Podciągnięcie zasilania do garażu...

Witam,
Sprawa wygląda następująco - dom, podłączone 3f, zabezpieczenia 25A/fazę (za licznikiem), sieć TN-C (4 alu ze słupa, zero bednarki itp.).
Chcę podłączyć zasilanie w murowanym garażu. Z pomiaru odległości wynika, że potrzebuję 60m kabla YKY. Z tego 25m będzie na ścianie w piwnicy na uchwytach (tablica bezpiecznikowa po przekątnej domu w stosunku do wyjścia na garaż), a pozostałe 35m w gruncie. W garażu powinna być możliwość używania:

• spawarki 1 fazowej o mocy ok. 4kW
  • maszyny stolarskiej (piła / strugarka / …) o mocy silnika (3 fazy) od 6 do 10kW

Pytania:
  1. Jaki przewód zasilający zastosować? Czytałem nieco wątków na elektrodzie, ale także patrzyłem do norm wychodzi mi co najmniej YKY5x6, a najlepiej (ze względu na spadek napięcia) 5x10mm^2.
    Tyle że 60m tego to jakieś 2200 zł z Vat :frowning:. Nawet zastosowanie YKY-grunt (35m) + YDY-piwnica (25m) nie zbije mi kosztów do akceptowalnego poziomu.

2. Wzdłuż kabla biegnącego z domu do garażu (35m) mogę położyć bednarkę + wykonać uziomy pionowe (grunt gliniasty, wody gruntowe płytko). Czy (pomijając pytanie 1) dopuszczalne jest podłączenie w garażu przewodu PE do tak wykonanego uziomu i NIE ŁĄCZENIE go z N (PEN) - “przejście” z ukadu TN-C na układ TT (wyspa TT w TN-C)?

3. Czy (jeżeli powyższe (2) jest dopuszczalne) to mogę zastosować do podłączenia garażu posiadany przeze mnie kabel YAKY4x6? Przy założeniu, że praca najcięższego sprzętu będzie miała charakter jedynie dorywczy (przydomowy warsztacik, a nie produkcja)?
    Powstanie wtedy wyspa TT w sieci TN-C. Z mojej wiedzy wynika, że jest to szeroko stosowane tam, gdzie nie ma możliwości wykonania TN-C-S z uziemionym punktem rozdziału (konieczne nowe warunki przyłącza).

I tu mała uwaga - z norm wynika jednoznacznie, że nie mogę mieć w garażu TN-C (przy YAKY4x6), bowiem minimalny przekrój PEN dla alu wynosi 16mm^2. Dlatego chcę zrobić TT. Na kabel YKY5x10 niestety nie mam funduszy. Bednarkę i tak będę kładł - przyda się w przyszłości (w tej chwili budynek (z lat '50) nie posiada nawet instalacji odgromowej. Nie ma też uziomów, które można by było wykorzystać przy ew. przejściu na TN-C-S.)

Pozdrawiam
PS. Postawcie się czasami w pozycji inwestora - nie każdy ma kopalnię złotówek w piwnicy :wink:.

Jesteś pewien, że masz mieć układ TN-C ? Co masz w umowie przyłączeniowej ?

Nie MAM MIEĆ TN-C. Obecnie dom jest zasilany z sieci TN-C. Chcę podłączyć zasilanie garażu z domu…

Witam

jakoś cienko to widzę dom + silniczek na końcu linii około 10 kW razem, na zabezpieczeniu napisałeś: (zabezpieczenia 25A/fazę za licznikiem). Co jest przed licznikiem, jakie przekroje do rozdzielnicy? Jakie zabezpieczenie dasz na nową linię? Jaka jest moc zainstalowana w domku?

STANCA

W tej chwili na wszystkie te pytania nie odpowiem - jutro wygrzebię umowę… Postaram się odpowiedzieć na część, na razie opisowo, potem może wrzucę schemat.

Więc…
Zasilanie domu z linii napowietrznej 4 przewodowe.
Zabezpieczenie główne (o ile pamiętam) 32A / fazę.
Dalej licznik 3f + zabezpieczenia zalicznikowe:

1. Pojedyńcze gniazdo - “siła” - 25A / fazę (topiki)
  2. zasilanie mieszkania (zabezpieczone 25A) - nie ma oddzielnego licznika 1f.
    Jest jedno gniazdo tzw. siłowe + na jednej z faz, zabezpieczone osobnym topikiem mieszkanie.

