Podłączenie dzwonka

Witam

Mam problem z podłączeniem dzwonka elektrycznego (230 volt).
Mieszkanie jest w bloku, wcześniej był podłączony dzwonek ale został spalony (sosiąd przy remoncie mieszkania oparł płytę meblową o włącznik przy drzwiach).
Sytuacja wygląda tak:
Do włącznika idzie przewód 3 żyłowy (jedna żyła nieużywana), na jednaj żyle (niebieskiej) jest napięcie, na drugiej (czarnej) nie.
W mieszkaniu przy dzwonku też jest przewód 3 żyłowy (jedna żyła nieużywana), na jednej żyle (niebieskiej) jest napięci bez względu na to czy włącznik jest załączony czy nie. Natomiast na drugim przewodzie napięcie pojawia się po załączeniu włącznika.
Czy tak powinno być, czy może coś się w puszce „zamieszało” – nie sprawdzałem bo mam puszki podtynkowe a niedawno było malowanie.

Dziękuję za informacje.

Witam Kolego coś namieszałeś w puszce . A zamalowanie puszek to jest karygodny błąd teraz musisz otworzyć puszkę i tam pomyszkować chyba ze trafiłeś w przewód jak coś było wiercone

Na dzwonku powinno się pojawiać napięcie dopiero po wciśnięciu włącznika, a w puszce samo się nie zamieszalo ktoś tam widać już majstrował :stuck_out_tongue: :slight_smile:

Podłącz w miejsce dzwonka woltomierz i napisz co się dzieje po przyciśnięciu przycisku.