Podłączenie dwóch rozdzielni.

Witam. Moj problem dotyczy podlaczenia dwoch rozdizelni w domku jednorodzinnym z nowa instalacja TN-S. Jedna rozdizelnai jest na parterze, a druga na pierwszym pietrze. Zaznaczam ze jest to tylko rozwazanie czysto teoretyczne wylacznie dla mojej wiedzy i nauki.
Czy schemat podlaczenia ktory narysowalem jest poprawny?

Zaznaczam ze nie rysowalem wszystkich obwodow, jest to tylko przykladowy schemat.

Dziekuje z gory za wszystkie odpowiedzi.

Witam

Ja bym usunął zabezpieczenie z przed samego odgromnika ze względu na niebezpieczeństwo, chodzi mi o to ze jeśli odgromnik B+C zadziała to i zadziała zabezpieczenie zaraz przed nim to dom będzie nadal posiadał napięcie a ochrony już nie będziemy mieli. Przecież nie będziemy zaglądać do tablicy codziennie i patrzeć czy odgromnik jest dobry, jeśli usuniemy zabezpieczenie z przed odgromnika to w chwili zadziałania odgromnika zadziała nam zabezpieczenie główne domu, odcinając nam napięcie i będziemy wiedzieli ze coś nie jest tak i ze prawdopodobnie ochronnik spełnił swoja role w ewentualnym przepięciu. A i do włączników oświetlenia nie jest potrzebne PE (no chyba ze są włączniki z uziemieniami), PE potrzebne jest do opraw oświetleniowych, tyczy się tez przewodu N. W puszkach się to łączy.

Pozdrawiam Artur

Witam!

Nie wiem czy kolega artur27 słyszał o dobezpieczaniu ochronników przepięć. Zalecanie usunięcia dobezpieczenia bez informacji o wartości zabezpieczenia poprzedzającego jest szamaństwem.
I podobnymi bredniami są wywody o uzależnieniu (od klasy ochronności)prowadzenia żyły ochronnej do wyłącznika.
Ta żyła kolego powinna być doprowadzona wszędzie tam, gdzie doprowadzona jest faza. A jeżeli łaczenia dokonane są w puszkach pod osprzętem???

Wracając do rysunku.
Nie widać na nim GSW. Oczywiście uziemionej.
Odpływ do rozdzielni na piętrze powinien zostać poprzedzony zabezpieczeniem (nie typu S) lub przynajmniej wyłącznikiem.
Bezsensem jest stosowanie wyłącznika różnicowoprądowego P302 na jeden obwód. W takim przypadku dobrze jest zastosować P312. Zniknie wtedy potrzeba użycia osobnego zabezpieczenia nadprądowego, czyli więcej miejsca w rozdzielni.
Czy kontrolki faz wymagają zabezpieczenia?
Wyłącznik RCD w obwodach oświetleniowych nie jest konieczny.

Na pierwszy rzut oka tak. Ale już było kiedyś na forum pytanie skąd wziąć przewód PE do ściemniacza; przy braku przewodu PE lepiej z takiego urządzenia zrezygnować (nie tylko poprawne działanie, bezpieczeństwo, ale i EMC !). (Ze ściemniacza lepiej zrezygnowć też z powodu coraz mniejszego stosowania żarówek). Coraz więcej będzie urządzeń i aparatów z elektroniką, na pozór wyglądających jak “tradycyjne” i to nawet nie musi być w “inteligentnym budynku”. Na przewodzie bez żyły PE się nie zaoszczędzi na nową willę, ani też np. na adwokata…
Przewód PE (z przewodów zasilających) i “luzem” (FE, FB) należy łączyć z masą w jak największej ilości miejsc i … mądrze. Wtedy zużyje się go pożytecznie i nie tak dużo. Polecam poszukać hasła “sieć masy budynku”.
Warto sie też zainteresowac większym przekrojem przewodu N w pionach WLZ (N grubszy lub podwójny). Urządzeń z zasilaczami impulsowymi przybywa co roku szybciej (hasło → “wyższe harmoniczne”)

Można to robić na dwa sposoby nie zabezpieczać dodatkowym zabezpieczeniem lub to zrobić jak na powyższym zdjęciu. Tak i tak jest dobrze, jeśli chodzi o schematy. Ale dla mnie to absurd bo nie wiadomo kiedy zabezpieczenie zadziałało jeśli będzie zabezpieczone dodatkowym bezpiecznikiem a jak nie będzie poprzedzone żadnym dobezpieczeniem to jak zadziała będziemy o tym wiedzieli. Kolega kkas12 widocznie lubi codziennie trzaskać drzwiami tablicy i patrzeć czy bezpiecznik zadziałał.

Witam!

Nie ma w tym żadnego absurdu.
Negowanie dobezpieczeń jest błędem. Ich zadaniem jest przerwanie ewentualnych prądów następczych po zadziałaniu.
Więc ich brak grozi nawet pożarem.
Każdy producent ochronników podaje wartość zabezpieczenia poprzedzającego aparat.
Oczywiście, że jeżeli zabezpieczenie przedlicznikowe ma wartość 25A to nikt nie będzie montował zalecanego dobezpieczenia np: 63A.

