Witam tak jak w temacie chciałbym w ciężarówce podłączyć konsole Xbox. Jak podłączam pod obecne przetwornice to słychać buczenie jak z transformatora po podłączeniu do normalnego gniazdka nie ma problemu.Czym jest spowodowane to że wydaje takie dźwięki ? Czy to wina przetwornicy ? Przetwornice nie mają tzw pełnego sinusa. Da się dokupić do tego coś co bym podłączył do przetwornicy i zmienił to na prąd zmienny ewentualnie zmniejszył natężenie prądu bo wydaje mi się że na takim podłączeniu to konsola szybko wyzionie ducha. A może jakoś w inny tańszy sposób podłączyć konsole w ciężarówce ? Ciężarówka posiada wejścia 12v 5A i 24v 15A z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam
Ta przetwornica ma na wyjściu sinusoidę modyfikowaną, czyli w zasadzie prostokąt. Konsola ma zasilacz z aktywnym modułem PFC, który się z modyfikowaną sinusoidą nie lubi. I tak sukces że udało się konsolę włączyć, bo często PFC przeciąża takie przetwornice i je wyłącza.
Zalecam zakup przetwornicy z sinusoidą pełną (przyda się na przyszłość, bo o ile to modele droższe, to poprawnie pracują ze wszystkim co podłączysz). Polecam modele firmy Greencell. Chińczyk ale jakościowo całkiem niezły, i tani ![]()
To by wyjaśniało dlaczego dźwięki jak z transformatora wydaje. Bo innego sposobu żeby podłączyć ta konsole w ciężarówce nie używając przetwornicy nie ma ? Tak aby jej szlak nie trafił.O pełnym sinusie udało mi się niedawno wyczytać i chciałem się tylko upewnić czy nie ma jakiegoś gniazdka które reguluje prąd. Może jest tańsze niż przetwornica. Istnieje coś takiego czy nie bardzo ?
[quote=“lewari, post:3, topic:15239, full:true, full:true”]
To by wyjaśniało dlaczego dźwięki jak z transformatora wydaje. Bo innego sposobu żeby podłączyć ta konsole w ciężarówce nie używając przetwornicy nie ma ? Tak aby jej szlak nie trafił.O pełnym sinusie udało mi się niedawno wyczytać i chciałem się tylko upewnić czy nie ma jakiegoś gniazdka które reguluje prąd. Może jest tańsze niż przetwornica. Istnieje coś takiego czy nie bardzo ?
[/quote]
Zasilacz wbudowany w konsolę ma na wyjściu 12V 10A. W aucie na gnieździe zapalniczki masz teoretycznie 12 lub 24V, ale to napięcie mocno się zmienia. Na pracującym silniku będzie to bardziej 15/30V, zatem bezpośrednie podłączenie jest niemożliwe, musiałbyś zastosować odpowiednią przetwornicę która ustabilizuje napięcie wyjściowe na 12V. W praktyce tak przetwornica będzie niewiele tańsza od przetwornicy 12-24/230V, będzie też mniej elastyczna (do 230V możesz podłączyć wszystko), oraz mniej bezpieczna dla konsoli. Możesz ewentualnie rozważyć zakup przetwornicy z pełnym sinusem, ale o dużo większej mocy. Dołożyć w TIRze akumulator dodatkowy w celu zwiększenia pojemności, podłączyć przetwornicę o mocy rzędu 2kW co spokojnie zasili powiedzmy elektryczny grill albo czajnik.
Żadnego takiego “gniazdka” nie ma. Jedyny poprawny i skuteczny sposób to wyprostowanie modyfikowanego syfu z obecnej przetwornicy, i falownikiem zrobienie z tego ładnego sinusa. Czyli de facto kupno nowej przetwornicy samochodowej.