Podłączenie indukcji oraz piekarnika a gniazdo siły

Witam
Bardzo prosze o pomoc. Posiadam indukcje 240v oraz piekarnik ale mam gniazdo siły wraz z gniazdem 240v. Jak mam podłączyć piekarnik oraz indukcje?
Ja zdjęciu poniżej przedstawiam jak podłączyłem indukcje. Gdzie teraz mam wpiac piekarnik?
Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.

Kolego zaproś elektryka bo nie wygląda to dobrze.
Po pierwsze w instalacji jednofazowej nie ma 240V tylko 230V
Między fazowo jest 400V
Po drugie do piekarnika ma być osobny obwód
A do indukcji osobny.
W puszce masz przewody 2.5mm2 ?
Nie można podłączyć indukcji i piekarnika na tym obwodzie razem.
Nie podałeś mocy indukcji i piekarnika.

Tak. Przewody 2,5.
W takim razie jak powinno wyglądać połączenie?

elektryka zaproszę :slight_smile:
Z ciekawości chce tylko wiedzieć czy to aż tak skomplikowany proces podłączenia.

Nadal nie podałeś mocy indukcji i piekarnika za mało informacji.

Móc przylaczeniowa indukcji 3,5
A piekarnika 2,1.
Z góry dziękuję bardzo za pomoc.

Nie udzielam się na forum, ale czasem zaglądam. Żal mi się zrobiło autora tego tematu, że w tak banalnej sprawie dostaje marną informację. Odpowiem mailowo po uzyskaniu info - dlaczego w puszce są 2 przewody tj. YDYp 5x2,5 i YDYp 3x2,5 ? Napisz na domsat@data.pl, bo nie mam ochoty na tutejsze komentarze.

[quote=“domsat, post:7, topic:13946, full:true, full:true”]
Nie udzielam się na forum,
[/quote]
To skąd ten wpis?
Odpowiem mailowo po uzyskaniu info
[/quote]
No to dlaczego nie napisałeś bezpośrednio na PW do autora tylko tutaj wylewasz swoje żale?
bo nie mam ochoty na tutejsze komentarze
[/quote]
No to nie zaglądaj, nie pisz i nie czytaj tutejszych komentarzy. Będziesz pewnie z tego powodu zdrowszy.

Żal mi się zrobiło autora tego tematu, że w tak banalnej sprawie dostaje marną informację.
[/quote]
Przepraszam jeśli uraziłem autora tematu ale chcąc pomóc chciałem żeby podał więcej informacji. :slightly_smiling_face:

Ciężko mi określić dlaczego są tak położone przewody…tak wykonał deweloper. Ja rozumiem to w taki sposób że miało być jedno gniazdo 240v a drugie jako siła.

Wydaje mi sie ze od gniazda okapowego zostało "pociągnięte " gniazdo pod piekarnik 240v.

Przecież tam są dwa przewody (zapewne dwa oddzielne obwody)

1. 5x2,5 > tu zapewne do “siły” 3f - np. do indukcji
  2. 3x2,5 > tu jako gniazdo 1f - np. do piekarnika (chyba, że jak pisał kolega wcześniej to jakieś obejście do okapu…)

Mnie bardziej interesuje, dlaczego, jak pisze autor “Ja zdjęciu poniżej przedstawiam jak podłączyłem indukcje” - indukcja została podłączona 1f. Zapewne można ją podłączyć 2f lub 3f - należy sprawdzić w instrukcji.

Jakkolwiek - niech na miejscu zobaczy to fachowiec!