Nie oznacza to jednak negowania ich stosowania tylko z obawy, że

…nie wiadomo kiedy zabezpieczenie zadziałało…

Ten problem można rozwiązać.

Czyli w katalogach kłamą?

Witam!

Nie rozumiem pytania.
Nie można również wyrokować o celowości (lub nie) montażu dobezpieczenie jeżeli nie znamy wartości zabezpieczenia głównego (poprzedniego).
A w przypadku załączonego rysunku nic o nim nie wiemy.
Czy tak trudno to zrozumieć???

Ochronniki przepięciowe praktycznie wszystkich producentów (mowa o klasie 2 lub 1+2 czyli C lub B+C) wymagają dobezpieczeń dopiero gdy zabezpieczenia poprzedzające sięgają powyżej 100, 125 lub 160A.
W instalacjach domowych takie zabezpieczenia nie są spotykane i a dobezpieczanie przy wartościach niższych jest bez sensu a nawet szkodliwe. Zabezpieczenie na schemacie jest niepotrzebne (zresztą amperaż rozłącznika głównego też coś podpowiada).

Natomiast przydałoby się zabezpieczenie kontrolek napięcia. :neutral_face:

Kolega kkas12 zanim kogos obrazi na forum nazywajac go

niech najpierw przestudiuje dokładnie schemat na zdjęciu, wszystko tam jest włącznie z charakterystykami zabezpieczeń a nie wypisuje ze nie znamy wielkosci zabezpieczeń jakie sa na schemacie.

Ja jak i kolega mar_cik zauważyliśmy to i napisaliśmy co sadzimy o tym schemacie. Teraz może kolega kkas12 sam sobie przypnie łatkę która przypil mi czyli “No i mamy kolejnego naprawiacza”

Pozdrawiam Artur

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, sporo mi pomogly w mojej nauce elektryki. Naprawde nie ma co sie denerwowac kazdy moze sie mylic lub nie wiedziec wszystkiego, a najwazniejsza jest chec pomocy :slight_smile:

Co do zabezpieczenia przed licznikiem to zastosowalbym C20A(Spelni to selektywnosc ukladu?) zakladam ze pobor mam na 12kW od ZE.

• Faktycznie o GSW zapomnialem.

• Z kontrolami tez walnalem babola, bo przeciez w razie braku pradu bede wiedzial czy to u mnie w domu cos jest nie tak czy przy liczniku albo jeszcze dalej

• Co do tego zabezpieczenia drugiej rozdzielni to moze byc S303 B20?

• Jesli chodzi o te P312 to slyszalem ze nie na kazdy obwod mozna dawac taki podwojny modul czy to prawda?

• Fakt RCD na oswietlenie to tez niepotrzebne koszty.

Mam pytanie jescze odnosnie mostkow laczeniowych roznicowek i nadpradowek, czy moge nimi polaczyc miedzy soba np wszystkie roznicowki z jednej fazy, jesli nawet maja inne wartosci prodowe?

A czy od ZK do pomiarowki zawsze idzie kabel 4 zylowy? a uziemienie dopiero jest wbijane przy pomiarowce? Widzialem tak na jednym projekcie i bylem ciekaw.

Jeśli zasilanie do rozdzielni na pięterku będzie wykonane przewodem o tym samym przekroju co zasilanie pierwszej, żadne dodatkowe zabezpieczenie nie jest potrzebne.
Kombinacja P302+S301 jest o tyle korzystniejsza że od razu wiadomo co spowodowało zadziałanie.

Mam niestety też uwagę niezbyt miłą. Znajdujemy się w dziale “Nie jestem elektrykiem…” a Kolega zadaje pytania sugerujące że chce sam wykonywać instalacje. Nie tędy droga Kolego Tdiii.

Acha, odnośnie zabezpieczenia przedlicznikowego (głównego).
Na domek raczej należy myśleć o zabezpieczeniu 32A.

Nie spełni. Zresztą i tak rodzaj zabezpieczenia przedlicznikowego w naszym kraju ustala ZE.

Z moja wiedza jak na razie napewno nic takiego nie bede montowac ani nikomu doradzac(jeszcze dluga droga do tego) poza tym nie chce nikogo zabic, wiec spokojna glowa;) Jestem uczniem ktory jak narazie uczy sie tego ciezkiego fachu w szkole, z ksiazek i internetu :frowning:
Poza tym nieukrywam ze interesuje mnie ta dziedzina.

PS Sadze ze nie ma lepszej nauki niz na forum z prawdziwymi elektrykami z doswiadczeniem, z czego bardzo sie ciesze i bardzo dziekuje. Ksiazki oczywiscie tez czytam zeby nie bylo :slight_smile:

Witam!

Kolego artur27z całym szacunkiem ale nie znamy ze schematu wartości zabezpieczenia przed rozdzielnią.
Nie można więc na podstawie tylko domysłów nakazywać usunięcie dobezpieczenia ochronników przepięć.
I nie można też twierdzić, że żyła ochronna prowadzona do wyłącznika jest zbędna.

