Podłączenie esów

Dzień dobry.
Od kilku lat walczę z nadmiernym zużyciem kWh
Miałam wiele wizyt elektryków.
Obecnie po wizycie elektryka mam zmienione esy z 4szt B16 na 6szt B20 bo twierdził, że takie trzeba bo mam bojler. Czy jeden kabel miedziany z pokoju od puszki do esa odpowiada za światło i kontakty?
Mam podłączenie tak samo dziwne jak na 4
Tj es 1 - dzwonek (prąd z klatki)
es 2 kontakty mały pokój
es 3 kontakty kuchnia
es 4 światło duży pokój, łazienka i kuchnia
es 5 światło mały pokój, przedpokój i kontakty duży pokój
es 6 gniazdka łazienka
Jeszcze jeden jest kłopot - mam wszędzie miedź, a do esów jest dołączony kabel aluminiowy.
Tj jak podłączone były same kable miedziane do esów, to wszędzie był prąd i światło oprócz małego pokoju gdzie nie było prądu w kontaktach. Po dołączeniu aluminiowego kabla prąd w gniazdkach się pojawił (gniazdka na kablach z miedzi) po odłączeniu kabla aluminiowego prąd w gniazdkach zniknął, a po odpięciu w puszce w małym pokoju, prąd poszedł na miedzi, ale za to nie mam światła na przedpokoju ( a było jak były podłączone same miedziane kable)
Czy ktoś wie o co może chodzić?

[quote=“Daria1984, post:1, topic:14143, full:true, full:true”]
Obecnie po wizycie elektryka mam zmienione esy z 4szt B16 na 6szt B20 bo twierdził, że takie trzeba bo mam bojler.
[/quote]
Wymiana zabezpieczeń na 20A nic nie ma do zużycia a Pan który Ci to zrobił nie wiele wie o obciążalności przewodów i gniazd ! Sama zobacz jaki prąd znamionowy mają Twoje gniazda (pisze na obudowie) i pomyśl, czy nie należy przywrócić poprzedni układ.
[quote=“Daria1984, post:1, topic:14143, full:true, full:true”]
Jeszcze jeden jest kłopot - mam wszędzie miedź, a do esów jest dołączony kabel aluminiowy.
[/quote] …a to kolejny argument, że wymiana bezpieczników była błędem !

Potrzebny Ci naprawdę dobry fachowiec bo masz troche namieszane w instalacji i trzeba to dobrze przejrzeć od rozdzielni poprzez puszki, kończąc na gniazdach.

Tak też myślałam.. u mnie było mnóstwo elektryków, a ja bogata nie jestem. Ten miał być niby dobry.. wzięłam na to kredyt.

Muszę spłacić kredyt, uzbierać na kolejnego elektryka…
A tym czasem proszę o informację:
-Czy jeden es ma odpowiadać za światło i gniazdka w jednym pomieszczeniu?
-Czy jeden kable ma być prowadzony od puszki w jednym pomieszczeniu do esa (i czy on ma odpowiadać za światło i prąd w gniazdkach)
-Czy powinnam wymienić te esy na B16A?

Złożycie kWh między 400 a 500 kWh

Znalazłam na nie zamontowanym gniazdku z tyłu 16/250 - czyli tj informacja, że es B16A?
Ile esów na 5 pomieszczeń?

Tak wygląda to podłączenie..

Witaj z twojego opisu wynika że masz namieszane w tej instalacji rozdzielnica i te połączenia wyżej na kostkach wago wołają o pomstę do nieba. Tam trzeba wstawić większą rozdzielnice i wszystko estetycznie i bezpiecznie podłączyć następnie trzeba zrobić oględziny wszystkich połączeń w puszkach i w gniazdkach a także w oprawach oświetlenia. Następnie wykonać pomiary.
Zużycie może wynikać z tego że jakieś urządzenie cały czas pracuję np. bojler (możliwa usterka termostatu) lub błąd układu pomiarowego. Ale to trzeba wszystko na miejscu sprawdzić.

Bojler mam sprawdzony, wszystko z nim ok. Nabija sporo, ale w normie, inne sprzęty sprawdzone (jeden do wymiany), ale razem z nim mam złożycie sprzętów ok 200khw mniej niż na rachunku.. z elektrowni powiedzieli mi, że muszę mieć gdzieś upłynnienia prądu (cokolwiek to znaczy), dlatego najmuje elektryków, niestety z marnym skutkiem.
Wydaje mi że w puszkach jest coś źle podpięte, ale ja nie wiem jak powinno być. A elektryk mówi, wszystko jest ok po czym esy podpina mi tak… No to co ja mogę zrobić

Jedyne wyjście musisz znaleźć elektryka który to zrobi. Ty możesz jeszcze z wszystkich gniazdek z domu wyłączyć urządzenia i wszystkie światła i obserwować licznik czy nie nalicza kWh. Reszta w rękach elektryka z wiedzą.