Garaż byłby podłączony zaraz za zabezpieczeniami 25A (topiki) niejako równolegle do obecnego gniazda siłowego.
Na końcu linii planowałem (ale to bardzo wstępnie) dać:

1. na wejściu za wyłącznikiem głównym “garażowym” - różnicówki:
    a) 3f 25/0.03
    b) 1f 25/0.03 na gniazda
    c) brak różnicówki na oświetlenie bo nie wyobrażam sobie sytuacji w której pracując na strugarce lub innym “ciężkim” sprzęcie nagle gaśnie światło, a maszyna chodzi dalej… ew. 2 różnicóweczki i oświetlenie podzielone na 2 niezależne sekcje…
  2. za różnicówkami:
    a) 2 wyłączniki nadprądowe 3 fazowe 16A na 2 gniazda “siłowe”
    b) 1 nadprądowy 1 fazowy 16A (gniazdo do zasilania spawarki)
    c) ? nadprądowe 1 fazowe 10A (elektronarzędzia, nie wiem jeszcze ile gniazd)
    d) 2 nadprądowe 6A (oświetlenie - podzielone na 2 sekcje, jak jedną “wywali” to sobie ręki po ciemku nie obetnę bo 2 będzie działać).

Na razie to tyle :slight_smile:.

Tanio i dobrze YAKY 4x16 - ostatnio kupowalem ok.30m po 3.6zl/m w sklepie.

Jeśli można wiedzieć - w jakim sklepie? Bo u mnie w mieście w hurtowni YAKY 4x16 - 10.06 NETTO / metr (aktualny cennik)

witam Kolegów :slight_smile:
Aktualna cena to 6.03 zł netto. Do tego jeszcze rabaty.

Witam
Wg mnie 60m kabla 6mm kw. może być tak ,na styk’’ - dla obwodu spawarki 1-fazowej spadek napięcia ok. 2,7%, dla silnika 10kW 1,12%. O wiele lepszy byłby kabel 10mm kwad. (spadki odpowiednio 1,6% i 0,67%)
Odcinek 60m kabla 6mm kwad. wprowadza rezystancję ok. 0,2 ohma na pojedynczą żyłę (nie znamy warunków zwarciowych w Pana obiekcie, nie wiemy zatem jak będzie wyglądać sprawa jeżeli chodzi o prądy zwarciowe, napięcia dotykowe).
Jeżeli mogę doradzić (ale to tylko moje zdanie) zastanowiłbym się jednak nad znalezieniem kabla o większym przekroju, przynajmniej 10mm kwad. może warto jednak poszukać.
Jeżeli chodzi o obwód spawarki, to zabezpieczenie 16A (pewnie o charakterystyce B) może być kłopotliwe- za słabe. Będzie często działać. Proponuję obwód wykonać przewodem 4mm kwad. i zabezpieczyć wkładkami 20A. Sam posiadam spawarkę podobnej mocy i podczas spawania u rodziców, gdzie jest właśnie wyłącznik 16A bardzo często jest problem, zabezpieczenie działa co chwilę i za przeproszeniem szlag trafia.

Odpowiadając na wcześniejsze pytania kolegi STANCA:
Moc przyłączeniowa w umowie: 7kW (jestem mocno zdziwiony). W sumie sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana, bo przyłącze jest jedno, budynek 2 kondygnacyjny, 2 mieszkania na różnych fazach. Jedno mieszkanie (moje) jest na liczniku 3 fazowym razem z gniazdem do “siły”, drugie na 1 fazowym. I tak samo umowy.

Moim zdaniem, coś tu jest nie tak z umową, bo jest napisane 3f/400V/7kW - drastycznie mało… tym bardziej, że mieszkanie jedzie na 1 fazie.

Schemat na szybko:

Tak też myślałem zadając pytania. Od tego należy zaczynać. Przy zwiększeniu limitu ZE zapyta czy będzie jakiś silniczek.

STANCA

Mają prawo sprzedawać i po 100zl ale mozesz przeciez kupic np.:
http://www.allegro.pl/item509830928_kabel_yaky_4x16_06_1kv_hurtownia.html
(4.3zl/m brutto)
Ja kupilem za tyle ile napisalem (w Inowroclawiu), nie wiem czy jakas promocja czy co ale kabel byl nowy z 2008r.

No to jeszcze kwestia, czy nie lepiej od razu kupić 5x16?

yaky 5xX sa mniej popularne i dlatego sklepy musza sprowadzac na zamowienie czyt. cena wyzsza. Czy jest sens…? Kiedys byla dyskusja o tym czy TNC czy TNS od zlacza do domu i wyszlo na to ze technicznie lepiej rozdzielac na TN-S blizej instalacji. W Bydgoszczy ENEA wrecz zabrania TN-S od zlacza.
RCD i tak dasz w garazu a nie w domu. Uziemienie tez bedzie w garazu. Ewentulana przerwa N bedzie mniej grozna przy podziale dopiero w garazu.

Tak też myślałem, ale wolałem zapytać…
Coś ceny w mojej hurtowni podejrzanie wysokie… jak popatrzyłem na Allegro to nawet na YKY4x10 spokojnie wyrobię finansowo, a są przecież tańsze źródła niż All…