opisy :
RCD / 3
B16 / 3
Jeżeli Kolega DediXX miał na myśli 3-fazowe , nie ma sprawy.

Tak jest - aparaty 3-fazowe. 16A dla przykładu (jeszcze nie wiem jaka będzie moc kuchenki).

Od razu się domyśliłem ze chodzi o 3-fazowe. Do aparatu wchodzą i wychodzą 4 przewody więc aparat - 4polowy. Nie można wszędzie szukać czegoś czego nie ma.
Z harcerskim pozdrowieniem.
Czuwaj.:slight_smile:

Czy wy proponujecie aby uprawniony elektryk niemal inżynier szukał innego elektryka (może się trafić nawet ogrodnik) do przyłączenia kuchenki elektrycznej?. Co by teściowa powiedziała na to?. Na karcie gwarancyjnej też nie musi być pieczątki ostatecznie. Wystarczy nr uprawnień i podpis.
Co do istoty sprawy to proponuje różnicówkę z członem typu A będzie taniej, prościej i funkcjonalniej.

A są droższe od AC o ile pamiętam (no chyba że nie chodziło tutaj o kształt prądu), no i dla kuchenki raczej A nie ma sensu. Ja bym dał za to RCD z nadmiarowym w jednym, będzie drożej ale mniej połączeń i miejsca w obudowie.

Witam Kolegów na Forum.

Zostałem poproszony o podłączenie kuchni elektrycznej (płyty) o mocy 6300W.
Sytuacja wygląda tak :

• przyłącze do budynku 1-fazowe
  • dwa liczniki 1-fazowe w budynku (pietro + parter)
  • zabezpieczenia przedlicznikowe - 20A

I teraz instalacja do której ma być podłączona płyta/kuchnia elektryczna o mocy j.w.

• zabezpieczenie zalicznkowe (1 bezpiecznik 16A)
    -przewód zasilający do płyty : YDYp 2x2,5 mm żyłą czarna pod bezpiecznki 16A /ten jedyny/ , żyła niebieska podłączona do zacisku PEN głównego przy zabezpieczeniach przedlicznikowych)
    Odmówiłem przyjęcia zlecenia na podłączenie, wykonanie pomiarów oraz napisanie oświadczenia , że instalacja jest wykonana zgodnie z przepisami.

PS. Płyta elektryczna przystosowana do podłączenia do instalacji 1- , 2- , 3-fazowej. Patrz temat :
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?p=74867&highlight=#74867

DetiXX - młody kolego, dobrze kombinujesz ale jeszcze trochę mało wiesz. Przeleć się po sklepach, zobacz jacy są producenci kuchenek elektrycznych (w instrukcjach są ich adresy internetowe) i zacznij szukać wiedzy.

1. Moc grzałek od 1.5 - 5.5(7,0) kW (płyt grzejnych), z zasady są zasilane z jednej fazy, sprawdź czy zawsze.
  2. Piekarnik i jego wyposażenie - jedna faza czy więcej

Zatem, zanim zaczniesz coś robić, sprawdź co uzyskasz z zasilania, jakie potrzebujesz zabezpieczenia, jaki powinien być przewód.
Jeśli kuchnia potrzebuje 10kW nie znaczy, że wszystkie fazy są jednakowo obciążone.