Co do zabezpieczenia przed licznikiem to zastosowalbym C20A

Kolega mar_cik dobrze radzi. najlepszym rozwiązaniem byłby bezpiecznik topikowy lub wyłącznik nadprądowy selektywny.

Co do tego zabezpieczenia drugiej rozdzielni to moze byc S303 B20?

Nie jest to dobry pomysł. Brak selektywności. Rozłącznik bezpiecznikowy dobrze spełni zadanie, lub wyłącznik FR jeżeli przekroje w.l.z. są jednakowe.

Jesli chodzi o te P312 to slyszalem ze nie na kazdy obwod mozna dawac taki podwojny modul czy to prawda?

W warunkach domowych wyłączniki P312 doskonale się sprawdzają.

Mam pytanie jescze odnosnie mostkow laczeniowych roznicowek i nadpradowek, czy moge nimi polaczyc miedzy soba np wszystkie roznicowki z jednej fazy, jesli nawet maja inne wartosci prodowe?

Oczywiście, że tak.

A czy od ZK do pomiarowki zawsze idzie kabel 4 zylowy? a uziemienie dopiero jest wbijane przy pomiarowce? Widzialem tak na jednym projekcie i bylem ciekaw.

W zasadzie nie jest istotne miejsce podziału na PE i N, ale ważne jest uziemienie za pomocą GSW przewodu PE jak najbliżej miejsca wprowadzenia go do budynku oraz wykonanie połączeń wyrównawczych.

Witam

Tak to fakt przyznaje się po części do błędu, do wyłącznika powinien iść PE. A co do zabezpieczenia poprzedzającego odgromnik to sadze ze na schemacie można domniewac ze to jest budynek mieszkalny a nie obiekt przemysłowy lub handlowy dużego zabezpieczenia w TL nie będzie posiadał, z reszta w TM na schemacie są charakterystyki bezpieczników. I jeszcze jedno nigdziej nie napisałem ze (trzeba, wymień, usuń, nakazuje usuniecie. itp) dobezpieczenia przed odgromnikiem, użyłem zdania “Ja bym usunął zabezpieczenie z przed samego odgromnika” opierając moje zdanie na niniejszym schemacie. No i chyba ładniej napisać szanowny kolego ze np.: nie zgadzam się z kolegą lub coś w podobnym stylu niż „No i mamy kolejnego naprawiacza” itd.

Serdecznie pozdrawiam Artur

Witam!

Elektryka jest dziedziną w której wyrokowanie tylko na podstawie domysłów nic dobrego nie przyniesie.
Szczególnie w tym dziale należy skrupulatnie pilnować by to co piszemy (radzimy) było zgodne z zasadami bezpieczeństwa.
Zgadzam się z Tobą, że można napisać inaczej, więc jeśli mam Ci poprawić samopoczucie to usuwam użyte określenie.
I proszę nie żyw urazy.

Witam.

To prawda ze w tym jak i innych działach trzeba bardzo skrupulatnie dobierać słowa do naszych rad, bezpieczeństwo ponad wszystko!. Nie żywię żadnej urazy do Szanownego Kolegi.

Pozdrawiam Artur.

Instalacja w TNS, ale sieć zasilająca TNC, więc raczej powinniśmy mówić o układzie TNC-S.
Póki co, nikt w Polsce nie buduje sieci TNS, chyba że za takowy uznamy (nie słusznie) pięciożyłowy ZLZ, od ZK do rozdzielnicy mieszkaniowej lub podany przykład potraktujemy czysto hipotetycznie.
Moim zdaniem w rozdzielnicy powinien być zamontowany FR103, a dopiero za nim wykonany podział PEN z uziemieniem tego punktu, uwzględniającym obecność ochronników przepięć, które w proponowanym przeze mnie układzie wystarczyłyby jako trzy polowe.
Również WLZ do rozdzielnicy piętrowej wypadałoby zastosować jako 5 żyłowy i uwzględnić jego dodatkowe zabezpieczenie w przypadku przekroczenia wartości Idd.
Proponowane przez kolegów dobezpieczenie lampek sygnalizacyjnych uważam za jak najbardziej stosowne, ale ochronników przepięć już nie, a to z uwagi na wartość zabezpieczeń przedlicznikowych, jakie występują w złączach dla budynków jednorodzinnych.

Witam!

Skoro nie wiemy o tym czy przedstawiony rysunek dotyczy mieszkania w bloku, czy budynku wolnostojącego lub szeregówki, to nie możemy sugerować usytuowania miejsca podziału PEN. Inne miejsce będzie w bloku a inne w domku.
Nie wiemy również czy jest to TN-S czy TT. W obu przypadkach zastosowanie czterech ochronników przepięć jest jak najbardziej na miejscu. Jeden na każdy przewód roboczy.
Mogę zgodzić się na zastosowanie wyłącznika FR103. Ale tylko ze względu na nieprzerywanie toru N. Spotkałem się już z taką awarią i jakie były jej skutki nie muszę opisywać.
I przeoczone wcześniej zasilanie następnej rozdzielni musi oczywiście zawierać żyłę ochronną.